Az oktatási jogok biztosa szerint túl szigorú, hogy nyelvvizsgához kötik a felvételit

Az oktatási jogok biztosa szerint túl szigorú, hogy nyelvvizsgához kötik a felvételit

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Aáry-Tamás Lajos aggódik, hogy egyes szakok, szakmák és intézmények számára súlyos következményekkel jár, ha érvényben marad a jogszabály.

Túl szigorúnak tartja a felsőoktatási felvételihez 2020-tól kötelező nyelvvizsgát Aáry-Tamás Lajos. Az oktatási jogok biztosa a parlamenti meghallgatása után az InfoRádióban azt mondta, ha a vonatkozó jogszabály érvényben marad, az nemcsak a hallgatók, hanem egyes szakok, szakmák és intézmények számára is súlyos következménnyel járhat. Véleménye szerint sokan nem tudják majd teljesíteni a feltételeket.

"Számos csoportnál azt látjuk, hogy ez reménytelen. A pedagógusjelöltek fele nem rendelkezett az elmúlt három-öt évben ilyen kettős feltétellel, a mérnökhallgatóknál ez hatvan százalék, az agrárképzésben 74 százalék. Ez a nagyon szigorú szabály túllő azon a célon, amelyet a jogalkotó tervezett, és érdemes erről vitát folytatni. Miért kell nyelvvizsga, amikor a diákok 15 éve kötelezően nyelvi érettségi vizsgát tesznek?

Nem vagyunk elkésve, de egy-két hónapon belül dűlőre kellene vinni ezt a kérdést"

– mondta Aáry-Tamás Lajos.

A biztos elmondta azt is, hogy a köznevelés területén a testi fenyítéses panaszok száma nem csökken, míg a szóbeli bántalmazások száma kifejezetten nőtt. Szintén emelkedett az óvodáktól érkező panaszok száma, és a fogyatékos vagy sajátos nevelési igényű gyerekek esetében is jelentős növekedés volt a panaszok számában.

Hozzászólások