szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Átlagosan mindössze 18 napot dolgoztak az alkalmi munkavállalók tavaly, ezt az átlagot kellene közelíteni az évenkénti 200 napos lehetőséghez – közölte Gelencsér László, az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA) programvezetője.

Az OFA ezért pályázatot ír ki a közeljövőben civil szervezeteknek, hogy közvetítő szolgáltatást szervezzenek az alkalmi munkavállalóknak, s a munkájukat igénylő magánszemélyeknek, cégeknek, önkormányzatoknak. Ezek a szolgáltató irodák összehoznák az alkalmi munkát vállaló, s az ilyen munkalehetőséget ajánló személyeket.

A civil szervezetek könnyebben építenek ki kapcsolatot a tartósan munkanélküli, rendszeresen alkalmi munkát vállaló személyekkel mint a hivatalos intézmények. A civileket profitkényszer sem befolyásolja, mint ahogy a hivatásos munkaerő közvetítőket, ezért haszon nélkül is készek segíteni az alkalmi munkavállalóknak. A közvetítésen kívül feladatuk lenne, hogy tanácsadással, tájékoztatással, munkájuk menedzselésével is hozzájáruljanak a tartósan munkanélküli személyek boldogulásához.

Az OFA számít arra, hogy a civil szervezetek hozzájárulnak az alkalmi munkavállalók állandóbb munkavégzéséhez is. Így például ahhoz, hogy részt vegyenek a munkaerő kölcsönzés keretében végzett munkákban, a részmunkaidős foglalkoztatásban, a nem tipikus foglalkoztatás egyéb formáiban, vagy akár a teljes munkaidős foglalkoztatásban.

A pályázatot a közeljövőben teszi közzé az OFA. A tervek szerint év végéig a támogatási szerződések is megköthetők a nyertesekkel, s a jövő év elején megkezdődhet a tényleges tevékenység. Az erre a célra rendelkezésre álló 150 millió forintból 4-5 pályázó 1-2 éves közvetítői tevékenysége támogatható az előzetes kalkulációk szerint.

A közvetítést vállaló civilek segítséget kaphatnak majd a helyi munkaügyi kirendeltségektől. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatbázisával, tapasztalataival kész hozzájárulni a civilek közvetítési tevékenységének sikeréhez.

A legális alkalmi munkavállalás népszerűvé vált. Az idén az év eleje óta, április végéig már 144550 alkalmi munkavállalói könyvet váltottak ki az alkalmi munkavállalók. A foglalkoztatók mintegy 662 millió forint értékben vásároltak közteherjegyet. A múlt év egészében mintegy 269000 könyvet váltottak ki az alkalmi munkavállalók, a foglalkoztatók által megvásárolt közteherjegy értéke elérte az 1 milliárd 481 millió forintot.

Az alkalmi munkavállalói könyv 1997-es bevezetését követő évben még csak alig több mint 20 ezer könyvet váltottak ki. Az alkalmi munkavállalói könyv 2002-ben vált népszerűbbé, amikor a közteherjegy értékét 50 százalékkal, regisztrált munkanélküli foglalkoztatása esetében negyedére csökkentették. A nagyobb használat miatt viszont nem csökkent, hanem számottevően nőtt a közteherjegyekből származó bevétel.

Az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatás más megoldásokhoz képest jóval kisebb járulékfizetést jelent. A járulékot a munkadíjhoz rendelt négy kategória szerint kell kiszámítani: az első kategória 1800-2399 forintos napi munkadíjhoz 400 forintos napi közteherjegyet rendel, a negyedik szint 3600-4600 forintos munkadíjhoz 1100 forintos közteherjegyet.

Újabb könnyítés volt, hogy 2005. augusztus 1-je óta már nem csak évi 120 napot dolgozhatnak az alkalmi munkavállalók, hanem 200 napot, ha legalább három természetes személynél vagy kiemelten közhasznúnak minősülő szervezetnél vállalnak munkát. A legális alkalmi munka a közteherjeggyel befizetett összeg miatt nyugdíjszerző időszak is, jogot biztosít az egészségügyi, munkanélküliségi szolgáltatásokra. Az évi 200 nap munkavállalás segít az álláskeresési segélyhez szükséges legkevesebb munkavégzési idő megszerzésében is. Ezért is fontos, hogy az átlag minél jobban közelítsen ehhez a 200 napos alkalmi munkavállalási lehetőséghez – jegyezte meg Gelencsér László.

Olcsóbb alkalmi munkavállalóval dolgoztatni (Oldaltörés)


Karrier

Egyre több a legális alkalmi munkás

Az év első 5 hónapjában már több mint 62 ezer alkalmi munkavállalói könyvet váltottak ki országszerte, miközben tavaly egész évben ez a szám alig több mint 80 ezer volt - közölte Burány Sándor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter.

hvg.hu Itthon

TASZ: az alkalmi drogozó nem rossz dolgozó

A szúrópróbaszerű drogtesztek hatékonyabbá és termelékenyebbé teszik-e a vállalatok működését? Ezekre és ezekhez hasonló kérdésekre keresi a választ a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet tanulmánya.

MTI Karrier

Két hónap alatt 80 ezer alkalmi munkavállalói könyvet váltottak ki

A januárban és februárban kiváltott alkalmi munkavállalói könyvek száma csaknem elérte a 80 ezret, az alkalmi munkavállalókat foglalkoztató munkáltatók ebben az időszakban 293 millió forint értékben vásároltak közteherjegyet – közölte Pirisi Károly, a Foglalkoztatási Hivatal főigazgatója.

MTI Karrier

Nagy az érdeklődés az alkalmi munkavállalói könyv iránt

Jövőre akár a 250 ezret is elérheti a kiváltott alkalmi munkavállalói könyvek száma - jegyezte meg Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter egy budapesti munkaügyi kirendeltségen tartott szerdai sajtótájékoztatón.

Hangoskodott, leszállították, kirúgta a megálló üvegét – most keresik

Hangoskodott, leszállították, kirúgta a megálló üvegét – most keresik

Romániában már nem lehet elrendelni a kötelező karantént

Romániában már nem lehet elrendelni a kötelező karantént

Jóval a járvány előtt tudta az Apple, kell egy kézmosást segítő funkció

Jóval a járvány előtt tudta az Apple, kell egy kézmosást segítő funkció