szerző:
MTI

Több mint 400 millió forint forrásból fél évig tartó, és 71 tó menti települést érintő balatoni közmunkaprogram indult - jelentette be Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter Keszthelyen szerdán, sajtótájékoztatón.

Csizmár Gábor közlése szerint a balatoni közmunkaprogram a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium (FMM), a MÁV, a parlagfű elleni védekezés tárcaközi bizottsága, a közútkezelők és az önkormányzatok összefogásán alapul.

"A pályázók önrésze és a 370 milliós támogatási forrás révén több mint 400 millió forint áll rendelkezésre a térségbeli 560 munkanélküli közfoglalkoztatásához 71 tó menti településen" - jelentette be az FMM első embere.

A május elejétől október végéig tartó balatoni közmunkák keretében vasúti töltéseket és átjárókat, közutakat és csapadékárkokat hoznak rendbe, parkosítanak, illegális szeméttelepeket számolnak fel, valamint parlagfű- és más gyommentesítést végeznek 2 kilométernyi széles parti sávban.

Legalább a 62 ezer forintos minimálbérért, esetenként ennél nagyobb fizetségért dolgoznak a tó menti közmunkások a vonzóbb, tisztább üdülési környezet megteremtéséért.

Csizmár Gábor elmondta: május végén megkezdődik a Velencei-tó és a Tisza-tó környékének öt hónapos közmunkaprogramja is, hasonló feladatokkal és fizetséggel. Ebben a két térségben összesen 460 munkanélkülit foglalkoztatnak 253 millió forintnyi forrás segítségével.

"A települési önkormányzatoknál, a nemzeti parkok területén és az árvízi, belvízi védekezésnél már korábban elindult programokkal együtt az idén összesen 35 ezer ember vesz részt közmunkákban. Erre a célra a két évvel ezelőtti összeg hatszorosa, 12,5 milliárd forint áll rendelkezésre ebben az évben" - közölte a szakminiszter.

Csizmár Gábor hozzátette, hogy megkezdődött egy átfogó nemzeti program előkészítése, amely a közmunkákat, a közcélú és a közhasznú foglalkoztatást hangolja össze.

Világ

A közmunka frontján

Tornyosuló szeméthegyek, bezárt óvodák, elhalasztott műtétek - ezek azok a jelenségek, amelyek a legkézzelfoghatóbban...

MTI Karrier

Egyre több pénz jut közmunkára

A kormány elkötelezett a közmunka-programok szervezése iránt - jelentette ki Csizmár Gábor a III. Országos Közmunka Konferencián, Miskolcon szerdán.

MTI Karrier

Már a közmunkákból is kiszorulnak a romák

Pontosan meg kellene határozni, hogy a hátrányos helyzetű csoportok foglalkoztatására fordított forrásokból mennyi jut a roma lakosságra - javasolta az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottsága roma albizottságának fideszes elnöke.

MTI Karrier

Hétmilliárdot költenek közmunkaprogramokra

Heves megyében 45 településen 800 munkanélküli kapcsolódhat be a december elején induló közmunkaprogramba – jelentette be a Közmunka Tanács elnöke Egerben csütörtökön.

MTI Itthon

Nagyvállalkozók újraindítanák a Fővárosi Közmunkák Tanácsát

A Széles Gábor, Demján Sándor, Erdei Tamás nevével fémjelzett vállalkozói szervezetek, szövetségek is benne vannak Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara kezdeményezésében, amely újra életre hívná a Fővárosi Közmunkák Tanácsát. Ennek elődje 1870-ben alakult és óriási szerepe volt Budapest nagyvárossá fejlesztésében.

Megmenekülni látszik a Vapiano

Megmenekülni látszik a Vapiano

Tart már a szavazás az amerikai kontinensen is

Tart már a szavazás az amerikai kontinensen is

Harrison Ford könnyes szemmel emlékezett Chewbaccára

Harrison Ford könnyes szemmel emlékezett Chewbaccára

A kínaiak megcsinálták a vonatot, ami 600 km/h-val repeszt

A kínaiak megcsinálták a vonatot, ami 600 km/h-val repeszt

Juncker Orbánról: "Ha mindenki ilyen önző lenne, szétesne az EU"

Juncker Orbánról: "Ha mindenki ilyen önző lenne, szétesne az EU"

Több ezer fiatal tüntetett Budapesten a klímaváltozás megállításáért

Több ezer fiatal tüntetett Budapesten a klímaváltozás megállításáért