Elfogadhatatlan a közmédia lejárató riportja az osztrák külügy szerint

Elfogadhatatlan a közmédia lejárató riportja az osztrák külügy szerint

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Telefonon hívta fel Szijjártó Pétert az osztrák külügyminiszter, aki szerint a média alapvető feladata, hogy kritikus kérdéseket tegyen fel. A magyar külügyminiszter viszont álhírterjesztésről, képmutatásról és liberális mainstreamről beszélt nemcsak a Profil újságírója, hanem Petry Zsolt ügyében is.

Diplomáciai nagyüzembe keverte magát a magyar külügy csütörtökön: nem sokkal azután, hogy bekérették a minisztériumba a német ügyvivőt Petry Zsolt ügye miatt, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert osztrák kollégája hívta fel telefonon a magyar közmédiában megtámadott újságíró miatt.

Ahogy azt korábban megírtuk, Franziska Tschinderlét az M1 Híradója szerdán azzal vádolta meg, hogy „provokált” a Fidesz EP-delegációjának a budapesti Orbán–Salvini–Morawiecki-találkozóval kapcsolatban feltett kérdéseiben.

„Kérdésekkel provokált" - állítja egy osztrák újságíróról a köztévé

A balliberális lejáratókampány újra akcióba lendült a Híradó szerint, miután egy újságíró kérdéseket mert feltenni e-mailben.

A bejátszásban arra reagálva, hogy a Profil című hetilap munkatársa megkérdezte, miért nem kapott meghívást a találkozóra senki a francia Nemzeti Tömörülés és az osztrák Szabadságpárt tagjai közül, az hangzott el: „csak amatőr újságírók kérdeznek olyat, hogy miért nincs ott valaki, akinek a jelenlétéről soha nem is volt szó”, a végén pedig kijelentették, hogy a kérdező újságíró minden bizonnyal további lejárató cikkekkel is készül.

Az M1 tudósítása nagy vihart kavart Ausztriában, a Riporterek Határok Nélkül is közleményben ítélte el. Az Szijjártó Péter Facebook-bejegyzéséből derül ki, hogy Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter figyelmét is felkeltette az anyag.

A külügyi tárca vezetője azt ugyan nem árulta el, mi hangzott el a „kollégájával és barátjával” folytatott telefonbeszélgetésen, de hosszan kommentálta a mai történéseket.

Látom, hallom, nagy a felbuzdulás Ausztriában, mert a Magyar Televízió híradója kritizálni mert egy osztrák újságírót....

Posted by Szijjártó Péter on Thursday, 8 April 2021

Szijjártó úgy fogalmazott: lassan-lassan csak lebukik a nagy sajtó- és véleménynyilvánításos képmutatás: „a focista nyugodtan nyilatkozzon, ha szerinte a család az család, de ki van rúgva, ha a liberális mainstreammel szemben foglal állást családról és migrációról”.

Ezután kettős mércét emlegetett.

A liberális újságíró pedig nyugodtan terjeszthet álhíreket egy országról, hiszen sajtószabadság van, de ha egy másik újságíró kritizálni meri (magyarul ő is elmondja a véleményét), akkor az támadás a sajtószabadság ellen. Hát, kedves Barátaim, két betli pár nap alatt, ez szánalmas.”

A magyar külügyminiszter posztja abból a szempontból mindenképpen különös, hogy a Profil munkatársa csak kérdéseket tett fel, amit nehéz lenne álhírterjesztésnek nevezni.

Nem sokkal Szijjártó posztja után Twitter-bejegyzésben reagált az osztrák külügyminisztérium is. Leszögezték, hogy

a média alapvető feladata, hogy kritikus kérdéseket tegyen fel. Az M1 bánásmódja Franziska Tschinderlével ezért elfogadhatatlan”.

Mint írták, álláspontjukat a budapesti osztrák nagykövet is egyérteművé teszi majd.

Franziska Tschinderle a hvg.hu-nak korábban úgy nyilatkozott: „ez az egész nem rólunk szól, és nem is arról, hogy nem kapunk választ a kérdéseinkre. Ez a budapesti és általában a magyar kollégáinkról szól, akiknek naponta, hetente ezzel kell szembesülniük. Szolidaritást érdemelnek, mi pedig garantálhatjuk, hogy nem fogjuk abbahagyni tudósításainkat a demokrácia hanyatlásáról a szomszédunkban”.

Hozzászólások