Több helyen az iskolaőrök lettek a maszkfelelősök, portások

Több helyen az iskolaőrök lettek a maszkfelelősök, portások

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Eddig mintegy 90-szer intézkedtek a tanév kezdete óta.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy pozitívan fogadták a tanárok és a diákok a szeptember elsején munkába állt iskolaőröket, igaz, a jelenlétük nem mindenkinek tetszik – tudta meg a Népszava a Pedagógusok Szakszervezetéhez (PSZ) érkezett visszajelzésekből. Szabó Zsuzsa PSZ-elnök a lapnak elmondta: eddig 7-8 megyéből kaptak beszámolókat az iskolaőri rendszerről, s általánosságban az a tapasztalat, hogy a többség nyitottsággal fogadta őket.

„Vannak olyan pedagógusok is, akik már kifejezetten örülnek az iskolaőrnek, mert olyan fontos feladatokat is átvállalnak, amikre eddig a tanároknak kellett figyelniük. Ellenőrzik például, hogy a diákok helyesen használják-e a maszkot, a kézfertőtlenítőt, betartják-e a szükséges távolságtartást, rájuk szólnak, hogy ne dohányozzanak és hasonlók. Van több olyan intézmény is, ahol az eddig hiányzó portás feladatait is az iskolaőrök látják el.”

A gumibottal, bilinccsel, gázspray-vel felszerelt iskolaőri rendszer bevezetését májusban jelentette be a kormány. Mintegy 500 oktatási intézmény igényelte, de a szeptemberi tanévkezdéskor csak 423 helyen léptek szolgálatba, a többi helyszínen pedig folyamatban van a toborzás.

Szelei Pál ezredes kedden az M1 műsorában azt mondta, eddig mintegy 90 intézkedés történt szeptember elseje óta, s két eset volt, amikor testi kényszerhez kellett folyamodni, például dulakodókat kellett szétválasztani.