Karácsony az Euronewsnak: Nem leszek miniszterelnök-jelölt

Karácsony az Euronewsnak: Nem leszek miniszterelnök-jelölt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Más dolga van, de drukkol, hogy legyen alkalmas jelölt.

Interjút készített Karácsony Gergellyel az Euronews. Az angolul, videóban is közölt beszélgetésben a budapesti főpolgármester megismételte, hogy az első nagy ellenzéki siker mögött az összefogás ereje állt, és a Fidesz eddig az ellenzék megosztottságának köszönhette a hatalmát.

Arra a kérdésre, hogyan dolgozhat ilyen színes koalícióval a háta mögött, Karácsony azt mondja: azt tartja szem előtt, hogy nem a pártok választották meg, hanem a budapestiek, így őket kell képviselnie. Ugyanennek köszönhetően lehet szerinte erős pozíciója a kormánnyal folytatott tárgyalásokban.

Karácsony szerint a kihívásokra van egy rossz válasz világszerte, és ez az erőskezű populista vezetők megválasztása – ez vezetett a Brexithez is. A másik opció a részvételi demokrácia, az emberek bevonása a döntéshozatalba.

Budapest a klímaváltozás nagy vesztese lehet a főpolgármester szerint, aki ugyanakkor ezt elkerülhetőnek látja. Ehhez 2030-ra szeretné elérni a város karbonsemlegességét, és ez szerinte megoldható gazdasági nehézségek nélkül is.

Az Euronews azt is kérdezte tőle, a legsikeresebb ellenzéki politikusként tervezi-e, hogy 2022-ben Orbán Viktor kihívója legyen miniszterelnök-jelöltként. Karácsony azt felelte, szurkol az ellenzéknek, hogy kiváló jelöltet találjanak, de neki mostantól más feladatai lesznek.

Hozzászólások