szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Még a legígéretesebb önéletrajz sem ér sokat, ha nem jut el a rendeltetési helyére, a döntéshozók íróasztalára. Az alábbi tippek segítségével azonban megsokszorozható ezen dokumentum esélyei a sikerre.

Az állásinterjúig el is
kell jutni
© sxc.hu
Ha már biztos vagy benne, hogy egy új állásra fáj a fogad, érdemes belegondolni, hogy az állást meghirdetők pedig egy új, kiválóan teljesítő alkalmazott után áhítoznak. Ezért a szakmai önéletrajzodat úgy kell összeállítanod, hogy az még véletlenül se végezze egy rakás hasonló papír tetején, amelyeket a kevésbé elővigyázatos jelentkezők küldtek be.

Ha a CV-d bekerül ebbe a halomba, nagyon valószínű, hogy sohasem veszi majd a kezébe az az ember, aki a végső döntést meghozza a meghirdetett pozícióról, mert a válogatást végző munkatársnak egyszerűen elfogy a türelme és nem fogja végtúrni az összes jelentkező anyagát.

Milyen módszerrel lehet elérni, hogy a Te szakmai önéletrajzod a lehető legrövidebb úton kerüljön a kis számú kiválasztott dokumentum közé, amelyekből csemegéznek majd a döntéshozók? Mivel sok esetben már csak az ismerősök és protekciósok CV-je jut be ebbe a csoportba, ezért neked is érdemes aktivizálni a szociális hálódat.

A cégnél, amelyet hamarosan elhagysz egy másikért, minden nap nyüzsögnek üzleti partnerek, beszállítók, és külsős tanácsadók. Igyekezz kapcsolatokat kialakítani velük, mert ők más helyekre is bejáratosak, ezért könnyen elérheted rajtuk keresztül más vállalatok döntéshozóit, HR-részlegeit. A különféle hirdetési módok helyett érdemes személyes ismeretségeiden keresztül próbálkozni. Ha nem így teszel, kockáztatod, hogy az önéletrajzod a már említett dokumentum-halomban végezze.

Ha már igyekszel kiharcolni magadnak egy kis helyzeti előnyt, olyan CV-t adj be, amely megérdemli, hogy kiemelt figyelemmel foglalkozzanak vele. Tehát tüntess el belőle minden helyesírási, nyelvtani vagy stilisztikai hibát. Emellett – ha szükséges – a motivációs leveledet is csiszold tökélyre. Próbálj meg beleírni valami olyasmit, amelytől kilóg az azonos kaptafára készült levelek sorából. Ne vidd túlzásba, maradj mindvégig komoly és professzionális.

Bár furcsán hangzik, de ne küldd el a szakmai önéletrajzodat boldog-boldogtalannak. Főleg a fejvadászok – közülük is azok, akik teljesítménybérezésért dolgoznak – jelenthetnek „veszélyt” a CV-d sikerére, ugyanis elküldik bárhova, ahol bármilyen pozíció megüresedik. Ezek a dokumentumok azonban garantáltan az iratmegsemmisítőben végzik, hiszen semmi sem emeli ki ezeket a szürke tömegből.

Bizonyosodj meg róla, hogy bárkit is kérsz fel, hogy hozzásegítsen egy új álláshoz, minden döntése előtt egyeztessen veled, főleg mielőtt elküldené az önéletrajzodat egy lehetséges munkaadónak. Ha nem viszed túlzásba a CV-ben leírtakat, s megtalálod az ideális egyensúlyt az értékes és az érdekes információk között, hamarosan jó hosszú időre elrakhatod pihenni ezt a fontos álláskereső dokumentumot.
hvg.hu Karrier

Állásmegtartó tippek új munkahelyre

Általában 3 hónapos próbaidő áll az újoncok rendelkezésére, hogy beilleszkedjenek a szervezeti kultúrába, s elsajátítsák az adott vállalatnál bevett gyakorlatokat. Az alábbi tippek segítségével bebetonozhatod újonnan megszerzett pozíciódat.

hvg.hu Karrier

Tíz önbizalomnövelő tipp új élethelyzetekre

A legtöbb ember kissé feszültté válik egy teremben, ahol rajta kívül csupa idegen van. Nehéz ilyenkor beszédbe elegyedni bárkivel, s még nehezebb a javunkra fordítani ezeket a helyzeteket. Az alábbi tanácsok segítségével sokkal termékenyebbé és szórakoztatóbbá válhatnak ezek a szituációk.

hvg.hu Karrier

Tippek a fizetésről folyó alkuhoz

A fizetésről folyó megbeszéléseken kell az állásra jelentkezőknek a legtürelmesebben, legtaktikusabban viselkedniük. Mert bár a munkaadók nagyon örülnek, ha a munkatársaik elégedettek, de a megtakarításoknak legalább ennyire örülnek.

hvg.hu Karrier

Tíz tipp huszonéveseknek

Amikor az ember a húszas éveit tapossa, sok nehézséggel szembesül a munkahelyén, különösen, mert nehezen akarja elfogadni az idősebb, konformistának és begyepesedettnek tűnő kollégák által uralt környezetet. Ez azonban csak addig tart, amíg a szervezeti játékok szabályait meg nem ismeri, vagy be nem látja a hasznukat. Íme tíz tanács a gyorsabb tanuláshoz.

hvg.hu Karrier

Tippek a sikeres állásinterjúhoz

A cégek hagyományosan kora ősszel töltik fel az üres álláshelyeket, hogy a rövid alkalmazkodási periódus után az év üzleti csúcspontjának számító utolsó három hónapban már némi rutinnal a hátuk mögött teljes gázzal dolgozhassanak az új emberek, s a társaságok teljes gépezete zökkenők nélkül adhassa le legnagyobb teljesítményét. Akik ebben az időszakban akarnak felugrani egy cég szekerére, azoknak adunk tippeket hatrészes sorozatunkban.

Hetvenezer forintba is kerülhet a szabadulás a karanténból

Hetvenezer forintba is kerülhet a szabadulás a karanténból

Miért jöttek vissza Magyarországra a medvék, farkasok, hiúzok?

Miért jöttek vissza Magyarországra a medvék, farkasok, hiúzok?

Orbán Győző cégének még sose volt ilyen jó éve

Orbán Győző cégének még sose volt ilyen jó éve