Fordulat a Czeglédy-perben: Újabb bíró szállt ki elfogultság miatt

Fordulat a Czeglédy-perben: Újabb bíró szállt ki elfogultság miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Megint indulhat a bíró-casting a Czeglédy Csaba és társai ellen folyó büntetőügyben: egyszer már le kellett cserélni a bírói tanács két tagját, de most az egyik később beszálló bíró is elfogultságot jelentett be önmagával szemben – tudta meg a hvg.hu. A Szegedi Törvényszéknek ezért megint egy újabb, támadhatatlan büntetőbírót kell hadrendbe állítania, hogy folytatódhasson a költségvetési csalás miatt régóta húzódó eljárás.

Több cikkben számoltunk be arról, hogyan viaskodik a Szegedi Törvényszék azért, hogy egy támadhatatlan bírókból álló bírói tanácsot tudjanak felállítani a büntetőügy elbírálására. Ugyanis a Czeglédy-ügyben elsőre kijelölt tanács 3 tagjából ketten – „egyéb ok" miatt fennálló elfogultságukra hivatkozva – visszaléptek, ezért múlt ősszel egyszer már egy új összetételű tanácsot kellett csatasorba állítani. A stafétát átvevő, új bírói tanács elnöke dr. Molnárné dr. Mészáros Noémi, a tanács új tagja pedig dr. Nóvé Ágnes lett, a harmadik, változatlan tag az ilyen eljárásoknál bevett módon egy gazdasági ügyekre szakosodott bíró, dr. Szűcs Károly.

A Czeglédy Csaba és társai elleni zajló büntetőügy több vádlottja viszont állította, hogy az újabb tanáccsal szemben is felmerül az elfogultság, ezért ők sem ítélkezhetnének. Korábban itt írtunk részletesen arról, egy birtokunkba került, belső dokumentumra hivatkozva, hogy még a saját főnökük, Tárkány-Szűcs Babett, a törvényszék elnöke szerint sem járhatnának el, mert a hatályos eljárási szabályok alapján megkérdőjelezhető a pártatlanságuk – végül mégis őket jelölték ki.

Kérték a kizárását, de már magától kiszállt

Az időközben szombathelyi önkormányzati képviselőnek megválasztott Czeglédy már ekkor azt nyilatkozta, hogy továbbra sem fogadja el a két új bírót, és indítványozni fogja a kizárásukat. A törvényszék viszont úgy próbálta elhárítani az akadályokat, hogy inkább még az amúgy kötött ügyelosztási rendet is megváltoztatták csak folytatódhasson az egyre jobban elhúzódó eljárás, amit a politikus-jogász manipulációnak nevezett.

Ebben az egyre kínosabb huzavonában történt váratlan fordulat:

Czeglédy ügyvédje, Hankó Faragó Miklós idén január elején újra azt indítványozta, hogy dr. Nóvé Ágnest zárják ki az ügyből, mert nem elfogulatlan, ami az egész büntetőeljárás tisztességes voltát megkérdőjelezi.

Mire a Szegedi Törvényszéktől azt a választ kapták, hogy érdemben a beadványukat már el sem bírálják, ugyanis dr. Nóvé Ágnes időközben, január 13-án elfogultságot jelentett önmagával szemben

– olvasható az erről rendelkező végzésben, így a továbbiakban nem vehet részt az ügyben. Az új, de máris törölközőt bedobó bíró ugyanúgy „egyéb ok”-ra hivatkozva lépett hátra, mint az első körben felállított tanácsból a két korábbi kollégája, így a visszakozás pontos indoka nem derült ki.

Kereshetik az utódját

Ez azt jelenti, hogy megint megfogyatkozott a 3 fős bírói tanács, így újra nekiveselkedhet a törvényszék, hogy kipótolja a hiányzó bírót. Ami nem lesz egyszerű, itt magyaráztuk el, miért is fogytak el  a Szegedi Törvényszéken a kifejezetten erre az ügyre ráállítható büntetőbírók.

Maga a per még június végén elkezdődött az előkészítő üléssel, szeptembertől már élesben kellett volna tárgyalni a büntetőügyet, de végül a bírók személye körüli huzavona után indult „újra” – erről itt olvashat.

A Czeglédy Csaba vezette Human Operator Zrt.-hez kapcsolódó bűnszervezet ügyében februárban emeltek vádat különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 21 emberrel szemben. A vádirat szerint a 2011-től működő bűnszervezet célja döntően diákmunkaerő-közvetítéssel foglalkozó cég áfafizetési kötelezettségének csökkentése, valamint a diákmunkához kapcsolódó más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt. A vád szerint a bűnszervezet 6,215 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

A csütörtöki előkészítő ülésen jogerősen három év, illetve két év hat hónap börtönre ítélt a Szegedi Törvényszék a Human Operator Zrt. ügyében három olyan vádlottat, aki beismerte bűnösségét és a büntetésről az ügyészséggel egyezséget kötött.

Czeglédy Csaba korábban a bíróságon
©

Hozzászólások