Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Sem kormányülésen, sem a Fidesz elnökségi ülésén nem hallotta még Tarlós István főpolgármester, hogy az ellenzéki vezetésű városoktól elvesznek fejlesztési pénzeket, ennek ellenére "lehet, hogy vannak olyan idióta fideszesek", akik ezt állítják – mondta a hvg.hu-nak adott interjúban. Megkérdeztük, mi jöhet, ha Karácsony nyer, illetve hogy a fideszes polgármesterekért vajon tűzbe tenné-e a kezét. Ez az interjúnak csak egy része, a teljes beszélgetést a HVG360-on olvashatják 10.30-tól.

Önkormányzati választás 2019
Idézze fel a 2019-es önkormányzati választás kampányának és a szavazás napjának eseményeit, illetve kövesse a fejleményeket cikksorozatunkkal. Innen megtudhat mindent arról, mi történik az ország önkormányzataiban.
Friss cikkek a témában

hvg.hu: Itt is van lehallgató berendezés?

Tarlós István: Honnan tudjam.

hvg.hu: Sosem vizsgálta?

T. I.: Nem, de ezzel a kifejezéssel óvatosabban kellene bánni. A mai világban, amikor elég, ha valaki bekapcsolja a zsebében a telefont, akkor erőszakos prekoncepció tényként lehallgatásról beszélni annak figyelmen kívül hagyásával, hogy a napokban napvilágot látott ügyekben baráti társaságban hangzottak el bizonyos dolgok. Az is érdekes eljárás, hogy nem az elhangzott, nagyon súlyos mondatok a fontosak, hanem az, hogy hogyan került ki a felvétel. Nem örülök az egésznek, se a győri, se a párbeszédes, se a kispesti történetnek. A győri azért érdekel kevésbé – bár elítélem –, mert nem Budapesten van. Karácsony úr viszont a zuglóiak és a kispestiek jelöltje is. Annak az MSZP-nek a jelöltje, akiket a saját barátaival bűnözőnek bélyegez.

hvg.hu: Borkai Zsolt pedig fideszes.

T. I.: Mind a három ügyet elítélem, de Borkai Zsolt Győrben van, én Budapest főpolgármestere vagyok, amellett sosem voltam tagja a pártnak. Ennek az egésznek azért nem örülök, mert maga a módszer is borzasztó, és az emberek lassan azt hiszik, hogy minden önkormányzatnál ez megy. Ez katasztrófa, mert nem így van. Sokan tisztességesen dolgoznak, nincsenek ilyen események, nem kell nyakatekert módon, életszerűtlenül védekezni. Ez megfekszi az emberek lelkét és gyomrát. A magam részéről nem hiszem, hogy rossz példával járnék elől.

©

hvg.hu: A fővárosi fideszes polgármesterekért tűzbe merné tenni a kezét?

T. I.: A családomon és a régi barátaimon kívül ma már tűzbe senkiért nem teszem a kezem, de nem szeretek elképzelt történetekkel játszani. 30 éve kampányolok, keményebb kampányom volt már, de ilyen gusztustalan, sunyi, mellébeszélős, sunnyogó kampányban, ahol a fővárosról, főpolgármesteri kompetenciákról szó sem esik, ilyenben még nem vettem részt.

hvg.hu: Nem érzi hibának, hogy megafonnal vitatkozott Tordai Bencével? Sikerült felbosszantaniuk, kiesett a szerepéből.

T. I.: Nem igaz, hogy kiestem volna a szerepemből. Arról az ellenzéki sajtó elfelejtett megemlékezni, hogy előző nap a párbeszédesek így zavarták meg egy rendezvényemet. Nekem is sok rendezvényemet megzavarták, sok plakátomat megrongálták, csak én nem szaladtam siránkozni és panaszkodni. A Századvég rendezvényén már egészen máshogy kezeltem a megzavarást. A Tordai Benedek-akció tudatos volt, ez az ember a demokrácia szélsőértéke. Mindenkinek az agyára megy, mindenütt provokál.

©

hvg.hu: Mégis önről kering az az öt perc.

T. I.: Nem tudom. Biztos ezt akarják keringetni. Egyszer ezt az embert meg kellett rendszabályozni. Egyszeri, megismételhetetlen, tudatos dolog volt. Ennyi.

hvg.hu: Mennyire magabiztos?

T. I.: A magabiztosság és az elbizakodottság két külön dolog, mindig úgy voltam vele, hogy minden választás választás, akkor van vége, ha vége van. Nem szeretek tippelgetni, minden ellenfél ellenfél. Minden választásnak más a stílusa, hangneme. Az engem kétségbe ejt – bár erősen kétlem, hogy aggodalmaskodnom kéne –, hogy már ez az alsónadrág, bugyi szisztéma is megjelent a kampányokban. Ez valami elképesztő és közönséges. Persze az is, aki csinálta, ha csinálta, és az is, hogy ez kezd eluralkodni. Ez mindennek az alja, a politikusok mezőnyét generálisan ebbe az irányba tolja a választók szemében, és ez nagyon nagy baj.

hvg.hu: Berki Krisztián merre tolja a szemléletet?

T. I.: Hát honnan tudjam. Én egy napig azt hittem, hogy a tornászról van szó.

hvg.hu: Hogy hihette ezt?

T. I.: A sportban járatos vagyok, a celebvilágban nem. Erről a Berkiről életemben nem is hallottam, bár azt beszélik, hogy az én kreációm. Elég érdekes teória. Soha kampányban nem hangzott el ennyi hazugság, mint ebben.

©

hvg.hu: Azért mondhatják, hogy az ön kreációja, mert önnek jó, hogy a Berki ott van, lehet egybe emlegetni Karácsonnyal, hogy mind alkalmatlan, lám-lám, ez a banda az ön kihívója, teljesen esélytelenek.

T. I.: Ne haragudjon, de ez megfelel a tényeknek, bár nem akartam ebbe belemenni. Volt egy olyan teória, hogy akkor van esély, ha velem egy ellenfelet tudnak szembeállítani. Ez összedőlt, hát mi sem természetesebb, minthogy az ellenzék rákezdett erre, hogy mindenki az én emberem, aki még elindul. Ugyanúgy, ahogy megpróbálnak Orbán bábjának beállítani. Ember legyen aki ezt elhiggye, hogy „báb” vagyok. Nemcsak a 30 éves pályafutásom, hanem a Propeller vagy a Magyar Narancs egy-két évvel ezelőtti írásai is cáfolják ezt. Puzsér Róbertet is igyekeznek az én kreációmnak bemutatni, aztán kiderül, hogy Karácsony Gergellyel ismerik egymást diákkoruk óta, én meg az életben nem találkoztam és beszéltem vele. Nem tudom befolyásolni, hogy ki indul el egy választáson, és ki nem. Valahogy Berki is összegyűjtötte az ajánlócédulákat. Elhiszi, hogy egy darabot nem gyűjtöttem neki se én, se a kampánystábom?

hvg.hu: Nem lehetett összehasonlítani az aláírásait az önre leadottakkal. Puzsér stábja próbálkozott, a Nemzeti Választási Bizottság napirendre sem vette a kérdést. Nem derült ki, van-e átfedés.

T. I.: Jézusom, ha valami nem derül ki, akkor automatikusan tényként kell kezelni az elvileg elképzelhető legnegatívabb megoldást rám nézve? Ezt akarja mondani?

hvg.hu: Én csak azt mondom, hogy nem engedték, hogy kiderüljön, hogy a Berki hogyan gyűjtötte az aláírásokat.

T. I.: Nem tudom, mit engednek meg, és mit nem. Egy szót nem beszéltem a Választási Bizottsággal az egész kampányban.

©

hvg.hu: Az eljárásról érdekelne a véleménye.

T. I.: A törvény egyébként megengedi, hogy egy személy több jelöltet ajánljon, amit én nem helyeslek. Kénytelen vagyok azt gondolni, hogy van egy általános félelem az ellenzéknél attól, hogy mások is elindulnak. Furcsa volt az egész előválasztás is.

hvg.hu: Gulyás Gergely egyértelművé tette az InfoRádiónak adott interjúban…

T. I.: Egy fenét tette egyértelművé.

hvg.hu: De. Szó szerint azt mondta, hogy a 2017-ben kötött megállapodás Ön és Orbán Viktor között köttetett.

T. I.: Ez az önök értelmezése.

hvg.hu: Ezt mondta a miniszter.

T. I.: Majdnem ezt mondta. Nem értem, hogy az ellenzéki sajtó miért küszködik ennyit, de leveszem a kalapom az ellenzéki újságírók előtt, mert kezüket-lábukat törik, hogy a tehetségtelen ellenzéki politikusok helyett valamilyen eredményt elérjenek. Gulyás Gergely nem azt mondta, hogy a város ezeket a projekteket el fogja veszteni, csak az nem biztos, hogy rábízzák olyan emberre, aki kevésbé bizonyította eddig, hogy képes ilyet lebonyolítani. Nekem nem akármilyen feltételeim voltak az újrainduláshoz, a legelső a közvetlen főpolgármester-választás megtartása volt. Önmagában ebből látszik, hogy mennyire félhettem én bárkitől is ezen a választáson.

©

hvg.hu: Ebben a megállapodásban kötötte ki azt is, hogy a főváros önállóságát, a főpolgármester jogkörét ne csorbítsák.

T. I.: Pontosan.

hvg.hu: Ha Karácsony nyer, akkor csorbíthatják?

T. I.: Nem tudom, hogy hogyan alakítják a szabályokat, ha egyszer nem én leszek a főpolgármester, de erről felesleges különböző uszító prekoncepciókat felállítani. Ez a megállapodás arról szólt, hogyha ezeket nem teljesítik, nem vállalom el a jelölést. Senki nem mondta, hogy mi lesz, ha nem nyerek. Ezt önök találgatják, mondhatják valamire, hogy úgy lesz, de semmi bizonyítéka nincs.

hvg.hu: De azért a kormányzati kommunikációból nem az következik, hogy azok a városok lesznek előnyben, amelynek fideszes vagy Fidesz-támogatta polgármestere van?

T. I.: Az ellenzéki újságok ismételgetik ezeket vég nélkül. Még az is lehet, hogy vannak olyan idióta fideszes politikusok, akik így fogalmaznak, de én se kormányülésen, se elnökségi ülésen ilyet még nem hallottam.

hvg.hu: Lehet, hogy kormányülésen nem hangzik el, de a nyilvánosságnak szánt fórumokon ezt mondják a miniszterek.

T. I.: Melyik miniszterek? Karácsony polgármester úr folyamatosan ismételgeti, hogy ő nagyon erős és kemény ember – bár azt nem tudom, hogy az eddigi tevékenységéből ezt hol lehet kiolvasni –, ő majd jobb megállapodásokat fog kötni Orbán Viktorral. Bár máskor arról beszél, hogy leváltja vagy börtönbe csukja a fideszes vezetést, szóval ebben érzek némi diszkrepanciát, de fogadjuk el az előbbit. Akkor mitől kell félni? Felesleges ennyire rettegni és naponta teóriákat felállítani. Mert ha ő ilyen okos, bátor, rámenős, eredményes, akkor nyilvánvaló, fölmegy, nyakon csapja Orbán Viktort, és egy sokkal jobb megállapodást fog vele kötni, mint én, nem? Ez logikus.

Az interjú folytatását 10:30-tól a HVG360-on olvashatják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Oxfordi Egyetem vakcinája 70 százalékos védettséget ad a koronavírussal szemben

Az Oxfordi Egyetem vakcinája 70 százalékos védettséget ad a koronavírussal szemben

Nem elírás: 67 kilométerrel árulnak egy kései Moszkvicsot

Nem elírás: 67 kilométerrel árulnak egy kései Moszkvicsot

91 újabb áldozata van a koronavírusnak, közel háromezerrel nőtt az aktív esetszám

91 újabb áldozata van a koronavírusnak, közel háromezerrel nőtt az aktív esetszám