szerző:
Balla Györgyi
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Amióta Orbán Viktor bejelentette kormánya családvédelmi akciótervét, hétről hétre változnak a szabályok. Legutóbb az derült ki, hogy már nemcsak a házastársaknak, hanem az élettársaknak is jár 2019. július 1-jétől a 2,5 millió forintos autóvásárlási támogatás. Összeszedtük, honnan indult a program, és hol tart most.

Orbán Viktor miniszterelnök február 10-i évértékelőjében jelentette be a kormány családvédelmi akciótervét. A programnak 7 pontja van:

 1. bevezetik a fiatal házasok gyerekvállalási támogatását,
 2. bővítik a csokot,
 3. könnyítenek a jelzáloghitelezésen,
 4. a legalább négy gyereket szülő és felnevelő nőknek nem kell személyi jövedelemadót fizetniük,
 5. elindítják a nagycsaládosok autóvásárlási programját,
 6. bővítik a bölcsődéket,
 7. bevezetik a nagyszülői gyedet.

A hét pontból négy 2019. július 1-jén lép életbe. Ezek:

 1. a fiatal házasok gyerekvállalási támogatása,
 2. a bővülő csok,
 3. a könnyített jelzáloghitelezés,
 4. a nagycsaládosok autóvásárlási programja.

Ezekről Novák Katalin, család- és ifjúságügyekért felelős államtitkár hetente csöpögtetett részleteket.

©

Ami jár, az jár

Először a gyerekvállalási támogatásról azt mondta, hogy 10 millió forintos kamatmentes hitel jár a 18 és 40 év közötti, házas nőknek. Azoknak, akik legalább 3 évet már dolgoztak. Később ez úgy módosult, hogy a fiatal házasok kölcsönét

 • férfiak is igénybe vehetik,
 • nem számít, ha mindkét házastárs elvált, ha addig nem született gyerekük,
 • ha valamelyiküknek született már gyermeke, akkor legalább az egyik félnek az első házasságában kell élnie,
 • a 18-40 év közötti életkori megkötés csak a feleségekre vonatkozik, a férjekre nem,
 • az özvegység nem számít korábbi házasságnak,
 • a támogatás feltétele nemcsak 3 év munkaviszony lehet, hanem 3 év felsőoktatási jogviszony is.

Az nem változott, hogy a törlesztést az első két gyerek születése után 3-3 évre felfüggesztik, a második gyereknél a tartozás harmadát elengedik. Ha megszületik a harmadik gyerek, az egész tartozást elengedik. A hitel 2019 júliusa és 2022 vége között jár, és szabadon felhasználható bármire, akár a gyerekneveléstől független luxuskiadásokra, szerencsejátékra vagy hozamvadász befektetésekre is. Továbbá úgy rendelkeztek, hogy

 • ha 5 éven belül nem születnek meg a gyerekek, a kölcsönt kamatostul kell visszafizetni,
 • ha a házasok hibáján kívül nem született gyerek, a járási hivatal kedvezőbb feltételeket állapíthat meg,
 • a hitelbírálati díjat és az egyéb járulékos költségeket nem kell hitelfelvételkor kifizetni,
 • válás esetén a hitelteher megoszlik: a fennmaradó tőketartozást a párnak megosztva kell visszafizetnie.
©

Új csok

Ugyanígy július 1-jei határidőt mondott az államtitkár a bővített csokra és a jelzáloghitel csökkentésére is. Előbbiről először annyit lehetett tudni, hogy nyártól ugyanolyan összegű kedvezményes kamattámogatású hitel jár a használt lakás vásárlásához, mint az újhoz. Ha egy családban két gyereket nevelnek vagy vállalnak, 10 millió forint kamattámogatott hitelt tudnak felvenni, függetlenül attól, hogy milyen lakást vesznek. Ha 2 gyereknél több is van a családban, akkor 15 millió forint jár a csok mellé. 25 éves futamidővel számolva 48 ezer, illetve 72 ezer forint lesz a havi törlesztőrészlet. Előtörleszteni is lehet, és arra is van lehetőség, hogy ne a teljes összeget vegyék fel a családok.

Az már később derült ki, hogy kedvezményes hitelt a bankokban lehet kérni, és ugyanolyan kemény hitelbírálatra lehet számítani, mint az államilag támogatott lakáshiteleknél. A használt lakásoknál eltörlik az eddigi 35 millió forintos értékhatárt, és a csokhoz az egyszülős családok is hozzáférhetnek.

Ami a hitelbírálatot illeti, volt egy kis huzavona arról, hogy e nélkül is fel lehessen-e venni a kormány új, államilag támogatott hitelét, vagy sem. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a február 21-i Kormányinfón még azt mondta, hogy igen, Orbán Viktor viszont egyértelművé tette: lesz hitelbírálat. Elmondta azt is, hogy a bankokkal nem egyeztettek előre, a 10 milliós összeg garantált lesz, és nem jelent majd kockázatot a pénzintézeteknek. Azt viszont nem tudta megmondani, hogy hány embert érint a csomag.

©

Hitelzúzás

A jelzáloghitelezés könnyítéséről eddig azt közölték, hogy ez nemcsak a csok-hitelekre vonatkozik, hanem akár a korábban fennálló devizahitelekre is. Lényege, hogy a második gyerek születésekor 1 milliót, a harmadiknál 4 milliót, minden további gyereknél egy-egy milliót vállal át az állam a jelzáloghitelből.

Autóvásárlási program

A nagycsaládosoknak szánt autóvásárlási programról eleinte csak azt lehetett tudni, hogy egy legalább háromgyerekes család 2,5 millió forintos támogatást kap a hétszemélyes autó után. Az már Novák Katalin keddi, budapesti sajtótájékoztatóján derült ki, hogy a Nagycsaládosok Országos Egyesületének javaslatára a támogatást csak egyszer lehet igénybe venni, legelőször 2019. július 1-jén, legutoljára 2022. december 31-én. A hozzájárulás összege az autó bruttó vételárának legfeljebb a felét teheti ki, maximum 2,5 millió forint lehet. A pénzt közvetlenül a Magyar Államkincstáron keresztül utalják majd a kereskedőnek. Az autó árának nincs felső határa, viszont a járművet 3 évig nem lehet eladni. Az állami milliók kizárólag személyautóra járnak, lakóautóra nem.

Akárcsak az új csokot, ezt is igénybe vehetik az egy- és kétszülős családok is, a családi pótlékra jogosító gyerekek után. Harmadik gyerek esetén a várandósság betöltött 12. hete már jogosultságnak számít, a tartósan beteg vagy fogyatékkal élő gyerekek pedig életkortól függetlenül számítanak. Az autót nemcsak klasszikus adásvételi szerződéssel, hanem zárt végű lízingszerződéssel is meg lehet venni, mindössze B típusú vezetői engedély kell hozzá, valamint egy igazolás a jogosultságról a Magyar Államkincstártól.

A támogatást azonban könnyen el is lehet bukni, és késedelmi kamattal együtt vissza kell fizetni:

 • ha a nyilatkozat nem felelt meg a valóságnak,
 • ha az igénylő nem jegyezteti be az elidegenítési tilalmat,
 • ha három éven belül a házastársi vagy élettársi kapcsolat megszűnik, és a gyerekek elhelyezése után már nem számít nagycsaládosnak a korábbi igénylő,
 • ha azt örökbefogadott gyerek után állapították meg, de a támogatás igénylésétől számított két éven belül felbontják az örökbefogadást.

Ez az első alkalom, hogy az államtitkár a házastársakon kívül az élettársakat is szóba hozta, méghozzá kétszer is

Egyszer itt:

az igénylőnek – vagy házastársának, illetve élettársának – B típusú vezetői engedéllyel kell rendelkeznie,

Majd itt:

a támogatást késedelmi kamattal együtt vissza kell fizetni, ha három éven belül a házastársi vagy élettársi kapcsolata megszűnik, és a gyerekek elhelyezése után már nem számít nagycsaládosnak a korábbi igénylő.

Korábban csak abban az összefüggésben kerültek szóba az élettársak, hogy őket nem kívánja támogatni az állam. Ezért levélben kerestük meg az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy megtudjuk, a családvédelmi akcióterv többi pontját is kiterjesztik-e az élettársakra, vagy csak az autóvásárlási kedvezmény illeti meg őket. Amint választ kapunk, közöljük.

©

Jöhet még meglepetés

A maradék három pontról egyelőre annyit tudni, hogy 2020 januárjától lép életbe a legalább négygyerekes nők szja-mentessége és a nagyszülői gyed. A bölcsődékben pedig 3 év alatt lesz 21 ezer új gyereknek hely.

Az akciótervről szóló törvényjavaslatot március 8-án benyújtották a parlamentnek, pontos részletek azonban ebből sem derülnek ki. A Semjén Zsolt és Kásler Miklós által jegyzett iromány csupán négy paragrafust tartalmaz, melléklettel és indoklással együtt is három oldal és két sor az egész. Ha elfogadják, akkor a kormány felhatalmazást kap arra, hogy rendeletben szabályozza a babaváró támogatásnak nevezett kölcsönhöz kapcsolódó állami kezességvállalás részletes szabályait. A képviselők tehát nem arról döntenek, hogy milyen lesz ez a kölcsön, csak arról, hogy átadják a kormánynak a döntési jogot.

A törvény mindössze néhány részletről rendelkezne:

 • aki 2019. július 1-je és 2022. december 31-e között köt szerződést a babaváró támogatással nyújtott kölcsönre, annak ehhez a kölcsönhöz az állam lesz a készfizető kezes,
 • az állami kezességvállalás mértéke a kölcsön tőkeösszegének és az ügyleti kamatnak a 100 százaléka,
 • a kölcsönt nyújtó bank semmilyen más biztosítékot nem kérhet az állami készfizető kezességvállaláson túl.

A programra idén, a második félévben 75 milliárd forintot, jövőre pedig 150 milliárdot tervez elkölteni a kormány.

A tegnapi Közlönyben megjelent határozat pontosította a babaváró hitel, a nagycsaládos autóvásárlás és a bővített csok feltételeit is, ezekről a linkeken olvashat többet.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hollik: A klímavédelmet nem lehet az emberekkel megfizettetni

Hollik: A klímavédelmet nem lehet az emberekkel megfizettetni

Blokád alá vette az ellenzék a szerb köztévét

Blokád alá vette az ellenzék a szerb köztévét

Star Wars-rajongó? Nagy meglepetéssel készült a Facebook, nézzen rá a Messengerre

Star Wars-rajongó? Nagy meglepetéssel készült a Facebook, nézzen rá a Messengerre

Radar360: Trump beszólt Thunbergnek, Boris Johnson nagyot nyert

Radar360: Trump beszólt Thunbergnek, Boris Johnson nagyot nyert

Haza akarnak toloncolni egy 16 éves magyar lányt a kanadai hatóságok

Haza akarnak toloncolni egy 16 éves magyar lányt a kanadai hatóságok

Áderhez fordul az orvosi kamara az új tb-törvény miatt

Áderhez fordul az orvosi kamara az új tb-törvény miatt