Választási csalást sejt az ellenzék, feljelentést tesznek

Választási csalást sejt az ellenzék, feljelentést tesznek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Megszaporodott a mezőny XVIII. kerületben, az ellenzék szerint nagyon gyanús az ügy.

A XVIII. kerületi választási bizottság 3:2 arányban leszavazta, hogy a testület ellenzék által delegált tagja összevethesse az Agora Lokálpatrióta Egyesület aláírásait a fideszes, illetve az ellenzéki jelöltekre összegyűjtöttekével - mondta a hvg.hu-nak Kőrös Péter, a helyi MSZP kampányfőnöke. A szavazás eredményét a választási bizottsági tagjuk is megerősítette, a beadványt is ismerjük, a mai ülésről készült jegyzőkönyvben azonban nincsenek benne a részletek. Erre a bizottsági tag sem tudott magyarázatot adni, azt mondta, ez volt az első napirendi pont. A jegyzőkönyv elején csak egy utalás van arra, hogy a beadványát tárgyalják, de konkrétan nem írták le, az miről szól.

Megkerestük a helyi jegyzőt, hogy pontosan mi történt, amit válaszolnak, a cikket frissítjük. Az ellenzék a kerületben csalást sejt: azt mondják, az Agora (ami egy önkormányzattal közösen létrehozott szervezet) gyanúsan hamar gyűjtötte össze az aláírásokat. Még gyanúsabbnak tartják az ügyet azután, hogy a bizottság leszavazta kezdeményezésüket - mondta Kőrösi, hozzátéve, hogy a választás rendje elleni bűncselekmény miatt feljelentést tesznek. Az Agora vezetője korábban a 24.hu-nak azt mondta, nem érti, miért támadják őket ellenzéki oldalról. A helyzetet részletesen ebben a cikkünkben vázoltuk.

Kőrös azt sem tartja jogosnak, hogy a választási bizottság szavazzon egy ilyen ellenőrzési kérdésről, másokkal beszélve azonban kiderült, erre igenis van lehetősége: a Nemzeti Választási Bizottság egy 2014-es döntésben lehetőséget adott erre.

Kérdés, hogy a "semmire" feljelentést tenni mennyire eredményes. Beszéltünk olyan ügyvéddel, aki szerint az önmagában nem alapozza meg a gyanút, hogy nem tudják összevetni az aláírásokat, de az egyik ellenzéki képviselő-jelölt, Kassai Dániel is azt mondta korábban, akkor lesz valódi mozgásterük, ha megnyerték a választást, és egy új jegyzővel átellenőrzik az aláírásokat.

Hozzászólások