Novák Katalin keményen nekiment Manfred Webernek

Novák Katalin keményen nekiment Manfred Webernek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Fidesz alelnöke szerint nincs szükségük demokrácia-leckékre az Európai Néppárt frakcióvezetőjétől.

"Magyarországon nem szokás valakit letorkolni azért, mert véleményt fogalmaz meg. A Néppártban mostanság igen?" – így reagált Novák Katalin, a Fidesz alelnöke az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője arra, hogy Manfred Weber kikérte magának a kioktatást Orbán Viktortól.

A politikus a Facebookon úgy reagált:

nincs szükségünk arra, hogy Manfred Weber demokrácia-leckéket adjon nekünk".

Manfred Weber kedden azt üzente a magyar miniszterelnöknek, hogy "a Néppárt értékei világosak, annak, aki közénk szeretne tartozni, világossá kell tennie, hogy tiszteletben tartja ezeket". Úgy fogalmazott, hogy a pártja, amelynek tavaly csúcsjelöltje volt, a legutóbbi választáson 40 százalékos eredmény felett teljesített. "Ezért nem kérünk kioktatást sem a politika, sem a választások ügyében. A mi irányvonalunk és az értékeink világosak" – mondta.

Orbán Viktor múlt csütörtöki nemzetközi sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy az EPP meggyengült, kezdi elveszíteni a befolyását, a pozícióját és a képviselői helyeit. Ennek oka, hogy rossz irányba halad: egyre szocialistább és liberálisabb, miközben nem őrzi meg az eredeti értékeit – sorolta a miniszterelnök, mi a probléma saját pártcsaládjával. A kormányfő szerint a Néppártnak változtatnia kell, ha vezető szerepet akar játszani, de a fő kérdés, hogy ebben a Fidesz tud-e belülről segíteni. Ha nem, akkor egy új, európai kezdeményezésre van szükség, amely kereszténydemokrata értékeken nyugszik.

E hét elején maga Novák is Orbánhoz hasonlóan nyilatkozott, miután Berlinben német politikusokkal tárgyalt. Úgy fogalmazott: reméli, hogy az EPP "alkalmas lesz a klasszikus jobbközép és keresztény értékek védelmére és képviseletére a jövőben, mi azért fogunk dolgozni, hogy ez így legyen". Megjegyezte azt is: "bízzunk benne, hogy (az EPP) nem tolódik tovább balra", nem köt újabb kompromisszumokat és szövetségeket a baloldallal, hanem a jobboldalon keres szövetségeseket, és mindenekelőtt megerősíti jobbközép elköteleződését.

Hozzászólások