Örülhetnek a képviselők, tényleg "újságíróktól elzárt terület" lett a parlament

Örülhetnek a képviselők, tényleg "újságíróktól elzárt terület" lett a parlament

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Egyes kormánypárti képviselőknek régóta csípte a szemét, hogy a nem kormánypárti orgánumok munkatársai nem átallnak kérdéseket feltenni nekik a parlamentben. Most megvalósult az álmuk: az újságírók a lábukat sem tehetik a vörös szőnyegre.

Nem vicceltek Kövér László friss, a független sajtó lehetőségeit tovább szűkítő rendelkezéseinek betartásával hétfőn a parlamentben: a gyanítható eredeti célnak megfelelően gyakorlatilag megközelíthetetlenné váltak a képviselők.

A házelnök új rendelete, ahogy arról beszámoltunk, kitiltotta az újságírókat a parlamenti üléstermet körülvevő folyosókról és az ülésterem melletti piros társalgóból – vagyis azokról a helyekről, ahol eddig még úgy-ahogy el lehetett érni, meg lehetett szólítani képviselőket.

Kamerával már évek óta nem lehetett forgatni ezen a területen, de egy diktafonnal és/vagy jegyzetfüzettel még szabad volt a bejárás, a képviselőkkel folytatott (háttér)beszélgetések pedig hasznos adalékát adták elkészült cikkeinknek. Nem utolsósorban pedig néhány hetente magát a miniszterelnököt is sikerült elcsípnünk itt, aki az „ötvenméteres villáminterjú” műfajában – vagyis azalatt, amíg a dolgozószobájától az ülésteremig ért – rövid, de beszédes válaszokat adott az aktuálisan felmerülő kérdésekre.

©

Az új rendelet alapján viszont a szerkesztőségek munkatársai mostantól már az ülésterem karzatán kialakított sajtópáholyt is csak az erre kijelölt – politikusoktól elzárt - útvonalon közelíthetik meg, onnan pedig a hétfői tapasztalatok alapján gyakorlatilag a lábukat nem tehetik ki-, illetve rá az üléstermi folyosó szőnyegére: amikor munkatársunk ezt – a mosdóba indulva – mégis megtette, egyből megintették az országgyűlési sajtóiroda munkatársai, majd egy percen belül személyesen jelent meg az Országgyűlés Hivatalának sajtófőnöke, hogy egyértelművé tegye: újságírók egyetlen lépést sem tehetnek ezen a szinten, aki pedig az utasítást nem tartja be, azt az egész épületből kitiltják.

A karzatról csak egy kijelölt folyosón lehet megközelíteni a félemeleten kialakított sajtótermet is - ott azonban csak a közvetítést lehet nézni, illetve az ellenzéki pártok képviselőinek sajtótájékoztatóit, de velük közismerten nem nehéz kapcsolatba lépni, a nyilatkozatoktól rendszerint a kormánypártok képviselői zárkóznak el.

A folyosóról nyíló büfében, és a büfé előtt korábban szintén lehetett beszélgetni a politikusokkal, mostantól azonban ez is tiltott terület, magán a folyosón pedig a Fidesz-frakció munkatársai váltott ügyeletben ellenőrzik, hogy melyik orgánum munkatársai kiket szólítanak meg. Ilyen kontroll mellett értelemszerűen nincs az a politikus, aki vállalná, hogy bármit is mondjon, egyáltalán szóba elegyedjen egy nem kormánypárti lap munkatársával.

©

Az új rendelet alapján a képviselői irodaházban sem sokkal jobb a helyzet: az épület aulájában egy 5x5 méteres, korláttal leválasztott karámban tartózkodhatnak az újságírók – meg lehet tippelni, hány kormánypárti képviselő jön majd oda magától a „sajtó számára kijelölt hely” táblához, hogy tegyük fel neki, legyünk szívesek, a (kellemetlen) kérdéseinket.

Hozzászólások