Rongálás miatt nyomoz a rendőrség az Országgyűlés Irodaházában beindult füstgránát ügyében

Rongálás miatt nyomoz a rendőrség az Országgyűlés Irodaházában beindult füstgránát ügyében

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Jobbik szerint egy lejárt szavatosságú füstgránát szabadult el az egyik kollégájuk kezében.

Rongálás miatt indított eljárást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda az Országgyűlés Irodaházában keletkezett füst miatt – írja a police.hu. Az üggyel kapcsolatban több tanút is meghallgattak már, a KR NNI szakértőket rendelt ki a nyomozáshoz.

Szerdán kora este füst miatt indult be a tűzjelző, illetve az oltórendszer az irodaházban. Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke arról számolt be, hogy a Jobbik-frakció szobájában Szabó Bencének, a párt szakértőjének kezében "beindult" egy füstgránát, az okozta a füstöt.

Beindult a tűzjelző az Országgyűlés Irodaházában a Jobbik szakértőjének füstgránátja miatt

1 év 6 hónap, 3 évre felfüggesztett börtönbüntetést indítványozott az ügyészség Fekete-Győr Andrásra, a Momentum elnökére, aki a vád szerint 2018-ban hivatalos személy elleni erőszakot követett el, amikor füstgránátot dobott a rendőrökre egy tüntetésen. Fekete-Győr szerint amit csinált, az nem bűncselekmény. Az ügyben csütörtökön tartották az előzetes tárgyalást a Pesti Kerületi Bíróságon.

Szilágyi szerdán még azt is elmondta, hogy az oltórendszer miatt az első becslések szerint az Országgyűlés Hivatalának szerverszobájában milliós nagyságrendű kár keletkezett.

A Jobbik arról beszélt, nem tudják, a füstgránát hogyan és mikor kerülhetett az épületbe, leltározás közben találták meg. Mivel nem sejtette a kollégájuk, mi lehet a sztaniolpapírba csomagolt tárgy, óvatlanul nyúlt hozzá – írták a közleményükben. A párt szerint a leltározó kollégájuk lélekjelenlétének köszönhető, hogy nem keletkezett nagyobb kár, mert a beindult füstgránátot azonnal kihelyezték az ablakpárkánya. Segítséget ők maguk kértek az őrszolgálattól.

A Jobbik közleménye szerint a füstgránát dobozán olvasható lejárati idő 2018-as volt, ezért azt feltételezik, hogy azt jóval korábban vihette be valaki az irodaházba.

Hozzászólások