Karácsony: minden kompromisszumra kész vagyunk, hogy Budapesten maradjon a Természettudományi Múzeum

Karácsony: minden kompromisszumra kész vagyunk, hogy Budapesten maradjon a Természettudományi Múzeum

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A főpolgármester bízik benne, hogy a döntés még visszafordítható és a közgyűjtemény Budapesten tartható.

Főpolgármesterként és volt debreceni diákként is tragikusan rossz döntésnek tartja a Természettudományi Múzeum Debrecenbe költöztetését Karácsony Gergely. A politikus azt is közölte a Népszavával, hogy már csütörtökön tárgyalásokat kezdeményeznek a kormány képviselőivel a múzeum más budapesti helyszínen való elhelyezéséről.

A fővárosi önkormányzat bármilyen kompromisszumra kész ebben a kérdésben – mondta Karácsony, aki bízik benne, hogy a döntés még visszafordítható és a közgyűjtemény Budapesten tartható.

A főpolgármester szerint az egész gyűjtemény átköltöztetése valószínűleg nem is lehetséges, vagy ha mégis, akkor nagyon sok pénzbe kerül, főként akkor, ha méltó helyet szeretnének kialakítani a bemutatására. Fontosnak tartaná, hogy a gyűjtemény minél nagyobb részét, minél több vidéki kiállítóhelyen mutassák be, például vándorkiállítás formájában, de véleménye szerint az egész múzeum vidékre költöztetése sem szakmai, sem egyéb okokkal nem magyarázható.

A kormány az Index információi szerint meghozta végleges döntést a Magyar Természettudományi Múzeum Debrecenbe költöztetéséről. A hírt a lap szerint egy múlt pénteki értekezleten közölte az alkalmazottakkal Bernert Zsolt főigazgató – ezt múzeumi források a hvg.hu-nak is megerősítették, hozzátéve ugyanakkor, hogy a vonatkozó kormányhatározatot sem ők, sem az értekezleten elhangzott állítása szerint maga a főigazgató sem látta még, csak a tartalmát ismertették vele szóban.

A kérdésről úgynevezett 2-es típusú (vagyis 2000-es sorszámú) határozatot hozott a kormány – nem véletlenül: ezt a típust ugyanis nem kell megjelentetni a Magyar Közlönyben, így a döntés elkerülheti a nagyobb nyilvánosságot.

Az értekezleten elhangzottak szerint a kormány nemcsak a Debrecenbe költözés tényéről döntött, hanem arról is, hogy ez év végéig ki kell költöznie a múzeumnak a Ludovika épületéből, az egyelőre meg nem nevezett ideiglenes helyről pedig tíz éven belül kerül valamikor az intézmény Debrecenbe, a megyeszékhelyen egyelőre ugyanis csak a telek van meg, de még azt is meg kell először vásárolna az államnak Debrecentől.

Hozzászólások