Karácsony átvette hivatalát, és rögtön díszpolgárnak javasolja Demszkyt és Tarlóst

Karácsony átvette hivatalát, és rögtön díszpolgárnak javasolja Demszkyt és Tarlóst

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Tarlóssal hosszan beszélgettek az átvételkor, nem haragban váltak el Karácsonnyal.

Megtörtént az átadás-átvétel – jelentette be Karácsony Gergely a budapesti Városházán Tarlós István leköszönő polgármesterrel való találkozója és a főpolgármesteri poszt átvétele után.

Azt is mondta, nagyon barátságos volt a folyamat, a hivatalos rész néhány percig tartott, ezután hosszan beszélgettek Tarlós Istvánnal.

Karácsony azt mondta, kemény volt a kampány, ezért most hosszú folyamat lesz az, hogy a háborgó lelkeket megnyugtassák. Azt is mondta, mindent meg fog tenni azért, hogy megszolgálja az emberek bizalmát.

A hivatalban vérengzésre vagy politikai boszorkányüldözésre nem kell számítani, mindenki kap fél év türelmi időt, aki ott dolgozik. Később kérdésre válaszolva elmondta, Tarlós többeket is a figyelmébe ajánlott, mint akiknek nélkülözhetetlen a munkája a városházán.

Az első döntésekről azt mondta, mivel az első közgyűlés Budapest szabad önkormányzatiságának 30 éves évfordulójára fog esni, ezért

Demszky Gábort és Tarlós Istvánt is díszpolgárnak fogja javasolni.

Mint mondta, mindkét volt főpolgármesternek voltak rossz és jó döntéseik, egyikük sem volt hibátlan, de mindketten nagyon szerették Budapestet.

Közölte, örül annak, hogy Tarlóssal nem haragban váltak el, és reméli is, hogy nem válnak el teljesen, Tarlós felajánlotta neki, hogy ha kíváncsi a véleményére, vagy tanács kell neki, akkor szívesen segítené a munkáját. Tarlóst Orbán is felkérte tanácsadónak, ezzel kapcsolatban Karácsony kérdésre azt mondta, neki Tarlós elmondta, hogy milyen feladatot vállal a Miniszterelnökségen, de nincs arra felhatalmazása, hogy ennek részleteiről beszéljen, ezért ezzel kapcsolatban őt keressék.

Azt mondta, célja, hogy visszahúzza a politikát a normális világba, és hogy a politikai ellenfelek a választások után ne ellenségek legyenek, hanem együttműködjenek a város érdekében.

Azt is megemlítette, hogy a tőle kiszivárgott hangfelvétel ügyében megtették a feljelentést, de nem tudják, hogy hol tart a nyomozás.

Közölte, a programja megvalósításának nincs akadálya. A Liget Projekttel kapcsolatos kérdésre azt mondta, nem tudja pontosan, hogy milyen épületnek milyen építési engedélye van, tájékozódni fog erről, ismeri a Városliget Zrt. álláspontját, de a Fővárosi Közgyűlés meg fogja hozni azt a döntést, hogy új épület nem épülhet. Hozzátette, volt olyan építkezés, ahol volt építési engedély, de a bíróság ezt hatályon kívül helyezte, és több épületnél is voltak ilyen problémák.

A sportberuházások akadályozásáról azt mondta, miután Orbán megerősítette, hogy a főpolgármesterrel kötött megállapodás fennáll, ez vétójogot ad a polgármesternek, ő pedig élni fog ezzel, ha sportberuházásokról van szó.

Közölte, a közgyűlés dönteni fog ötletpályázat kiírásáról a Városháza parkolóinak hasznosítására, de első lépésben kinyitják a kapukat.

Az első közgyűlésen döntenek majd a regisztrált álláskeresők ingyenes BKV-használatáról is.

Molnár Zsolt esetleges alpolgármesteri posztjára vonatkozó kérdésre azt mondta, személyi döntésekről egyelőre nem akar beszélni, jövő hét második felére lesznek meg a személyi javaslatai.

Az indulásra készülő ingyenes Pesti Hírlapról azt mondta, teljesen független tőlük, de nyitott arra, hogy egy objektív, pártpolitikától mentes sajtótermék terjesztésében a főváros partner legyen, de nem ismeri a lap céljait, hátterét, ha viszont egy objektív, az embereket nem félretájékoztató lapról van szó, a főváros akár partner is lehet ebben.

Kérdésre azt is elmondta, a szivárványos zászlót akkor tűzi majd ki, amikor Pride lesz.

Hozzászólások