szerző:
hvg.hu

A legtöbb embernek problémát okoz a fizetéséről beszélni, nem véletlenül. Kevés személyesebb kérdés merülhet fel, mint az összeg, amelyből megélhetésünket finanszírozzuk. Sok álláskereső esik abba a hibába, hogy igyekszik elkerülni ezt a témát, ezt azonban a későbbiekben a bankszámlájuk bánhatja.

Sokan irtóznak a kérdéstől, pedig ez az egyik
legfontosabb az interjú során
© sxc.hu
Amikor az interjú során megkérdezik, mennyit kerestél korábban, próbáld meg elkerülni, hogy zavarodban motyogni kezdesz. Ha sokat habozol, mielőtt elárulod mennyi volt a javadalmazásod az előző munkahelyeden, az interjúztató azt fogja hinni, épp azon gondolkodsz, mi az a legmagasabb összeg, amit mondhatsz, anélkül, hogy gyanússá válnál, hogy esetleg füllentesz. Ez azt eredményezheti, hogy végül jóval kevesebbet kapsz majd, mint szeretnéd, esetleg meg sem kapod az állást.

Hidegvér, hidegvér
Próbáld elkerülni, hogy azonnali döntést kelljen hoznod az interjú során. Ha megkérdezik, hajlandó lennél-e néhány tízezer forinttal kevesebbért dolgozni, ne válaszolj egyből. Mondd inkább azt, hogy néhány napot kérsz, amíg átgondolod az ajánlatot, s rögtön ajánl is fel egy időpontot, amikor beszélsz az interjúztatóval a döntésedről.

A fizetési igényem…
Ha az álláshirdetésben kikötik, hogy fizetési igényt kell mellékelned az önéletrajzod mellé, ne hidd azt, hogy ennek az információnak a kiadása rád nem vonatkozik. Azonban soha ne írj le konkrét számot, inkább egy tartományt, amelyen belül még elfogadhatónak tartanál egy ajánlatot. Ha nem tudod belőni, nagyjából mi ez az intervallum, írd azt: megegyezés szerint.

Kevesebb pénz, több lehetőség
Ne gondold, hogy az alacsonyabb fizetés feltétlenül negatívum. Vedd figyelembe, hogy milyen céghez jelentkezel, s ott milyen lehetőségek várnak rád. Ha látod az esélyt, hogy jobb pozícióba kerülhetsz, esetleg olyan munkát végezhetsz, amelyet mindig is szerettél volna, érdemes meghozni ezt az áldozatot, ha megtalálod a számításodat, vélhetőleg hosszabb ideig maradsz majd a cégnél, s akkor már a fizetésemelés semelérhetetlen cél. Gondolj az álláslehetőségre befektetésként, amelynek egy kis időre van szüksége, hogy megtérülhessen.

Sokan vélekednek úgy, hogy nem szabad elfogadni egy állásajánlatot, ha kevesebbet fizetnek, mint korábban. Hacsak nem lényegesen kevesebb az összeg, érdemes megnézni az érme másik oldalát is, s figyelembe venni, hogy miből profitálhatsz többet, ha nagyobb javadalmazás után nézel, vagy, ha a munkában rejlő kihívást keresed. Az sem elvetendő szempont, ha a fizetés kevesebb, ám a pozíció, vagy a cég a későbbiekben jól mutat majd a szakmai önéletrajzodban.

hvg.hu Karrier

Hogyan vágd ki magad az állásinterjú kínos kérdéseiből?

Minden állásinterjún felbukkannak a rettegett és kínos kérdések, amelyekre – látszólag - lehetetlen jól, vagyis az interjúztató elvárásainak megfelelően válaszolni. Nem hallgathatsz, de nem akarsz hebegni-habogni sem. Mit csinál ilyenkor egy rutinos álláskereső? Kövesd tanácsainkat!

hvg.hu Karrier

Öt tipp a béralkuhoz állásinterjún

Megpályázol egy állást, de már a felvételi beszélgetés elrettent? Az álláskeresésnek van ennél kellemetlenebb része is: amikor arra kerül a sor, hogy leendő munkaadóddal a fizetésedről tárgyalj. Hogyan egyezkedj, milyen kiegészítő juttatásokra tarthatsz igényt, ha munkaadód elképzelései a javadalmazásodat illetően nem egyeznek elvárásaiddal? Cikkünkből kiderül.

hvg.hu Karrier

Hogyan tarolj az önéletrajzoddal egy állásinterjún?

Önéletrajzod a jövőd záloga. Ám nem mindegy, mit írsz bele. Egy frappánsan megírt cv garancia arra, hogy a kiszemelt vállalat felvételi beszélgetésre hívjon. Íme néhány ötlet, hogyan tupírozd föl önéletrajzodat!

hvg.hu Karrier

Mindent eldöntő apróságok az állásinterjún

Miközben egyik kezeddel a telefont tartod és állásinterjúd időpontját egyezteted a személyzetissel, másik kezeddel önéletrajzot gyártasz, közben inget vasalsz, az interneten kutatsz leendő munkaadód után és gyakorlod a válaszokat a várható kérdésekre. Ennyi elfolgaltság közepette sokszor olyan banális apróságokat felejthetsz el, amelyek alapvetően befolyásolhatják a megítélésedet az interjú során. Tanácsok, amelyeket nem árt észben tartanod.

hvg.hu Karrier

Öt tipp, amellyel korrigálhatsz egy elrontott állásinterjút

Se szeri, se száma a hibázási lehetőségeknek, ha állásinterjúról van szó. Elkésel, koszos az inged, esetleg a liftben letegezed a HR-igazgatót. Azonban mi a helyzet, ha nincs szó ennyire kézzelfogható hibáról, egyszerűen csak úgy érzed: itt nem nyerhetsz. Dehogynem, ha megfogadod a tanácsainkat.

hvg.hu Karrier

Mit ne viselj az állásinterjún?

Amikor az interjúztatóddal szemben ülsz, óhatatlanul kiteszed magad annak, hogy minden porcikádat alaposan végigmustrálja. Összegyűjtöttük, milyen öltözékekben lejthetsz be a felvételi beszélgetésre, és melyeket érdemes – erre az időre - a szekrény mélyére száműzni. Variációk az interjú-öltözetekre.

hvg.hu Karrier

Az állásinterjú vége: légy te a befutó!

Várakozásaidon felül teljesítettél az állásinterjún, már szinte a zsebedben érzed első fizetésedet, ám nem akarod mindezt kockáztatni azzal, hogy az utolsó percben valami ostobaság csúszik ki a szádon. Íme néhány hasznos ötlet, hogyan zárd sikeresen a felvételi beszélgetést.

hvg.hu Karrier

Négy fontos tipp a sikeres telefonos állásinterjúhoz

A telefonos állásinterjú sajátos műfaj, sajátos szabályokkal. Nem kell azonban vaskos könyveket kiolvasni, hogy valaki magabiztosan és sikeresen vegye az efféle akadályt. Mindössze négy dologra kell odafigyelned, s máris megnyílnak előtted álmaid munkahelyének kapui.

Spiegel: Rosszul állnak Orbán ügyei

Spiegel: Rosszul állnak Orbán ügyei

Egy ellenpróba bizonyította, hogy eddig alaposan félreértettük a ganajtúró bogarakat

Egy ellenpróba bizonyította, hogy eddig alaposan félreértettük a ganajtúró bogarakat

ENSZ-főtitkár: Újjáéledtek a neonáci csoportok

ENSZ-főtitkár: Újjáéledtek a neonáci csoportok

Drámai végjáték után Európa-bajnok a magyar férfi vízilabda-válogatott

Drámai végjáték után Európa-bajnok a magyar férfi vízilabda-válogatott

Indul a kormányzati egyeztetés a gyöngyöspatai roma családokkal

Indul a kormányzati egyeztetés a gyöngyöspatai roma családokkal

Hol volt, hol nem volt egy állam, amelynek a maga Trianonja vetett véget

Hol volt, hol nem volt egy állam, amelynek a maga Trianonja vetett véget