szerző:
hvg.hu

Az emberek életük során átlagosan 5-7 alkalommal váltanak munkahelyet és 10-12 alkalommal munkakört. Van, hogy maguktól lépnek át az új pozícióba, van, hogy kénytelenségből. A váltás mindenképpen stresszt okoz, különösen, ha ezt a munkahely elvesztése kényszeríti ki. De minden könnyebb egy jó saját munkahelyszerző programmal.

Első: Tisztázd magadban, hogy mit vársz egy új munkahelytől! Aztán ennek ismeretében regisztráltasd magad a legközelebbi munkaügyi központban, hogy megkaphasd a munkanélküli járadékot. Miért is hagynád ott az államnál ezt a pénzt, ami jár, s ami ilyenkor duplán jól jön. Arról nem is beszélve, hogy a munkaügyi szolgálat ténylegesen sok embernek segít az elhelyezkedésben. A büszkeségednek azt a részét pedig, ami az ellen berzenkedik, hogy hivatalosan is munkanélküli lettél, egy kis időre küldd szabadságra.

Második: Hagyj időt rá, hogy összeszedhesd magad! Ha valaki elveszíti az állását, az bizony megrázó és stresszes esemény. Alig van, ami ennél nagyobb megrázkódtatást jelentene. Ilyenkor csak úgy tombolnak a kavargó érzések, a düh, az elkeseredettség, a bosszúszomj, a letargia, a szomorúág és a megalázottság miatt érzett fájdalom. Idő kell, amíg e hangulati hullámok lecsitulnak, s az ember képes lesz ismét megfontoltan, hatékonyan gondolkodni. Ez pár napot, egy hetet biztosan igénybe vesz. Ezt ki kell használni jó nagy alvásokra, barátokkal való találkozókra, családi vacsorákra.

Harmadik: Válts takarékos üzemmódra! Akinek nincs munkája – kivéve persze ha vaskos a bankszámlája – ne költsön annyit, mintha minden hónapban megérkezne az anyagi biztonságot szavatoló fizetése. Érdemes költségvetést készíteni, s telesen lefaragni azokat a kiadásokat, amelyek nélkül még jól elvan az ember, míg másokat mérsékelni. Például nem kell étteremben elkölteni a vasárnapi ebédet, s jobb a városban tömegközlekedést használni, mint az autót.

Negyedik: Írj precíz és hatékony önéletrajzot!
A megfelelő színvonalú önéletrajz – mint ez ma már széles körben jól ismert és elfogadott – az egyik legfontosabb eszköz az elhelyezkedésben. Leginkább azért, mert a kísérőlevéllel (Lásd a következő lépést!) együtt az első kapcsolatot jelentik egy potenciális munkaadóval. Ha tetszik lehet a kapcsolatnak folytatása, ha nem, akkor nem. Ezért elég időt kell szánni rá, hogy tartalmilag és formailag egyaránt (a hvg.hu karrier rovata számos ide vonatkozó tanácsot ad) elérje a megfelelő színvonalat.

Előkészületek az új munkahely becserkészésére (Oldaltörés)

Ötödik: Írj egy ütős kísérőlevelet! A kísérőlevél olyan, mint egy köszönés. S amilyen az Adjon Isten!, olyan lesz a Fogadj Isten! Azaz, ha sikerült figyelemfelkeltő, izgalmas kísérőlevéllel felhívni a figyelmet magunkra és a mellékelt önéletrajzra, akkor egy körrel máris beljebb kerültünk. Nem szabad elfelejteni sem az önéletrajz, sem a kísérőlevél esetében, hogy minden vállalatnak külön-külön kell elkészíteni őket, figyelembe véve a specifikumaikat. Az egyen levél általában egyet jelent az elutasítással, mert azt tükrözi, hogy a megkeresett cég az álláskeresőnek nem is olyan fontos, ráadásul nem tudhatnak meg róla semmiféle extra információt, amely miatt különösen érdekes lehet az alkalmazása.

Hatodik: Használd a személyes kapcsolataidat! Sokan azt hiszik, hogy az új állásokba az emberek fejvadászok, munkaerő-közvetítők vagy másfajta ügynökségek juttatják az embereket. Pedig igazság szerint az állások legalább kétharmadát személyes kapcsolatok alapján töltik be. Ezért aztán az a leghatékonyabb álláskeresés, ha az ember megkéri az ismerőseit, rokonokat, barátokat, haverokat, régi kollégákat, a biztosítási és a befektetési ügynököt, a fogorvost, az ügyvédet hogy nézzenek körül, hátha akad valami érdekes munka. Ennek megvan az az előnye is, hogyha valaki ajánlásokkal indul versenybe egy pozíció megszerzéséért, akkor a többiek, akik hasonló képességek, végzettség és tapasztalatok birtokában, de támogató nélkül próbálkoznak, még csak azt a pályát sem láthatják meg, amely őt elvezeti az óhajtott székhez. A protekció manapság már jó dolognak számít, ne szégyelljük használni.

Készülj az interjúra! (Oldaltörés)

Hetedik: Tarts készenlétben egy jó öltözet ruhát! Az interjúkon az első benyomás eldönthet mindent. Így aztán érdemes megfelelő öltözetben megjelenni. Általában azt szokták mondani az öltözködési szakértők, hogy egy fokkal kell elegánsabb ruhát viselni, mint abban a munkakörben, amire jelentkezel. Persze, ha valahol a sötétöltöny a munkaruha, akkor nem kell szmokingban megjelenni, de az öltözetnek ki kell fejezni a pozíció betöltésére való alkalmasságot. AZ öltözet egyben azt is kifejezi, hogy nem vagy elesett, szerencsétlen alak, hanem képes vagy teljes harci díszben megjelenni. Ami ráadásul még magabiztosságot is kölcsönöz.

Nyolcadik: Gyakorold magad az interjúzásban! Aki volt már állásinterjún, tudja, hogy ilyesmin nem érdemes felkészületlenül részt venni. A hallatlan önbizalmat az interjúvolók gyorsan képesek letörni, s olyan stresszes helyzetet teremteni, amit csak azok képesek kezelni, akik felkészültek a keresztkérdésekre, a gyors témaváltásokra, a látszólag jelentéktelen részletekben való kutakodásokra, esetleg a szituációs feladatok és különféle tesztek megoldására. Szakértők szerint minden egyes interjúra legalább három órát kell készülni. Ennek során ki kell alakítani azokat a válaszokat, amelyek a legtriviálisabb kérdésekre vonatkoznak: Miért akar itt dolgozni? Miért vált most munkahelyet? Melyek a legnagyobb erősségei és gyengeségei? Hogyan írná le a munkastílusát? Hogyan jellemezné önt a főnöke, ha most felhívnám? Mi a legfontosabb célja az életben? Milyen elvárásai vannak egy munkahellyel szemben? Mi az amit adni tud a munkaadójának, a munkahelyének? És így tovább. De azt is tisztáznod kell, hogy miképpen tudod demonstrálni a hozzáértésedet, az állás betöltésére való alkalmasságodat. Ehhez pedig össze kell gyűjteni az összes releváns képességet, képzettséget és tapasztalatot, illetve fel kell készülni a gyengeségekre és hiányosságokra vonatkozó kérdések megválaszolására. Tudni kell a stratégiákat, hogy szorult szituációkból hogyan lehet kimenekülni.

Kilencedik: Keress főállásban munkát! Az álláskeresés nem mellékes dolog, teljes embert kíván. Ezért jobb, ha a barátaid tudják, hogy reggel 9-től délután 5-ig fontos elfoglaltságod van. S ezt az időt nem alibizéssel töltsd, hanem valóban munkakereséssel, illetve a kínálkozó lehetőségek megragadására való felkészüléssel.

Tizedik: Tüntesd el a hiányosságaidat! Ha az ember hosszabb időt tölt el munkakörben, akkor az ismeretei egyszerre szélesednek ki, s egyszerre szűkülnek be, illetve avulnak el. Ezt hívják specializációnak. De ha valaki túlspecializálódik, akkor lehet, hogy csak abban a munkakörben képes eredményesen dolgozni, amiben éppen van. Ehhez az állapothoz mindenki napról-napra közelebb kerül, ha nem vigyáz. Az álláskeresés időszaka jó lehetőséget teremt, hogy a túlspecializáció káros hatásait kiküszöböljük. Ennek érdekében fel kell deríteni, hogy melyek azok az ismeretek, amelyekre az adott szakmában általánosan szükség van az elhelyezkedéshez, de mégis hiányoznak. S ha sikerült őket azonosítani, el is kell sajátítani őket. Ezzel jelentős mértékben növelhető az önbizalom, s az elhelyezkedés esélye is.

Tizenegyedik: Hagyj időt a kikapcsolódásra!
Bár az álláskeresés teljes elfoglaltság, azért nem kell belegolyózni. Ahogy a munkaidőnek vége van minden nap, úgy van ez az álláskereséssel is. Az után már a családé, a barátoké, a kikapcsolódásé kell, hogy legyen a főszerep. Hatékonyan ugyanis csak akkor lehet állás után nézni, ha az ember kiegyensúlyozott és kipihent marad, továbbá megőrzi a gyors reakciókészségét, vág az esze, s a kreativitása is működik. Azaz a regenerációra ilyenkor is nagy szükség van. Arról nem is beszélve, hogy a bennünket körülvevő embereknek mi magunk is fontosak vagyunk, s nem csak mi kívánjuk az ő támogatásukat, hanem ők is igénylik a mienkét.

Emberi kapcsolatok (Oldaltörés)

Tizenkettedik: A hidakat hagyd állva, sőt építs újakat! Bolond, aki haraggal válik el régi munkahelyéről. Ezzel ugyanis magakadályozza a visszatérését, ráadásul egy kollektívában alig pár ember lehet, aki okot az ellenséges érzületre. (Aki nem így tapasztalja, annak érdemes minél elébb magába néznie.) Az álláskeresés során az ember rengeteg új kapcsolatra tesz szert. Ezeket – függetlenül attól, hogy a konkrét esetben hozzájárultak-e egy új pozíció megszerzéséhez – érdemes megőrizni, gondozni, hiszen mások megismerésével mindig gazdagodunk. És persze nem szabad elfeledni, hogy ha legközelebb állás után kutatunk több embert lesz módunk megkeresni, aki jó szívvel, de legalábbis ellenérzések nélkül hajlandó segíteni.

Tizenharmadik: Ne felejtsd el megköszönni! Amikor végül megkapod az új állást, gondold végig, hogy miként is jutottál ebbe az új pozícióba. S meg fogsz lepődni, hogy mennyien járultak hozzá a sikeredhez. Ne felejts el megemlékezni a segítségükről, s érdemeiknek megfelelően köszönd meg nekik. De legalább küldj egy pár köszönő sort levélben vagy e-mailen!

+1: Mielőtt a korlátozott fogyasztásodat visszaállítanád a megszokott színvonalára, olvasd el a hvg.hu tanácsait arról, hogy miképpen lehet az új munkahelyen gyorsan bevágódni!

hvg.hu Karrier

A személyes hálózatépítés titkai

A társasági embereknek nem okoz gondot kapcsolatokat építeni, azonban a visszahúzódóbbak is előnyt kovácsolhatnak ismeretségeikből. Útmutatónkban bemutatjuk a legsikeresebb módszereket.

hvg.hu Karrier

Álláskereső tippek a hét minden napjára

Az álláskeresés időigényes folyamat. Közben nem árt folyamatosan képezni magunkat, hogy a jövő héten esedékes interjún már a maximumot hozhassuk ki magunkból. Az alábbi javaslatok közül egyet-egyet gyakoroljál a hét minden napján, s így jövő héten már nem lesz probléma az a fránya interjú.

hvg.hu Karrier

Tippek a sikeres állásinterjúhoz

A cégek hagyományosan kora ősszel töltik fel az üres álláshelyeket, hogy a rövid alkalmazkodási periódus után az év üzleti csúcspontjának számító utolsó három hónapban már némi rutinnal a hátuk mögött teljes gázzal dolgozhassanak az új emberek, s a társaságok teljes gépezete zökkenők nélkül adhassa le legnagyobb teljesítményét. Akik ebben az időszakban akarnak felugrani egy cég szekerére, azoknak adunk tippeket hatrészes sorozatunkban.

hvg.hu Karrier

Ismerd meg a cégkultúrát, hogy elhelyezkedhess!

A sikeres álláskeresés feltételei között ugyan rendre felmerül, hogy a megcélzott céget érdemes alaposabban megismerni a jelentkezés előtt, de a tanácsadók ritkán mondják el, hogy ez akár döntő is lehet abban, hogy sikerül-e egyezségre jutni a potenciális munkaadóval.

hvg.hu Karrier

Mit szabad és mit nem, ha interjú közben kitör a csend

Ha máshonnan nem, hát az iskolából mindenki ismeri az érzést, ami akkor kapja el az embert, ha a jól megfontolt és kimerítő felelet után a tanár ráemeli tekintetét – és hallgat. Az állásinterjún ugyan ez gyakran megtörténik, s a csendet, amely egyre kínosabbá válik, valahogyan kezelni kell. De hogyan?

hvg.hu Karrier

Hogyan lehetsz sokkal kreatívabb?

Nagyon sok munkakör eredményes betöltéséhez szükség van az átlagosnál jobb kreativitásra. Az emberek neveltetésük során azonban leginkább azt tanulják meg, hogy miként adják fel egyéni ötleteiket, elképzeléseiket, kezdeményezéseiket annak érdekében, hogy megfeleljenek a társadalom egészét működésben tartó rendnek. Hogyan oldható fel ez az ellentmondás? Íme néhány tipp.

hvg.hu Karrier

A tökéletes szakmai önéletrajz titkai

Még a legígéretesebb önéletrajz sem ér sokat, ha nem jut el a rendeltetési helyére, a döntéshozók íróasztalára. Az alábbi tippek segítségével azonban megsokszorozható ezen dokumentum esélyei a sikerre.

hvg.hu Karrier

Mi kell a gyors állásszerzéshez?

Ha már egyszer rászánta magát az ember, hogy állást változtasson, akkor szeretné minél előbb elfoglalni az új pozícióját. Erre módja is van, feltéve, ha megtalálja a helyet, ahol azonnal alkalmazzák. A folyamatot meg lehet gyorsítani az alábbi módszerek bevetésével.

hvg.hu Karrier

Végzetes hibák a bemutatkozó levélben

A személyzetisek és fejvadászok tapasztalatai szerint mára a munkát keresők az önéletrajzírás szabályait csak-csak megtanulták, de a CV-ket kísérő levelek mégis tele vannak olyan kisebb nagyobb hibákkal, amelyek elvágják a jelentkezők esélyeit.

hvg.hu Karrier

Útmutató a testbeszéd használatához

Egy állásinterjú során nem csak a megfelelő felkészültség és a jó ajánlólevél fontos tényező. A testtartásunkból leendő munkaadónk fontos következtetéseket szűrhet le a személyiségünkkel kapcsolatban.

Ma küldi fel az űrbe a NASA az új atomórát, amitől sok mindent remélnek a tudósok

Ma küldi fel az űrbe a NASA az új atomórát, amitől sok mindent remélnek a tudósok

Megköszönte a szombathelyi fideszes, hogy ismeretlenek elbontották a Kutyapárt buszmegállóját

Megköszönte a szombathelyi fideszes, hogy ismeretlenek elbontották a Kutyapárt buszmegállóját

Közel 8 milliárdért tervezik az M8-as gyorsforgalmi ötven kilométerét

Közel 8 milliárdért tervezik az M8-as gyorsforgalmi ötven kilométerét

Spanyol lapértesülések szerint Neymar megegyezett a Barcelonával

Spanyol lapértesülések szerint Neymar megegyezett a Barcelonával

Halálos gázolás történt az M1-esen

Halálos gázolás történt az M1-esen

Agyrázkódása volt, mégis egyik helyről vitték a másikra, mert nem működött a CT

Agyrázkódása volt, mégis egyik helyről vitték a másikra, mert nem működött a CT