A lúgos orvos áldozata csak a sajtóból értesült az alkotmányjogi panaszról

A lúgos orvos áldozata csak a sajtóból értesült az alkotmányjogi panaszról

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem számít gyors döntésre az Alkotmánybíróság részéről B. Krisztián védője, a férfi esetleges szabadlábra helyezéséről még idén dönthetnek.

A másodfokon kiszabott 9 év helyett 11 év szabadságvesztésre ítélte és végleg eltiltotta orvosi hivatásától a Kúria jogerős, harmadfokú ítéletében azt a férfit, aki elkábította volt barátnőjét, majd altestére lúgot öntött, maradandó, életveszélyes sérüléseket okozva ezzel.

A férfi október végén alkotmányjogi panaszt nyújtott be, amit az első körben kedden tárgyalhattak, ezért hétfőre tüntetést szerveztek az AB Donáti utcai épülete elé, hogy ezzel gyakoroljanak nyomást a bíróságra. A demonstrálók szerint B. Krisztián szabadulása iszonytató üzenet lenne minden áldozatnak, az összes hozzátartozónak és az egész társadalomnak.

Az áldozat, Renner Erika a Blikknek elmondta, amikor meghallja, hogy bármilyen új fejlemény van az ügyben, sem enni, sem aludni nem tud napokon át. Azt is hozzátette, nem érti, miért nem kapott hivatalos értesítést arról, hogy a támadója alkotmányjogi panasszal élt, erről is a sajtóból értesült.

Nekem nincsenek jogaim, csak díszlet vagyok ebben az ügyben.

Renner szerint ez már rég túlnőtt azon, hogy B. Krisztián rá veszélyes, úgy gondolja, azt kellene megérteni, amit a Kúria is kimondott, hogy ez a férfi az egész társadalomra jelent veszélyt.

Óriási erőt ad a támogatás, például a hétfő esti tüntetés is, hogy ennyien állnak mellettem, és egyre többen értik, mit jelent ez az egész.

B. Krisztián jogi képviselője azt mondta a lapnak, hogy nem számítottak arra, hogy az Alkotmánybíróság kedden azonnal dönt az ügyben. Szerinte ez hosszabb időt vesz igénybe, egy ilyen alkotmányjogi panaszról nem szokás egyetlen nap alatt dönteni. Bíznak a kedvező elbírálásban, és Strasbourgban is folytatják a pert, ha erre van szükség. Ennek az előfeltétele, hogy alkotmányjogi panasszal éljenek.

Gerő Tamás ügyvéd, büntetőjogász tisztázta azt a kérdést, hogy az Alkotmánybíróság határozhat-e arról, hogy szabadlábra kerüljön B. Krisztián. Szerinte erről ott nem dönthetnek. Ha a panasznak helyt ad az AB, akkor a Kúria várhatóan a jövő év elején kezdheti meg újra a megismételt harmadfokú eljárást. Arról azonban, hogy az orvos börtönben marad-e, még az idén döntenek majd.

Hozzászólások