szerző:
hvg.hu

Egy hosszabb élettartamú villanykörtét nincs sok értelme elkezdeni árulni valakinek, akinek nincs áram a házában. Ugyanígy felesleges olyan munkaadónak reklámozni magunkat, aki nem tart igényt a szolgálatainkra. Mielőtt időt és energiát fektetsz egy állás megszerzésébe, érdemes felmérni, hogy az adott munka mennyire illik hozzád, illetve mennyire illesz a szóban forgó pozícióhoz.

Ha passzol hozzád, megtaláltad
az igazit
© sxc.hu
Az első feltétel teljesüléséhez arra van szükség, hogy az adott állás kielégítse az igényeidet, táplálja az érdeklődésedet és az általa képviselt értékek megfeleljenek a személyiségednek. Azt, hogy te mennyire passzolsz a kérdéses álláshoz, eldöntheted, ha végiggondolod, hogy milyen munkakörnyezetben szeretnél tevékenykedni, mely képességeidet, illetve milyen tudásanyagot szeretnél kamatoztatni, elsajátítani, illetve milyen érdeklődési körödet és értéket szeretnél kifejezni a munkádon keresztül. Érdemes feltenni magadnak a kérdést, hogy ezen értékek, illetve ezen tudásanyag nem hasznosulhatna-e hatékonyabban a munkahelyen kívül. Emellett azt sem árt számba venni, hogy milyen irányba szeretnél tovább fejlődni, s ehhez milyen lehetőségekbe kapaszkodhatsz. A területed szakértőjévé szeretnél válni? Magasabb pozícióra áhítozol, esetleg bizonyos képességeket szeretnél megszerezni? Ha választ találsz ezekre a kérdésekre, máris világosabb lesz, hogy vajon a megfelelő irányba lépegetsz-e éppen.

Ahhoz, hogy eldöntsd, mennyire illik hozzád az ajánlat tárgyát képező állás, további szempontokat kell megvizsgálnod. Mit foglal magában a munkaköröd, milyen feladatokra, kötelezettségekre, felelősségre számíthatsz? Milyen anyagi juttatásra számíthatsz a munkaadótól, illetve milyen fizetés kiegészítő lehetőségeket kínál a cég (pl.: orvosi hozzájárulás, nyugdíjbiztosítás, fizetett szabadság, cégautó, stb.). Nem mellékes, hogy milyen irányokban mozoghatsz a jövőben, vagyis van-e lehetőséged felfelé haladni a ranglétrán, illetve át tudsz-e nyergelni további, számodra több kihívást nyújtó, érdekesebb területekre.

A válaszok megleléséhez egy kis magánnyomozást kell majd folytatnod. Még a legrészletesebb állásleírás sem ad majd választ az összes kérdésedre. Erre két kiváló módszer kínálkozik. Beszélj olyanokkal, akik már az adott cégnél dolgoznak, illetve olyanokkal, akik üzleti kapcsolatban állnak a vállalattal. Először kutakodj az ismeretségi körödben, a barátaid, rokonaid, kollégáid között. Derítsd fel, hogy ők mennyit tudnak a szóban forgó állásról, illetve cégről, s szerintük ki az, aki bővebb felvilágosítással tud szolgálni. Ezután vedd fel a kapcsolatot ezekkel az „informátorokkal”. Jóval egyszerűbben fog menni, ha van egy olyan ismerősöd, akire hivatkozhatsz.

A másik megoldás, ha közvetlenül a munkaadót – illetve a cég HR-osztályát – keresed meg. A legtöbb helyen ezzel máris pozitív benyomást fogsz tenni, ugyanis általában értékelik, ha a leendő munkavállaló alaposan utánanéz a cégnek, ahol dolgozni szeretne. Ritkábban, de előfordulhat, hogy nem nézik jó szemmel a puhatolózást, ezért érdemes az adott szakmai területen dolgozóktól megérdeklődni, hogy melyik megközelítési módszer a leghatékonyabb. Ne felejtsd, hogy ebben a fázisban egyelőre még csak információt gyűjtesz, nem az adott állásra jelentkezel. Azonban az első benyomás már ilyenkor is kialakulhat rólad, ezért légy felkészült, jól tájékozott, és megfelelő stílusban prezentáld a kérdéseidet.

Ha találsz egy ígéretesnek tűnő ajánlatot, vesd össze az iskolai végzettségedet, tapasztalatodat, személyes jellemzőidet és elvárásaidat azokkal, amelyeket a munkahely kínálna számodra.

hvg.hu Karrier

A tökéletes állásinterjú titkai

Megjelenés, stílus, illemszabályok, testbeszéd, felkészültség. Ezek az interjún a siker eszközei. Azonban miből mennyi az ideális, s mi az, ami tabu? A válaszokért oda fordultunk, ahonnan a leghasználhatóbb válasz várható: magához a HR-tanácsadóhoz. Az alábbi tippekkel tehát garantált lesz a pozitív első benyomás.

hvg.hu Karrier

1000 állásinterjú kérdés

Az alábbi kérdéseket felvételi interjúkon tették fel fejvadászok vagy a személyzeti osztályok munkatársai a meghirdetett állásokra jelentkezőknek. A kérdésekből kiderül, hogy a jelöltek megismerése igen sokrétű, s ezért jól fel kell készülnie annak, aki eredményesen akar szerepelni az állás megszerzése szempontjából oly fontos beszélgetésen.

hvg.hu Karrier

Miben menj el állásinterjúra?

Nincs, akinek ne okozna gondot, hogy milyen ruhát vegyen fel, ha állásinterjúra megy. Nem könnyű eltalálni a kiöltözés szintjét, s a stílusjegyeket, amelyekkel azt kívánnánk sugallni, hogy beleillünk abba a munkahelyi környezetbe, ahová tartanánk, ha elfogadnák a jelentkezésünket.

hvg.hu Karrier

Testbeszéd-szótár állásinterjúra

Mindenkinek megvannak a saját, magára jellemző mozdulatai, gesztusai, arcmimikája. Aki megtanulja kontrollálni ezeket a sokszor tudatalatti rezdüléseket, szabályozhatja, hogy mit közvetít magáról például egy állásinterjú során, illetve fontos többletinformációhoz juthat, hogy az asztal túlsó oldalán ülők mit gondolnak az addigi teljesítményéről.

hvg.hu Karrier

Karácsonyi teendők listája állásvadászoknak

A karácsonyi ünnepek odején még a többé-kevésbé idegen emberek (például munkatársak vagy üzletfelek) is igyekeznek legjobb arcukat mutatni egymás felé. Üdvözleteket küldenek, sőt az j esztendőre is tolmácsolják legjobb kívánságaikat. Ebben a hangulatban sok jópontot, sőt lehet, hogy új pozíciót szerezhet az állásvadász. Íme egy lista az ünnepi sikerekhez.

hvg.hu Karrier

Tippek a sikeres állásinterjúhoz

A cégek hagyományosan kora ősszel töltik fel az üres álláshelyeket, hogy a rövid alkalmazkodási periódus után az év üzleti csúcspontjának számító utolsó három hónapban már némi rutinnal a hátuk mögött teljes gázzal dolgozhassanak az új emberek, s a társaságok teljes gépezete zökkenők nélkül adhassa le legnagyobb teljesítményét. Akik ebben az időszakban akarnak felugrani egy cég szekerére, azoknak adunk tippeket hatrészes sorozatunkban.

hvg.hu Karrier

Tippek, amelyekkel bevágódhatsz az állásinterjún

Sok álláskereső beleesik abba a hibába, hogy az unalomig ismételt követelményeknek – öltözék, helyes önéletrajz, stb. – megfeleljen, s eközben csak az őt érdeklő dolgokra – fizetés, felelősség, munkakör – koncentrál. Az asztal túloldalán azonban egészen másra kíváncsiak, konkrétan arra, hogy mire számíthatnak, ha a jelölt elhelyezkedik a cégnél. Tanácsok.

hvg.hu Karrier

Észben tartandók az állásinterjún

Az állásinterjúkon megjelenő jelöltek – hacsak a képzettségük és tapasztalataik révén nem egészen különlegesek, és nagyon keresettek – az esetek többségében rosszabb pozícióból tárgyalnak, mint a munkaadó embere vagy képviselője. Az a feladat tehát, hogy e hátrány a beszélgetés során lehetőség szerint előnnyé alakuljon át.

hvg.hu Karrier

A legrémesebb állásinterjúk a személyzetisek szemével

A CareerBuilder nemzetközi állásközvetítő szájt felmérést készített vállalati személyzeti menedzserek körében arról, hogy melyek az állásinterjúkon a legrémesebb dolgok, amelyeket a jelentkezők elkövetnek. Íme a toplista.

hvg.hu Karrier

Leggyakoribb kérdések és a legjobb válaszok állásinterjúra

Ott ülsz a bizottság előtt a legszebb ruhádban, remegő gyomorral, a veled szemben ülők pedig éppen arra készülnek, hogy alaposan kivesézzenek. Milyen kérdésekre számíthatsz, s melyek az ezekre adható legjobb válaszok? Összeállításunkból kiderül.

hvg.hu Karrier

A legrosszabbra számíts az állásinterjún

Tőlünk nyugatabbra az álláskeresőkre egyre nagyobb erőfeszítések várnak a munkába állás előtti utolsó nagy megmérettetésen. Az egyik jelentkezőnek egy plüssmacival kellett beszélgetnie az interjút lebonyolító személyzet kérésére.

Megafonnal kiabált Tordai Bence arcába Tarlós István – videó

Megafonnal kiabált Tordai Bence arcába Tarlós István – videó

Bayer nem kért bocsánatot, vádlott lett – videó

Bayer nem kért bocsánatot, vádlott lett – videó

Sváby András képével csal ki egy francia férfi pénzt magányos nőktől

Sváby András képével csal ki egy francia férfi pénzt magányos nőktől

Meghalt Konrád György

Meghalt Konrád György

Az ukrán nyugdíjasok is megkapják a magyar rezsiutalványt

Az ukrán nyugdíjasok is megkapják a magyar rezsiutalványt

Marabu FékNyúz: Harapás

Marabu FékNyúz: Harapás