Állítólagos titkosított tervet fedett fel a jobbikos Stummer János, Orbánt is belekeverte

Állítólagos titkosított tervet fedett fel a jobbikos Stummer János, Orbánt is belekeverte

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Orbán Viktorról és egy állítólagos titkos fejlesztésről szóló leleplezéssel állt elő egy Facebook-videóban Stummer János, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke. Ha igaz, amit állít, akkor a videóval államtitkot sértett, ami miatt büntetőeljárás indulhat ellene és borítékolható, hogy a testület éléről is távoznia kell. Mivel a képviselő szerint a beruházást titkosították, annak részleteit a hvg.hu sem hozhatja nyilvánosságra.

A Jobbik politikusa, Stummer János a Facebook-oldalán kedden közzétett videójában elmondta, hogy hétfő reggel egy “olyan papírt” adtak a kezébe, amelyből állítása szerint egy, a kormányfő személyéhez kötődő titkos fejlesztés terve rajzolódott ki.

Stummer elmondta a videóban, hogy azért került a kezébe ez a dokumentum, mert ezt a beruházást a parlament nemzetbiztonsági bizottságán keresztül akarták “sok évre” titkosítani, márpedig ennek a testületnek az elnöke a jobbikos politikus.

©

A politikus úgy vélte, azért akarták ezt titkosítani, mert “el akarták kerülni a botrányt, amit ez a hír okozhat”. Stummer a videóban arról is beszélt, hogy már hétfőn délelőtt jelezte: a témát nem hagyja jóvá és nem hajlandó a bizottsági ülés napirendjére venni. Aztán állítása szerint hétfő délután megjelent az irodájában Halász János és jelezte neki, hogy módosítani fognak a napirenden, hogy dönthessenek a beruházásról. Ezt megtehetik, hiszen a Fidesznek többsége van a bizottságban.

A keddi ülésen aztán így is történt, a fideszes képviselők módosították a napirendi pontot és megszavazták a beruházás titkosítását. “Nekem nem maradt más lehetőségem tehát, minthogy önök elé álljak, a nyilvánosság elé álljak és tájékoztassam önöket, hogy mit építenek az adóforintjaikból, és ezt hogyan próbálják meg a titkosítások segítségével elsumákolni” – mondta a videóban Stummer. Azt is mondta, hogy tudja, hogy a “kétharmad azonnal elmozdítja őt a bizottság” éléről és tisztában van a videóban elmondottak jogi és politikai következményeivel.

Stummer János
©

Stummer tehát arra utalt, hogy a bejelentése után büntetőeljárás indulhat ellene minősített adattal való visszaélés miatt. A nemzetbiztonsági bizottság tagjaira ugyanis titoktartási kötelezettség vonatkozik, ami azt jelenti, hogy nem beszélhetnek arról, ami az ülésen elhangzik és titkos, márpedig ha valóban egy ilyen beruházás került napirendre, akkor az titkos.

A hvg.hu nemzetbiztonsági forrásai nem kívánták sem megerősíteni, sem cáfolni Stummer fő állítását, egyikük mindössze annyit mondott: a jobbikos politikus “nem rugaszkodott el a valóságtól” a videóban. Stummer bejelentésének a politikai következménye valóban az lehet, hogy a Fidesz kezdeményezésére eltávolítják a testület éléről.

Hozzászólások