A magyar fertőzöttek nagy része a 40 alatti korosztályból kerül ki

A magyar fertőzöttek nagy része a 40 alatti korosztályból kerül ki

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Már nem a 60 év felettiek közül kerül ki Magyarországon a legtöbb koronavírus-fertőzött. A 40 év alattiak főleg külföldi utazáson kapják el a kórt.

Az intézményi fertőzések felszámolásával júniusban a 60 éves, vagy a náluk idősebbek körében jelentősen csökkent a koronavírus-fertőzések száma, júliusban pedig már csak 63 fertőzöttet találtak ebből a korosztályból. A leginkább veszélyeztetett korosztály aránya jelenleg az összes fertőzött közül az eddigi legalacsonyabb, mindössze 17 százalékos. Ezzel szemben a 40 év alattiak megbetegedésszáma folyamatosan emelkedik, júliusban már az aktívabb korosztály tette ki a fertőzöttek 44 százalékát – írja közleményében a Semmelweis Egyetem.

©

A kutatás szerint a fertőzöttek közül sokan jártak külföldön közvetlenül a megbetegedésük előtt, vagy találkoztak olyan rokonukkal, barátjukkal, vagy kollégájukkal, akik külföldi utazásból tértek haza. Ez az egyik fő oka annak, hogy Magyarországon jelenleg az aktívabb korosztály körében terjed a vírus.

A Semmelweis Egyetem továbbra sem javasolja a külföldi utazást, viszont azt tanácsolja, hogy akinek halaszthatatlan elfoglaltsága van a határon túl, az kövesse az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának (JRC, Joint Research Centre-ben) nyilvános adatait, mert a még zöld jelzéssel bíró országokon belül is nagy eltérések lehetnek régiónként.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a külföldi utazásról hazatérők jól gondolják át az idősebb hozzátartozóik felkeresését, mivel az ő esetükben a betegség lefolyása jellemzően jóval súlyosabb.

Hozzászólások