Két figyelmeztetést is kiadtak a meteorológusok hétfőre

Két figyelmeztetést is kiadtak a meteorológusok hétfőre

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Havazás és ónos eső nehezíti majd a közlekedést.

Hétfőn téliesre fordul az időjárás – erősítette meg az Országos Meteorológiai Szolgálat. Mint előrejelzésükben írják, vasárnap késő estétől délnyugat felől vegyes halmazállapotú csapadékzóna érkezik, amely hétfő hajnalra eléri az északkeleti megyéket is. Hétfő estig többfelé lehet havazásra, vegyes halmazállapotú csapadékra számítani.

Az érkező csapadék az ország északkeleti harmadán – nagyjából a Budapest–Debrecen-vonaltól északra – döntően hó lesz.

Ebben a térségben már hétfő reggelre is megmarad a hó, ami akár 5 centiméter vastagságú is lehet majd, hétfő estig pedig összességében 2-8 centiméter friss (tapadó) hó valószínű.

Helyenként azonban a 10, hegyekben pedig a 15-20 centimétert is elérheti a hóréteg vastagsága.

©

Az ország más tájain eleinte főként eső lesz a jellemző csapadékfajta, majd a hétfő délelőtti óráktól kezdve észak felől egyre nagyobb területen válthat át az eső havas esőbe, majd havazásba. Ebből megmaradó (lepel-5 cm) hó inkább a magasabban fekvő területeken valószínű. A lehullott hó a hegyeket és az Északi-középhegység területét leszámítva mindenütt olvadni fog.

A meteorológusok azt is megjegyezték, hogy hétfő délelőttől egyre nagyobb területen kísérhetik élénk, a magasabb hegycsúcsokon erős lökések az északiasra forduló szelet, mely elsősorban a Dunántúli-középhegység hegyein hófúvást eredményezhet.

Ónos eső is érkezik

A hétfő reggeli órákban várhatóan a Dunántúl északkeleti felén, Pest megye déli részén ónos eső is előfordulhat. Ennek mennyisége és kiterjedése meglehetősen bizonytalan. Elsősorban a régió magasabban fekvő tájain (Velencei-hegység, Vértes, Gerecse) van nagyobb esélye jelentősebb jégréteg kialakulásának.

©
Hozzászólások