szerző:
Sztojcsev Iván
Tetszett a cikk?

Hétfőn délután szavaznak a parlamentben a családvédelmi akcióterv bevezetéséhez szükséges törvényjavaslatról. Orbán Viktor bejelentését követően két hónapba telt, hogy az ígéretek egy részét jogszabályba öntsék. Ráadásul úgy tűnik, nem is egyszerű a megvalósítás, a kormány tagjai annyiszor beszéltek egymásnak is ellentmondva az intézkedésekről. Összegyűjtöttük, hogyan áll most a családvédelmi program.

Frissítés: ahogy várható volt, a parlamenten gond nélkül ment át a törvényjavaslat, a képviselők 176 igen, 10 nem szavazattal, 6 tartózkodással fogadták el az indítványt.

Mi az, ami már hivatalos?

Ugyan szépen hangzik, hogy a parlamentben hétfőn délután már szavaznak a családvédelmi tervről, de a törvényjavaslat benyújtói, Semjén Zsolt és Kásler Miklós nem vitték túlzásba a munkát: az iromány melléklettel és indoklással együtt alig több mint három oldal. A mostani javaslat a fiatal házasok gyerekvállalási támogatásával, valamint a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásával foglalkozik, és épp ez az a két pont, amelyről már kormányhatározat is készült.

Így mostanáig ennyi biztos:

A 10 millió forintos kamatmentes kölcsönt és gyerekvállalási támogatást 2019. július 1-je és 2022. december 31-e között lehet felvenni. Ehhez az állam lesz a készfizető kezes, méghozzá a kölcsön 100 százalékáig, kamatokkal együtt. A kölcsönt nyújtó bank semmilyen más biztosítékot nem kérhet az állami kezességvállaláson túl. Minden más részletkérdésről a képviselők ma átadják a döntési jogot a kormánynak.

©

A nőknél 18-40 éves korban lehet igényelni a támogatást, a férfiaknál viszont nincs életkori megkötés. Azt is egyértelművé tették, hogy ha nem született korábban gyerekük, akkor lehet mindkét fél elvált, de ha már valakinek van gyereke, akkor legalább az egyiküknek az első házasságában kell élnie. A törlesztőrészlet havi összege a kamattámogatás időszaka alatt nem lehet több 50 ezer forintnál. De azt is részletesen szabályozták, mi történik, ha az egyik házastárs meghal (még fél évig marad a kamattámogatás), vagy épp ha elválnak a felek (a tartozást megosztva kell fizetni).

Az autóvásárlással a mai törvényjavaslat csak annyiban foglalkozik, hogy az így kapott támogatást adómentes bevétellé teszi. A kormányhatározatból már kiderült, hogy a támogatást 2022 végéig lehet igényelni, az összege maximum 2,5 millió forint, az autó árának fele lehet, az igénylőnek kell B típusú jogosítvány, a kocsit pedig három évig nem lehet eladni. Apró mellékszálként pedig az is kiderült: Családbarát Magyarország matricát kell ragasztani az így vett autókra.

Mit tudunk mindarról, ami eddig még csak ígéret?

A javaslatcsomag hét pontja közül ötről még csak ígéreteket kaptunk. Ha az valósul meg, amit eddig megígértek, akkor ez történhet:

A csok kibővítése úgy történhet meg, hogy a nyártól ugyanolyan összegű hitel jár a használt lakás vásárlásához, mint az újhoz. A használt lakásoknál pedig eltörlik az eddigi 35 millió forintos értékhatárt. Jöhet a falusi csok is, talán júliustól, talán szeptembertől, abban a 2031 településben, ahol ötezernél kevesebben élnek, és 2003 óta jobban csökkent a lakosságszám, mint az országos átlag.

©

A jelzáloghitelezés könnyítése azt jelenti, a második gyerek születésekor 1 millió forintot átvállal az állam a jelzáloghitelből, a harmadiknál négymilliót, minden további gyereknél 1-1 milliót. Ez nem csak a csok-hitelekre vonatkozik, hanem a korábbi devizahitelre is.

A legalább négy gyereket szülő nők szja-mentessége még ígéret szintjén van, ahogy a nagyszülői gyed bevezetése is. Kampányszlogennek mindez szép, de egyelőre a részletekről nem sokat tudni, csak azt, hogy talán 2020-tól valósulhat meg. A bölcsődebővítési programról még ennyit sem tudni.

Három gyerek kell, vagy mostantól három gyerek?

Nagyot robbant a hír, amikor kiderült: az új hitel tartozásának elengedéséhez nem három gyerek kell, hanem még három, 2019. július 1-je után született gyerek. De ebből sok félreértés is eredt, többen úgy értették, hogy az akcióterv egyetlen pontjánál sem számítanak a már megszületett gyerekek. A helyzet ez: a 10 millió forintos hitel elengedésénél az dönt, hogy három gyerek szülessen 2019 júliusa után, a szabályok bármelyik más részénél ugyanúgy kell számolni az idén július előtt született gyerekeket, mint a később születőket.

©

Mi lesz a hitelbírálattal?

Egy ideig még a kormány tagjai is arról nyilatkoztak, hogy a 10 millió forintos kölcsönt hitelbírálat nélkül lehet felvenni. Mostanra kiderült: lesz hitelbírálat. Nem is csoda, hogy ez így alakult, a banki szakértők egyszerűen úgy fogalmaztak, „be nem látható következményei lennének annak, ha bárki megkaphatná a 10 millió forintos támogatást”. A kormány nem tudja azt sem megtenni, hogy a bankokat utasítja a hitelfolyósításra. Egyelőre az OTP, az MKB és az Erste Bank ígérte biztosra, hogy lesz náluk babaváró hitel, a többi nagybank még tanulmányozza a részleteket.

Mi történik, ha nem születik elég gyerek?

Kritikus pontja ez a szabályozásnak, már csak azért is, mert egyre többen keresik a bankokat azzal: a csokhoz korábban ígértek három gyereket, de azóta vagy tönkrement a házasságuk, vagy kiderült, hogy nem tudnak három gyereket vállalni. Ha a 10 milliós hitelhez a megígért első gyerek sem születik meg öt éven belül, akkor a kölcsönt kamatostul kell visszafizetni. Ha a házasok hibáján kívül nem született gyerek, akkor a járási hivatal megállapíthat kedvezőbb feltételeket.

Ami a válást illeti, a szabály ugyanaz, mint a csoknál: alapesetben fele-fele arányban kell visszafizetni a 10 milliós hitelt, de a felek megállapodhatnak másként is. Az autóvásárlási hitelt is vissza kell fizetni, ha három éven belül megszűnik a házasság és a gyerekek elhelyezése után az igénylő már nem számít nagycsaládosnak.

Mi a cél az egésszel?

Innen szép nyerni – mondhatnánk a demográfiai adatokra ránézve, ha nem volna a téma túlságosan is komoly ehhez. A gyerekvállalási hajlandóság évek óta változatlan az országban, 1,5 alatti a mutató - az átlagot tekintve ez azt jelenti, hogy 100 párnak összesen 150 gyereke lesz-, azonban mivel egyre kevesebb a szülőképes nő és egyre több az idős ember, folyamatosan nő a természetes fogyás. A 2018-as adat a harmadik legrosszabb volt az elmúlt 70 évben, és 2019 is egészen tragikus számokkal indult (pedig az idén januárban született gyerekek fogantak akkoriban, amikor Orbán Viktor bejelentette, hogy szövetséget kötne a magyar nőkkel).

Persze az sem elhanyagolható cél: ha több száz milliárd forint hitelt osztanak szét, az tovább pörgetheti a gazdaságot, pont akkor, amikor minden elemző azt várja, hogy enélkül látványosan lelassulna a GDP-növekedés.

Mennyibe fog kerülni mindez?

Az MNB úgy számol: idén a magyar GDP 0,11 százalékába kerülhetnek a családvédelmi intézkedések, jövőre viszont már 0,57, 2021-ben pedig 0,6 százalék lehet az arány. Ez a 2018-as GDP-adatokhoz viszonyítva idén 44, jövőre 229, 2021-ben 241 milliárd forintot jelentene. A négygyerekes nők adómentessége nagyjából 60 ezer nőt érinthet – ennél többeknek van négy gyerekük, de sokan nem dolgoznak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!