szerző:
hvg.hu

Az önéletrajzírásról szóló internetes fórumokról, javarészt éppen az álláskeresők személyes tapasztalatait tükröző tanácsokból gyűjtöttünk össze egy csokorra valót.

1. Az internet (különösen az angol nyelven íródott fertálya) tele van olyan weblapokkal, amelyek tippeket adnak az önéletrajz megírásához. Ezek többnyire elmondják a lényeget, de egy kis böngészéssel ki-ki a saját speciális esetére is alkalmazható trükkel gazdagodhat.

2. Ügyelj a formára! Ha logikus rendezett önéletrajzot adsz be, s (neked és a potenciális munkaadónak) fontos dolgokat emelsz ki, akkor sokkal jobb visszajelzésre számíthatsz.

3. Ne legyen a CV-d túl hosszú! Az önéletrajz nem egy esszé.

4. Csak az emberek egy jól meghatározott csoportjától (modellektől, színészektől, a médiában dolgozók egy részétől, stb.) várják el, hogy felfedje az arcát, azaz fotót küldjön. A többieknél ez nem érdekes, sőt…

5. A CV-d sokkal inkább a jövőd része, semmint a múltadé. Koncentrálj a képességeidre, a tapasztalataidra, a kezdeményezéseidre, az ismereteidre, amelyeknek a jövőben hasznát vehetik, s a múltat csak annyiban mutasd be, amennyire feltétlenül muszáj, különben hagyd magad mögött!

6. Keltsd fel az érdeklődést magad iránt, fészkeld be magad az CV-det olvasó agyába. Ezt úgy érheted el, ha megkérded magad, hogy mi volna izgalmas egy munkaadó számára tebenned. Ne a vágyaidat, a megvalósítandó elképzeléseidet sorold, hanem pusztán azoökat a dolgokat, amelyek alapján azt gondolhatja a munkaadó: itt egy ember, akit jól tudok használni a jövőben.

7. Ne véts hibát az önéletrajzban. Se tartalmait, se nyelvit, se helyesírásit, se formait. Olvasd el egyszer, olvasd el kétszer, vagy ahányszor csak kell! De a CV speciális műfaj. Ne arra törekedj, hogy kerek mondatokat írj, hanem, hogy minél rövidebben, minél több rendszerezett információt adj át.

8. Sohase írj le így mondatokat: Én ezt csináltam. Én azt csináltam. Én ez vagyok. Én azt tanultam. A személyes megjegyzéseknek, s az első szám első személyben írt mondatoknak a kísérőlevélben van a helyük. Az önéletrajz nyelvhasználatában is maradjon olyan tárgyilagos, amennyire csak lehet.

9. Kerüld el a szóismétléseket, ami igénytelenséget sugall.

10. Ügyelj rá, hogy az önéletrajzod mindig aktualizált legyen. Ez azt is jelenti, hogy a dátumot is mindig arra a napra kell cserélni, amikor a pályázati anyagodat benyújtod.

hvg.hu Karrier

A tökéletes szakmai önéletrajz titkai

Még a legígéretesebb önéletrajz sem ér sokat, ha nem jut el a rendeltetési helyére, a döntéshozók íróasztalára. Az alábbi tippek segítségével azonban megsokszorozható ezen dokumentum esélyei a sikerre.

Meixner Zoltán (hvg.hu) Karrier

Önéletrajzírás: Légy hű magadhoz!

Az önéletrajzok döntő befolyással vannak egy-egy megpályázott pozíció elnyerésére, mert ezeket a dokumentumokat használják a jelöltek elsődleges szűrésére. Az alábbiakban néhány szemponttal szolgálunk a CV-írás hatékonyságának növeléséhez.

hvg.hu Karrier

Az elektronikus önéletrajz titkai

Az internet elterjedésével egyre több lehetőség nyílik otthonról dolgozni, számítógépen keresztül. Ahhoz azonban, hogy a megfelelő helyre ráakadjunk, s utána sikeresen meg is szerezzük az áhított állást, nem árt némi felkészülés. Sorozatunkban a tökéletes online munkahely felleléséhez nyújtunk segítséget.

hvg.hu Karrier

Ostoba hibák az önéletrajzban

Beköszöntött a tavaszi elhelyezkedési szezon, s ahogy a télikabátok naftalinba kerültek, hirtelen sürgőssé vált leporolni az utoljára ősszel aktualizált önéletrajzokat. Hiába az ember úgy érzi, hogy más illik a tavaszi verőfényhez, mint az őszi borongáshoz. Akárhogy is örül a munkavállaló lelke a napfényes órák megnövekedett számának, ez nem ok arra, hogy ostobaságokat írjon a CV-jébe.

hvg.hu Karrier

Önéletrajz és kísérőlevél teszt

Az alábbi teszt segítséget ad ahhoz, hogy ellenőrizd az önéletrajzodat: Vajon minden benne van, amit bele kell írni? Megfelelő sorrendet használtál? A fontos dolgok látszanak a leghangsúlyosabbnak? A hibáid nagyobbnak látszanak, mint amekkorák valójában? Megfelelő a stílusod? Gondolkodj el a kérdéseken, s megfontoltan válaszolj!

hvg.hu Karrier

Mennyi a hazugság az önéletrajzodban?

Az önéletrajz olyan marketingeszköz, amely arra szolgál, hogy bemutassa az állásra jelentkező tapasztalatait, képzettségét, szakmai és társadalmi hátterét. A pályázati kiírásokban gyakran olyan kívánságokat fogalmaznak meg a jelöltek számára, amelyek egyébként a még oly remek szakemberek számára sem teljesíthetők. Ez azonban nem jelenti, hogy a siker érdekében hazudni kellene. Mégis sokan ezt teszik.

hvg.hu Karrier

Így írhatsz okos önéletrajzot

A meghirdetett állásokra szinte mindig túljelentkezés van, így az szerezhet előnyt, aki képes jól bemutatkozni. A hatékony önéletrajz és kísérőlevél ezért fontos fegyver az álláskereső kezében.

Feljelentést tett az érdi ellenzék pénzmosás és hivatali visszaélés miatt

Feljelentést tett az érdi ellenzék pénzmosás és hivatali visszaélés miatt

Trump nem engedi, hogy szigorúbban szabályozza a károsanyag-kibocsátást Kalifornia

Trump nem engedi, hogy szigorúbban szabályozza a károsanyag-kibocsátást Kalifornia

A legújabb Mercedes egészen 1901-be repít vissza, és nehéz jelzőket találni rá

A legújabb Mercedes egészen 1901-be repít vissza, és nehéz jelzőket találni rá

Akkorára nőtt a Mészáros-birodalom, hogy önmaga érdekeit sérti

Akkorára nőtt a Mészáros-birodalom, hogy önmaga érdekeit sérti

A debreceni polgármester szerint magánügy, hogy a gyereke méregdrága magániskolába jár

A debreceni polgármester szerint magánügy, hogy a gyereke méregdrága magániskolába jár

Vasárnap lesz Konrád György temetése

Vasárnap lesz Konrád György temetése