A győri polgármester "égbekiáltó baromságnak" nevezte az országos kórház-főigazgató kijelentését

A győri polgármester "égbekiáltó baromságnak" nevezte az országos kórház-főigazgató kijelentését

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Dézsi Csaba András is hangsúlyozta, hogy érdemes lett volna az orvosokat is megkérdezni az új egészségügyi törvényről. A polgármester az iparűzési adó megfelezése miatt sem boldog.

Győrben mintegy 10 orvos és félszáz ápoló nem írta alá az egészségügyi dolgozók új szerződését, köztük a polgármester, Dézsi Csaba András felesége sem, akivel együtt építették ki a győri kardiológiát (neki összeférhetetlenség miatt kellett távoznia). A dolgozók közül viszont sokan „kényszerből írták alá” az új szerződést – mondta el a városvezető a GyőrPlusz rádió műsorában, az adást az Úgytudjuk.hu szemlézte.

„Orvosoknak rendőrök ne akarják megmagyarázni, hogy mi az egészséges életmód” – közölte Dézsi Csaba András fideszes polgármester arra utalva, hogy a Belügyminisztérium által jegyzett módosítás kötelező pihenőidőt ír elő az orvosoknak.

A győri polgármester szerint jobb lett volna, ha a teljes egészségügyi rendszer módosítása előtt például orvosokat is megkérdeznek arról, hogy ez az egész jó ötlet-e. A városvezető egyébként kedden a Blikknek azt mondta, hogy 15-16 problémás pontot tudna felsorolni az új egészségügyi törvényben.

Dézsi reagált Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató szerdán tett megjegyzésére, miszerint 5500 ember távozása az egészségügyből akár még javíthatja is az ellátást. A főorvos-polgármester „égbekiáltó baromságnak” nevezte a kijelentést.

„Kiállították két emberemet, de kilencen sokkal több esélyünk van, hogy győzzünk” – reagált egy focihasonlattal is.

Dézsi azt mondta, hogy az a sikerpropaganda, amit néhányan közvetítenek a döntéshozók felé, "az pusztán arról szól, hogy ők a tévedéseiket próbálják álcázni”.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság egyébként csütörtökön azt közölte, hogy "csak" 4062 dolgozó nem írta alá a szerződést, köztük több mint 2500 szakdolgozó.

A polgármester a beszélgetés végén elmondta: a város kasszájából 18 milliárd forint „gurult ki” a járvány miatt hozott kormányzati elvonások következtében.

„Nem panaszkodni akarok, de ez 18 milliárd forint, tehát nem három forintról van szó” – mondta a polgármester, aki a beszélgetés elején úgy fogalmazott: többek között azért járnak Budapestre tárgyalni, hogy pénzt kérjenek még a költségvetésbe, „több-kevesebb sikerrel”.

A kormány tavaly decemberben jelentette be, hogy a települések a kis- és közepes vállalkozások esetében legfeljebb 1 százalékot szedhetnek be helyi iparűzési adóból (hipa) a korábbi 2 százalék helyett. Ezzel a döntéssel mintegy 150 milliárd forinttól esnek el az önkormányzatok. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a hvg.hu-nak azt is elárulta, hogy 31,46 milliárd forinttal lesz kevesebb fővárosi szinten a helyi iparűzésiadó-bevétel.

Szerdán a koronavírus-járvány miatt szükséges stratégiai egyeztetésekért felelős miniszteri biztossá nevezték ki Balla Györgyöt, a fideszes országgyűlési képviselő külön-külön egyeztet majd a 25 ezer fő feletti vidéki településekkel, így Győrrel is.

Hozzászólások