Karácsony Gergely: Két levelet írok meg a beiktatásom napján

Karácsony Gergely: Két levelet írok meg a beiktatásom napján

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Segítség a CEU-nak, szövetség a nem fideszes irányítású városoknak, rögtön az első közgyűlési ülésen számos döntés - Karácsony Gergely frissen megválasztott főpolgármester a józsefvárosi Patyolat Bárban tartott sajtótájékoztatót.

Ma már másodszor szólal meg Karácsony Gergely főpolgármester (ez volt az első interjúja), ezúttal Budapesten a Patyolat Bárban ült le válaszolni a kérdésekre. Az eseményen jelentős külföldi sajtóérdeklődés volt tapasztalható.

Itt nézhetik élő Facebook-közvetítésünket:

Barabás Richárd Párbeszéd-szóvivő a legelején elmondta, hogy az újságírók fejenként egy-egy kérdést tehetnek majd fel.

Karácsony Gergely megköszönte a jelentős érdeklődést. Azt mondta, azért itt tartja a sajtótájékoztatót, mert itt jelentette be annak idején, hogy indul az előválasztáson. És azért is, mert itt tartott házkutatást a rendőrség Pikó András VIII. kerületi, akkor még csak polgármester-jelölt irodájában a választás rendje megzavarása gyanúja miatt. Karácsony szerint politikai indíttatást lehetett sejteni a vegzálás hátterében.

©

Nem az ellenzék, vagy az ő saját sikere ez a győzelem, hanem a budapestieké, mondja Karácsony. Világos üzenetet küldtek a magyarok az ország irányítóinak és a világ politikusainak. Egy szabadabb és zöldebb Budapest létrehozása a cél, mondja a megválasztott főpolgármester, és nem vagyunk tévedhetetlenek, folytatja, fogunk hibázni, de őszinték leszünk mindig, és mindenkinek a kiszámítható partnere igyekszünk lenni.

Én egy nagyon normális főpolgármester szeretnék lenni, mondja Karácsony, és a normalitás szabályai szerint szervezi majd a partnerséget, együttműködést is. Tarlós István méltányos ellenfél után egy korrekt barát tud majd lenni, mondja.

A konkrét tervekről: csütörtökön lesz jogerős a választási eredmény, eztuán lehet meghatározni, mikor lesz az első, alakuló fővárosi közgyűlési ülés. A napirenddel viszont már előre készülnek, és csak azt fogják tenni, amit ígértek, "tudom, ez furcsa a magyar politikában".

Az első csomag egy átláthatósági csomag lesz, az Ez a minimum csomag programba ágyazása. Ez így volt a zuglói önkormányzatnál is az első ülésen 2014-ben. A másik csomag pedig egy zöld csomag lesz. Budapest kihirdeti a klímavészhelyzetet több európai városhoz hasonlóan, ami egy szimbolikus dolog lesz.

A Városháza Budapest egyik legközpontibb terét parkolónak használja, ebből park lesz, nyitott, szabadon bejárható tér, erről is dönteni fognak, valamint a római parti mobilgát és a Városliget ügyében is lesz döntés már a legelső ülésen.

És lesz egy szociális csomag: a 14 éven aluliak ingyenes közlekedése felé tett első lépés az lesz, hogy már idén ingyen utazhatnak a 7 évesek is (eddig csak hat éves korig volt ez így), és a regisztrált álláskeresők is. Megalakul egy fővárosi érdekegyeztető tanács is.

©

Október 23-át is máshogy ünnepli Budapest, kinyitják a majdani közpark területét, és a 30 éves köztársaságról szóló kulturális tárlat, program kap itt helyet.

Karácsony még októberben létre akarja hozni a Szabad Városok Szövetségét, a nem Fidesz irányítású városok tapasztalatcserélő helyét.

Pénteki első napján két levelet ír meg a főpolgármester, egyet Orbán Viktornak, jelezve, hogy készen áll a partnerségre, és találkozót kér. A másik levél pedig Michael Ignatieffnek, a CEU rektorának megy majd, minden segítséget felajánl a Bécsbe üldözött egyetemnek.

Innentől a sajtó kérdései következnek:

Hogyan adaptálhatók a győzelem tanulságai a 2022-es választáson, és hogyan lehet partneri viszony egy politikailag ellenfél kormánnyal? Karácsony szerint fontos, hogy az ellenzéki politika nem egy hagyományos ellenzékiség, hanem hogy különböző csoportok egyáltalán képesek-e bármilyen szinten érvényesíteni az akaratukat és érdeküket. Ezért volt jó ötlet átadni a döntést a választópolgárok kezébe az előválasztásokon. Főpolgármesterként ő minden budapestit képvisel, és így nem ellenézki politikus lesz a polgármesteri székben. Más típusú kormányzást kell mutatni, és ha ez tetszik majd az embereknek, akkor az nagyobb reményekre jogosít majd fel az országgyűlési választásokon.

A klímavészhelyzet kihirdetése szimbolikus lépés, ismétli meg, át kell gondolni Budapest klímastratégiáját, ami nem elég bátor. Újra kell indtani a panelprogramot, mert az energetikai hatékonyság nem elegendő, és parkokat is létre akar hozni Karácsony.

Segíteni kell a hajléktalanokat, bővíteni kell a hajlékkal nem rendelkezők lakáshoz jutásának lehetőségét a melegedők mellett, de ez hosszabb távú cél.

Mihez kezd majd a rossznak tűnő fővárosi gazdasági helyzettel? Ezt még vizsgálni kell, évi 80 milliós deficittel működik a város, ez magas, az államnak kellene az adósságállományt konszolidálni.

A Városliget ügyében a főváros még tájékozódik, hogy megtámadhatóak-e a már kiadott építési engedélyek, és módosítani fogja az építési szabályzatot. Minden jogszerű eszközzel élni fog Budapest, mondja Karácsony a hvg.hu kérdésére, minden lehetséges eszközzel élni fognak. A múzeumok építését elítéli a főpolgármester, minden más ligeti fejlesztést támogat.

A stadionok és sportlétesítmények ellen azt mondja, hogy ezek drágák, a felépülő komplexumok fenntartása szintén sok pénzt emészt fel, ezek soha meg nem térülő beruházások. A másik pedig, hogy ezek nagy zöldterületeket szüntetnek meg. Amíg a törvény vétójogot ad a főpolgármesternek ezekben a beruházásokban, ezekkel élni fog.

Nemrég jelentette be Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy lezárnak kilenc aluljárót Budapesten télire, hogy ne ott melegedjenek a hajléktalanok. Ezt, bár nem tartja jónak, Karácsony nem támadja, más eszközökkel igyekszik orvosolni a társadalmi kárt. A hajléktalanság és nem a hajléktalanok ellen kell küzdeni. A hajléktalanok eltüntetése esztétikai kérdéssé teszi ezt a szociális kérdést, ez elfogadhatatlan.

Az ellenzék kampánya hasonlított az isztambuliéhoz vagy a varsóiéhoz, nem politikai csatározások kerültek fókuszba, hanem a választók igényei, válaszolja kérdésre.

A politikai népszerűség múlékony, nem szabad hátradőlni, ugyanakkor értékelni kell a mostani eredményt, mondja Karácsony. A megkapott bizalmat meg kell szolgálni.

Szabályozni kell a turistabuszokat és turistahajókat, lehet, hogy utóbbiak nem működhetnek a belvárosban hajóként, csak kikötve, a buszoknál is korlátozás jöhet, de erről még konzultálni kell.

Az autóforgalomban is változások jönnek, túl sok autó közlekedik a városban, kellene a dugódíj, erről népszavazás várható, de lehet, hogy ennek a szabályozása kicsúszik ebből a ciklusból.

Orbán Viktor még nem gratulált neki "nem tudja a telefonszámomat", de idővel csak eljön ez is, mondja Karácsony.

Ezzel zárul a sajttájékoztató.

Hozzászólások