Bomba sztori: az ellenzéki Bomba Gábort felnyomták a Bomba! energiaital miatt

Bomba sztori: az ellenzéki Bomba Gábort felnyomták a Bomba! energiaital miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Robbant a választási bomba Szekszárdon: az ellenzékiek polgármesterjelöltje, Bomba Gábor ellen kifogást nyújtottak be, amiért szerintük a Bomba! energiaital ismertségét kihasználva kampányol. Bomba szerint ez már tényleg „dedós” támadás, mert a nevéről nem tehet, a kampány grafikai elemei nem is hasonlítanak a termék megjelenésére, ráadásul ezeket jogosan használja. A helyi választási bizottság hétfőn délután bírálja el a beadványt.

Bomba Gábor, az ellenzék által támogatott polgármesterjelölt kihasználja a „Bomba” családnevét, és a „széleskörben ismert és népszerű energiaital” márkajelzésével azonos módon tünteti fel magát – ezért panaszolta be egy magánszemély az Éljen Szekszárd Egyesület jelöltjét a helyi választási bizottságnál, amely hétfő délutáni ülésén dönt a kifogásról. Az egyesület nevében induló Bomba mögé felsorakozott minden ellenzéki párt, így száll szembe az újrainduló fideszes polgármesterrel, Ács Rezsővel az októberi önkormányzati választáson.

Sérti az esélyegyenlőséget, mert ismerős az energiaitalról

A magánszemély azzal vádolja Bombát, hogy a családnevének „ilyen formában való megjelentetésével”

megtéveszti a választópolgárokat, mert azt az „érzetet kelti” bennük, hogy „ismerős”

a termék miatt. Ráadásul ez azért is csalóka, mert ez egyben olyan, mintha az energiaitalgyártó is támogatná a politikai kampányban – tette hozzá beadványában, bár az nem derül ki, mégis miért lenne ennek pozitív meggyőző ereje a helyi önkormányzati versengésben.

A panaszos elismeri, hogy az energiaital nevében van egy felkiáltójel is, ami Bombánál hiányzik, de szerinte egyebekben a nevének és szervezetének karakter- és színhasználata túlságosan hasonlít arra, főleg a Bomba Gold termékre, ezzel pedig megsérti a választások tisztaságát és az esélyegyenlőséget.

Bomba Gábor közösségi oldalon és honlapján elérhető kampányanyagai ugyanakkor láthatóan nemcsak a felkiáltójelben különböznek a termék márkanevétől, a sárga szín is eltér, és a polgármesterjelölt, illetve szervezete egy bikát használ kampányában (ami amúgy nem keverhető össze egy másik energiaitalról ismert bika képével).

Bomba szerint ez már dedós próbálkozás

„A sárga szín a szőlőlevél őszi színe, a bika pedig a szekszárdi bikavérre utal, hiszen mi helyiek ezt ismerjük, szeretjük” – magyarázta a kampányban használt elemeket Bomba Gábor a hvg.hu-nak. Sem a sárga szín színkódja, sem a betűtípus nem egyezik meg az energiagyártó által használttal, a bika megjelenítése pedig egy grafikai nyilatkozat alapján nem áll jogi oltalom alatt, így szabadon használható – sorolta egyesével, miért tartja alaptalannak az ellene felhozott panaszt.

„A nevemről meg nem tehetek. Ez már tényleg dedós módja a támadásnak” – tette hozzá Bomba, aki szerint ilyen alapon a vele szemben induló fideszes, jelenlegi polgármester Ács Rezső neve pedig egy foglalkozásra utal.

Bomba szerint nem tehet a nevéről, ez a sárga pedig nem az a sárga
©

Mivel a választási eljárásról szóló törvény erre lehetőséget ad, Bomba Gábor ott lesz a bizottság ülésén, hogy nyilatkozzon is arról, semmi köze az energiaitalhoz, és ezt alátámassza a grafikusi és szerzői jogi dokumentumokkal.

A gyártónál is bemószerolhatták

A polgármesterjelölt úgy értesült, hogy nemcsak a választási testületnél, de már a Bomba energiaital gyártójánál is bepanaszolták, méghozzá egy olyan személy, akinek a neve megegyezik a Fidesz–KDNP egyik helyi jelöltjének nevével.

Nem ismeri a magánszemélyt, aki a helyi választási bizottságnál két kifogást is benyújtott ellene – mondta kérdésünkre – de szerinte ehhez képest „jogilag gyanúsan jól összerakott beadványról van szó”, pontos jogszabályi hivatkozásokkal, mellékletekkel.

©

Bomba szerint egyébként is ellenszélben harcol, így hiába kért engedélyt a plakátjainak kihelyezésére a fideszes vezetésű önkormányzat jegyzőjétől, „érdekes módon egy olyan osztályra továbbították a kérelmet, ami nem is illetékes ebben a kérdésben”. Szerinte ezzel szándékosan húzzák az időt, a mégis kirakott plakátjainak egy részét viszont eltávolították az engedély hiányára hivatkozva. „Akár a választásokig húzhatják az időt, de úgy tűnik, ez kevésbé fontos a választás tisztasága szempontjából” – jegyezte meg.

A helyi vállalkozó arról is ismert, hogy az ő fiát vegzálták, miután még 2017-ben hitleres videóban karikírozta tanárait. A paródiavideó miatt az igazgatónő bosszúja két éve üldözi, hiába távozott már a gimnáziumból a fiú.

Megkerestük a Bomba! energiaital gyártóját is, mert állítólag maguk sem értették a felvetést a termékük és a szekszárdi ellenzéki jelölt kampányának hasonlósága miatt. Cikkünk megjelenését követően azt közölték, hogy a kifogásolt megjelenítést nem találják hasonlónak az általuk használt védjeggyel, és ezzel lezártnak tekintik az ügyet.

A termék nevében ott a felkiáltójel
©
Hozzászólások