Oda lett a munka, és hazajutni is nehezen tudnak a külföldön dolgozók

Oda lett a munka, és hazajutni is nehezen tudnak a külföldön dolgozók

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Ballai Vince
Tetszett a cikk?

Sok olyan külföldön munkát vállaló magyar állampolgár van Európában, akik egyik napról a másikra vesztették el munkájukat sokan szállásukat is, az új koronavírus elleni rendkívüli intézkedések miatt. Több ilyen emberrel is beszéltünk, akik érthető okokból szeretnének hazajutni, de közben bezárulnak a határok. Aki nem tudja megoldani, hogy repülőre üljön, az várakozásra kényszerül.

Rendkívüli intézkedéseket léptetett életbe szinte mindegyik uniós tagállam az új koronavírus okozta megbetegedések terjedésének megakadályozására. A lépések számos területen nehezítik a megszokott működést, ilyen a schengeni rendszer által biztosított szabad utazás, amire az egyre szaporodó határzárak mérnek csapást. Ausztriától Spanyolországig, Dániától Magyarországig egy sor állam zárkózott be, és kevés kivétellel csak saját állampolgárait engedi át a határain.

Európán belül egyre nehezebb a mozgás, miközben a leálló vendéglátás miatt állásukat vesztett vendégmunkások tömegei próbálnak hazajutni. Ennek ékes példája volt, az a hatalmas torlódás, ami az osztrák-magyar határon alakult ki kedden, miután az autóval hazafelé igyekvő románok és bolgárok előtt is lezárult a magyar határ. Az utazókat végül kedd éjszaka átengedték (egy szerda esti bejelentés szerint ez minden este 21 és hajnal 5 között így lesz), de ez jól mutatta, hogy milyen kritikus helyzetek alakulhatnak ki.

A bezáruló határok számos magyart is érintenek azokban az országokban, amelyekkel nincs közös határ. A cél persze érthető: megakadályozni a vírus terjedését. Sok külföldön munkát vállaló azonban nem engedheti meg magának, hogy ott bekkelje ki a drasztikus vírusellenes intézkedések ma még megjósolhatatlan időszakát. A munka, a jövedelem és sok esetben szállás nélkül maradó emberek szeretnének minél gyorsabban hazajutni, amit egyre nehezebb megoldani. A hvg.hu több érintettel is beszélt.

Katalin hegesztő férjével Svájcból szeretne hazajutni, egyelőre sikertelenül. Férjének megszűnt a munkája, a szerdai az utolsó munkanapja. Jönnének haza, de sem Németország felé, sem Ausztria felé nem tudnak elindulni. Fel kell számolniuk svájci egzisztenciájukat, de repülőre nem szállhatnak a kutyájuk és a sok poggyász miatt.

“Nincs munkahely, nincs jövedelem. Akkor az itt maradásnak nincs értelme, mert az eddig félretett kevés pénzünk a lakhatásra menne és megélhetésre. Ezért is mennénk haza” - válaszolta kérdéseinkre. A helyzetüket nehezíti, hogy a férje szívinfarktus miatt gyógyszeres kezelésre szorul. Lakhatásuk megoldott, de csak egy hónapig tudnának kitartani. Abban bízik, hogy a magyar konzulátus tud valamilyen segítséget nyújtani nekik és azoknak, akik hasonló helyzetbe kerültek. “Tudjuk, hogy otthon két hét karantén várna ránk, de persze, hogy vállalnánk” - írta.

Egy Zürichben főpincérként dolgozó nő március végén szeretett volna hazaköltözni, és vinni a hat év alatt összegyűlt ingóságait. Már nincs bejelentett munkahelye, mert a szálloda, ahol dolgozott lehúzta a redőnyt, a tartózkodási engedélye is lejár a hó végén.

Amikor megtudta, hogy készülődik a határzár, azonnal lázas szervezkedésbe kezdett, de a napról napra változó helyzet ellehetetleníti a hazaköltözés megszervezését. Vonatjegyet már nem tudott venni, a fuvarozócég visszamondta a szállítást, pedig ki kell pakolnia a lakását. Amikor múlt pénteken a konzulátushoz fordult, hogy mit tudna tenni, azt kérték tőle, küldjön nekik egy e-mailt, mert azonnali érdemi választ nem tudnak adni. Le is tett arról, hogy rájuk várjon, “olyan gyorsan változik a helyzet, hogy úgysem tudnak reagálni”.

Végül az otthoniak segítségének köszönhetően talált egy másik fuvarozót és abban bízik, hogy velük sikerül hazajuttatnia a dolgait, mert a nemzetközi fuvarozás még működhet. Ő maga repülőre próbál szállni, de elérhető jegyet már csak a Bázelből induló járatra tudott szerezni. “Most már csak a reptéren múlik minden. Utána egyből magánteszt és karantén, elszeparálva a családtól. Ami a legnehezebb lesz, hogy még csak meg sem ölelhetem őket - írta.

Szijjártó Péter külügyminiszer kedden arra biztatta a külföldön tartózkodó magyarokat, hogy ha van köztük olyan, akinek a hazautazása nehézségbe ütközik, akkor keresse fel a magyar konzuli képviseletet, és segítenek megszervezni a hazajutását. Bejelentését árnyalja, hogy szerdán olyan belső levelek kerültek nyilvánosságra a külügyminisztériumból, amik arra utalnak, hogy nem megy minden zökkenőmentesen.

Hozzászólások