Joó Hajnalka
Joó Hajnalka
Tetszett a cikk?

Nem Csernavölgyi István, hanem más követte el a mulasztást, amelyre hivatkozva április közepén statáriális gyorsasággal menesztette a vezetőt Kásler Miklós. Sőt, a kórház lezárult belső vizsgálata szerint éppen az hibázott, akire a leváltása után átmenetileg rábízta az intézményt az erőforrásminiszter.

Nem a székesfehérvári Szent György Kórház egy hónapja leváltott főigazgatója követte el azt a mulasztást, amelyre hivatkozva leváltotta őt az emberi erőforrások minisztere – állapította meg információink szerint az intézményben lezajlott belső vizsgálat. A vizsgálatot az új főigazgató, Bucsi László indította, aki hétfőn megerősítette értesüléseinket.

Az intézményt tíz éve vezető Csernavölgyi István leváltását – ahogy arról beszámoltunk – április 11-én csak az után ismerte el az erőforrásminisztérium, hogy a feol.hu saját információ alapján írt a történtekről, a főigazgató pedig megerősítette azt. A menesztés hivatalos okát is ő mondta el először, nevezetesen, hogy az intézmény késve szolgáltatott adatokat a vírushelyzetről. Azt is hozzátette ugyanakkor, hogy a kórház telefonon mindig pontosan továbbította az információkat. Ez pedig eleve nem is főigazgatói hatáskör, hanem adminisztrációs feladat, ő főigazgatóként a kollektíva többi tagjával "a nap minden órájában a betegellátást szervezte, gyógyított, szűrt, és minden idegszálával a járványügyi helyzet megoldására koncentrált.”

A Fejér Megyei Szent György Kórház épületei Székesfehérváron
©

Pár órával később az Emmi hivatalos közleménye ettől függetlenül továbbra is azzal indokolta a főigazgató leváltását, hogy Csernavölgyi István súlyos mulasztást követett el, egyben tudatta, hogy az új főigazgató kinevezéséig Reiber István orvosigazgató irányítja az intézményt.

E megbízás ugyan csak egy napig tartott (mert április 12-én Kásler Miklós már ki is nevezte a kórházat a hivatalos pályázat lezárultáig irányító új főigazgatót, Bucsi Lászlót), Reiber István átmeneti kinevezése mindenképp pikánsnak mondható: a belső vizsgálat szerint ugyanis éppen ő felelt a késedelmes járványügyi adatszolgáltatásért, amelyre hivatkozva Kásler Miklós leváltotta Csernavölgyit.

©

Bár a pár nap alatt lezajlott belső vizsgálat eredményét hivatalosan sem a kórház, sem a minisztérium nem kommunikálta, utólag mindenképp beszédes, hogy az intézményt megbízottként csak egy napig irányító Reiber István április 17-én lemondott orvosigazgatói posztjáról. Ez utóbbira információink szerint egyébként az új főigazgató kérte meg, aki értesülésünket hétfői válaszában „korrektnek” nevezte.

Április 15-én, a korábbi főigazgató búcsúztatóján Bucsi László amúgy azzal indokolta a belső vizsgálat elindítását, hogy Csernavölgyi István felállításának története "nem kerek”, majd azt is hozzátette, hogy ha a vizsgálat azt állapítja meg, hogy a menesztett igazgató „tiszta”, akkor azt Csernavölgyi István „mellékelheti a további folyamatához, amit indít", és ha ez a rehabilitációjával végződik, akkor ő abban a pillanatban, amikor ezt elődje megkapja, feláll a székéből, és olyan gyorsan távozik, amilyen gyorsan érkezett.

A kérdésre, hogy ezt az ígéretét továbbra is tartja-e, a hvg.hu-nak Bucsi László azt írta:

Én eddigi életemben az ígéreteimet mindig betartottam, most sem lesz másként.

A dossziét azonban – mint írta – akkor lehet majd újranyitni, miután a volt főigazgató munkajogi pere lezárult.

Ez a per pedig elindulhat: Csernavölgyi István már a leváltását megerősítő nyilatkozatában utalt rá, hogy az igazság védelmében megteszi a szükséges jogi lépéseket.

A volt főigazgató az egy hónappal ezelőtti búcsúztatóján röviden beszélt arról, hogy adatszolgáltatási hibát csak ürügynek tartja, a leváltása valódi okait nem ismeri. Többet azonban sem a kórház dolgozóinak, sem lapunk érdeklődésére nem akart mondani. A belső vizsgálat eredményével kedden újra megkerestük, de továbbra sem akart nyilatkozni.

Csernavölgyi István leváltása után, egy hónapja, Székesfehérvár fideszes polgármestere, Cser-Palkovics András is jelezte, hogy a közvélemény megnyugtatása érdekében fontosnak tartaná, ha a város megismerhetné az erőforrásminiszter lépését megalapozó, vagy az annak nyomán induló esetleges belső vizsgálat eredményét. A polgármesteri hivatal kommunikációs irodája kedden lakonikus üzenetben továbbította Cser-Palkovics András válaszát a kérdésünkre, hogy az időközben eltelt egy hónapban kapott-e tájékoztatást a főigazgató leváltásának pontos okáról és/vagy egy esetleges minisztériumi vizsgálat eredményéről:

Nem.

Az Emmi cikkünk megjelenéséig nem adott választ, hogy indított-e a mulasztás ügyében saját vizsgálatot, illetve, hogy elfogadja-e a kórház belső vizsgálatának eredményét, vagyis elismeri-e, hogy megalapozatlan indokra hivatkozva távolították el posztjáról Csernavölgyi Istvánt. Szerettük volna azt is megtudni, hogy volt-e az adatszolgáltatás elmulasztásán túl más oka is a főigazgató leváltásának, illetve, hogy ha nem, a belső vizsgálat eredményében előfordulhat-e, hogy a menesztett vezető visszaveheti megbízását. Amint választ kapunk, frissítjük a cikket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tőzsdére megy a BTS dél-koreai K-pop-bandát menedzselő vállalat

Tőzsdére megy a BTS dél-koreai K-pop-bandát menedzselő vállalat

160 000 000 éves tengeri ragadozó maradványait tárták fel Chilében

160 000 000 éves tengeri ragadozó maradványait tárták fel Chilében

A Színház című lap megmutatja, hogyan lehet jól intézni a közös ügyeket

A Színház című lap megmutatja, hogyan lehet jól intézni a közös ügyeket