Tusk: Elkészült a néppárti bölcsek jelentése a Fideszről

Tusk: Elkészült a néppárti bölcsek jelentése a Fideszről

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Európai Néppárt elnöke hamarosan találkozik Orbán Viktorral, és a februári választmányon bemutatja saját értékelését.

Elkészült a Bölcsek Tanácsának jelentése a Fideszről – ezt maga Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke jelentette be Twitter-oldalán.

A politikus, valamint a három bölcs – Herman Van Rompuy, Hans-Gert Pöttering és Wolfgang Schüssel – személyesen is találkozott Brüsszelben. Tusk azt ígérte, hogy hamarosan tárgyal az érintett pártok vezetőivel, így Orbán Viktorral is, ezután értékeli a jelentést, amit a február 3-án kezdődő néppárti választmányon mutat be.

Az viszont nem derült ki Tusk bejelentéséből, hogy ugyanezen a választmányon már döntenek-e a Fidesz sorsáról. A Bloomberg hírügynökség délelőtti cikkében még azt írta, hogy az Európai Néppárt valószínűleg elhalasztja a szavazást, mert egyelőre nem tudnak megegyezni a bölcsek jelentéséről. Tusk közleményéből azonban úgy tűnik, hogy azóta sikerült megoldani a nézeteltéréseket.

Múlt héten az EPP képviselőinek nagy többsége megszavazta azt a parlamenti határozatot, mely szerint Magyarországon romlott a jogállamiság helyzete. Orbán Viktor ezután azt nyilatkozta, hogy csak az olasz, a spanyol és a német néppárti képviselők támogatásának köszönhető, hogy nem léptek ki azonnal.

A magyar miniszterelnök egyébként a februári EPP-választmány idején Rómában mond beszédet Matteo Salvini volt olasz belügyminiszterrel, a Liga vezetőjével.

Hozzászólások