szerző:
hvg.hu

Nem tudsz, vagy nem akarsz elszabadulni az irodából, mondván: sok a munka, egyetlen szabadnapot sem engedhetsz meg magadnak? A pihenés a jó és az eredményes munka záloga, olykor szükség van arra, hogy agyadból - akár hetekre – száműzd a nyomasztó munkahelyi gondokat, az egyre halmozódó feladatokat. Hogyan kapcsolódhatsz ki? Tippek.

Tenger, napsütés, pihenés
© sxc.hu
Amint érzed, hogy túl nagy nyomás nehezedik rád az irodában, gondold át, hogy mi történt veled az elmúlt időszakban: mennyit dolgoztál a cégnél, mikor voltál utoljára szabadságon. Nem meglepő, ha a nagy hajtásban azon kapod magad, hogy magánéletedet egy ideje teljesen a háttérbe szorítod, míg munkahelyeden igyekszel erődön felül teljesíteni. Közhelyesen hangzik, de a fárasztó munkanap utáni lazítás, kikapcsolódás feltölt, és könnyebben viseled a hajtást még egy stresszesebb időszakban is, ha szánsz egy kis időt magadra is.

A munkakényszer népbetegség, az amerikai munkavállalók egynegyede például rendszeresen magával viszi folyamatban lévő projektjeit, aktáit még a nyaralásra is – legalábbis ez derül ki a CarrierBuilder álláskereső oldal 2006-os felméréséből. A meggyőződés, hogy munkatársaid távollétedben nem boldogulnak, ne akadályozzon abban, hogy élvezd – és igényeld – a jól megérdemelt pihenést. Az amerikai dolgozók 16 százaléka például szabályosan bűnösnek érzi magát, ha elmegy nyaralni, ahelyett, hogy húzná az igát. Ebben a megkérdezettek 7 százalékánál azért az is szerepet játszik, hogy félnek, távollétükben a vállalat alkalmasabb jelöltet talál a helyükre, ők meg a vakációból visszatérve új állás után nézhetnek.

A munkavállalók közel fele folytonos nyomás alatt él, nem ritka, hogy úgy érzik, teljesen felőrli őket a napi hajtás. Ám minél kétségbeesettebben igyekeznek - jóval többet vállalnak annál, amit teljesíteni tudnak, éjjel is dolgoznak, hogy behozzák a lemaradást - annál kimerültebben néznek minden egyes munkanap elé. Hogy hatékonyságod ne romoljon, és a motiváció is megmaradjon, éves szabadságodat soha ne hagyd veszni, a munka nélkül töltött napokat pedig élvezd ki! Ahhoz hogy maradéktalanul át tudd adni magad a semmittevés varázsának, szakadj ki a munkahelyi taposómalomból és száműzd agyadból a nyugtalanító gondolatokat!

Végy ki egy hét szabadságot!

Bye-bye munka, isten hozott pihenés! A kikapcsolódásra garancia, ha két hétig az iroda felé sem nézel. Ezalatt hozzászoksz a munkától - de nem a házimunkától - mentes mindennapokhoz, és képes leszel kikapcsolódni, aktívan pihenni. Nem tudsz kivenni két hét szabadságot? Egy hét is megteszi, ám ebből legalább három napot tölts alvással, lazítással, a fennmaradó időben pedig szervezz programokat: menj el kirándulni, sportolni, ülj be egy-egy italra a barátaiddal, és ne gondolj a munkára!

Fizess be egy szervezett útra!

Ha jó előre megtervezed nyaralásodat: kinézed a helyet, kiválasztod a megfelelő időpontot, és lefoglalsz egy szervezett utat az utazási irodában, nem lesz lehetőséged rá, hogy az utolsó pillanatban meggondold magad, és a munkára hivatkozva lemondj szabadságodról. Hogy nyugodt lélekkel kivonhasd magad a forgalomból, gondoskodj róla, hogy határidős feladataiddal még az utazás előtt elkészülj, és ne az indulás előtti utolsó pillanatban kapkodj. Kevesen dolgoztok a vállalatnál? Erre az időre keress egy helyettest, aki elvégzi a sürgős teendőket, megoldja a felmerülő problémákat.

Örvendeztesd meg magad egy hosszú hétvégével!

Nincs elég szabadságod? Nem tudsz egy hétre megszökni a cégtől? A kikapcsolódásnak remek módja, ha hétvégédet megtoldod egy-két nappal, így több időd marad a lazításra, és nem nyomaszt a tudat, hogyha visszatérsz az irodába, egyheti tennivaló vár rád. Ezt az időt - ha teheted - töltsd külföldön vagy vidéken, hogy a környezetváltozással, és az új élményekkel, melyekkel gazdagodsz, tudatosítsd magadban: szabadságon vagy.

Két napra vonulj el!

Pénteken kilépsz az irodából, és csak hétfő reggel kell újra bemenned? A rendelkezésre álló két és fél napot a lehető legkellemesebben töltsd! Otthon ne menj a számítógép közelébe, céges e-mailjeidet se nézd meg, húzd ki a telefont - a mobilodat tedd el a kezed ügyéből -, olvass, aludj, és tölts minél több időt barátaiddal, családoddal. Nézzetek meg egy filmet, vagy szervezzetek közös programot, mindegy mit, ám arra törekedj, hogy munkával kapcsolatos kérdések ne kerüljenek szóba!

hvg.hu Karrier

A munkahelyi kapcsolat hátulütői

Életed párja is a vállalatnál dolgozik, mi több, nap mint nap együtt kávéztok vagy ebédeltek? A munkahelyi kapcsolatoknak számos hátulütője van, az irigy pillantások és a gonosz szóbeszéd mellett az is gondot okozhat, hogyha magánéletedet nem tudod az irodai falain kívülre száműzni. Hogyan kezeld a kényes helyzeteket? Tippek és tanácsok.

hvg.hu Karrier

Hogyan győzheted le a munkáddal járó stresszt?

Úgy érzed, hogy folytonos nyomás alatt élsz, és ez rányomja bélyegét munkahelyi teljesítményedre is? A stressz azon kívül, hogy felelős a legtöbb egészségügyi probléma kialakulásáért — többek között szív- és érrendszeri panaszokat és migrént okoz — észrevétlenül lopakodik életedbe. Ám különböző módszerekkel kieresztheted a fáradt gőzt. Tanácsaink.

hvg.hu Karrier

Az önéletrajz küldés fortélyai

Egyetlen jól felépített, igényesen kidolgozott önéletrajzzal számtalan állást megpályázhatsz, csak arra kell figyelned, hogy az apróságnak tűnő részleteket - képességeidet, készségeidet - az adott cég követelményeihez igazodva hangsúlyozd. Tippek.

hvg.hu Karrier

Az öt legfontosabb elvárás az állásinterjún

Gondoltál már rá, hogy miért nem hívtak vissza az első állásinterjú után? Nem kaptad meg az áhított állást, holott régóta vadásztál rá, míg egy másik jelentkező rövid keresgélés után megcsípte a kiszemelt posztot? A sikertelenségnek számtalan oka lehet: amellett, hogy mit mondtál az állásinterjún, az is sokat nyom a latban, amit nem mondtál. Tippek.

hvg.hu Karrier

Nyolc idegesítő szokás, amellyel tönkreteheted az állásinterjút

A legtöbb állásvadász fején számtalan kérdés és jó tanács cikázik át, amikor felvételi beszélgetésre készül. Mit ne viseljen az állásinterjún? Hogyan viselkedjen? Mit mondjon, hogy végül övé legyen az állás? Íme néhány zavaró apróság, amellyel végleg elvághatod magad leendő főnöködnél!

hvg.hu Karrier

Ötből egy munkavállaló hazudik. Te is?

Fölmerült már benned a gyanú, hogy valamelyik munkatársad olykor nem a teljes igazságot mondja? Esetleg veled is előfordult már, hogy kitaláltál egy mesét, azért, hogy ne maradj szégyenben főnököd, kollégáid előtt? Az igazság gyakran akkor is kiderül, ha minden erőddel igyekszel elkendőzni azt.

hvg.hu Karrier

Hátborzongató tippek merész álláskeresőknek

Mire vagy képes, hogy megszerezd a tökéletes állást? Attól sem riadsz vissza, hogy lekenyerezd leendő főnöködet egy apró ajándékkal, esetleg az első akadálytól visszarettensz, és másik munka után nézel, ha a kiszemelt álláshoz göröngyös út vezet? Bizarr taktikák vagány keresgélőknek.

Megalázták a választók az MSZP-s polgármesterjelöltet Mohácson

Megalázták a választók az MSZP-s polgármesterjelöltet Mohácson

Vett-e kuglert Móricz Zsigmond József Attilának?

Vett-e kuglert Móricz Zsigmond József Attilának?

Pikó: Ígérem, meg fogjuk szolgálni a bizalmat

Pikó: Ígérem, meg fogjuk szolgálni a bizalmat

Nem lett többsége Farkas Flóriánéknak az országos roma önkormányzatban

Nem lett többsége Farkas Flóriánéknak az országos roma önkormányzatban

Jakus Ibolya: A győri legényanya

Jakus Ibolya: A győri legényanya

Hamarosan megjelenhet Budapest utcáin egy új napilap

Hamarosan megjelenhet Budapest utcáin egy új napilap