szerző:
hvg.hu

Egyetlen jól felépített, igényesen kidolgozott önéletrajzzal számtalan állást megpályázhatsz, csak arra kell figyelned, hogy az apróságnak tűnő részleteket - képességeidet, készségeidet - az adott cég követelményeihez igazodva hangsúlyozd. Tippek.

Több állást is megpályáztál?

Bevett szokás, hogy az álláskeresők egyszerre több helyre is beadják önéletrajzukat, mondván, valamelyik vállalattól biztos kapnak visszajelzést, és lehetőséget, hogy állásinterjún bizonyíthassák rátermettségüket. Böngészd át a hirdetéseket, és a megfelelő helyekre - amelyek képzettségedből és végzettségedből adódóan szóba jöhetnek - küldd el testre szabott önéletrajzodat! Előre megírt, gondosan felépített cv-det a munkerőre vadászó cég elvárásai szerint alakítsd ád. A legfontosabb adatok (személyes adatok, iskolák, végzettség, nyelvvizsgák/nyelvtudás, szakmai gyakorlat, egyéb ismeretek stb.) felsorolása után képességeidet és készségeidet aszerint hangsúlyozd, hogy a kiszemelt vállalat mit követel leendő alkalmazottaitól. Ilyen lehet a kiváló kommunikációs készség, a precíz, pontos munkavégzés, a döntéshozatali képesség vagy a kezdeményezőkészség, amely egyes vállalatoknál a legfontosabb elvárások között szerepelhet - ezért ezeket önéletrajzodban is emeld ki.

Örömmel költöznél egy másik városba?

A legtöbb munkavállaló hajlandó rá, hogy naponta ingázzon: vidékről utazzon a városba, vagy másik településre költözzön, ha munkája oda szólítja. Önéletrajzodban, melyet a munkaerő-toborzó vállalatokhoz – más-más városba - küldesz, hangsúlyozd, hogy a megpályázott állás kedvéért szívesen megváltoztatod lakhelyedet! Arra azonban ügyelj, hogy konkrét helységnevet említs, ne csak annyit közölj, hogy bárhová hajlandó vagy elmenni, ha tiéd lehet az állás. Ha például egy győri céghez küldted el önéletrajzodat (és az ország másik végében laksz) utalj rá, hogy jó időre letelepednél a városban, és nemcsak pár hónapos ott-tartózkodásra rendezkedsz be. Egy apró faluban tanyázik a vállalat, amely az ideális állást meghirdette? Világosan jelezd, hogy vállalod az ingázást, és az azzal járó nehézségek nem tántorítanak el a munkától. A legtöbb interjúztató el is várja, hogy a jelentkező megindokolja, mi vonzza az adott városba, és a vállalathoz, amikor lakhelye távol esik a cég telephelyétől.

Hogyan, és kinek küldd el önéletrajzodat?

Ma már kevés vállalat él a hagyományos módszerrel: a postán beérkező önéletrajz-kupacokat fölváltotta az elektronikus úton érkező cv-áradat. Ha mégis postázod önéletrajzodat, ügyelj arra, hogy a vállalat neve mellett - ha teheted - tüntesd föl a személyzeti ügyekkel foglalkozó munkatárs vagy a részlegvezető nevét, így küldeményed, amellett, hogy személyes jellegű, hamarabb jut az illetékes kezébe.

Elektronikus úton jelentkezel az állásra?  Leveledben tüntesd föl annak tárgyát - jónéhány álláskereső úgy gondolja, hogy ez fölösleges erőfeszítés -, így lecsökken annak veszélye, hogy olvasás nélkül törlik cv-det. Mindkét esetben kerüld a külföldön divatos Kedves Asszonyom/Uram megszólítást. Mielőtt leveledet elküldöd, érdeklődj a vállalatnál, hogy ki foglalkozik a megadott e-mail címre beérkező üzenetekkel, és ha teheted, neki címezd küldeményedet.

hvg.hu Karrier

Álláspiaci trükkök: szerezd meg és dolgozz!

Az álláspiac ingoványos terep: nem árt, ha feltérképezed a kínálkozó munkalehetőségeket, és jól jövedelmező kapcsolatokat építesz ki. Íme néhány tanács, amely hozzásegít ahhoz, hogy álláskeresésedet siker koronázza, és beilleszkedhess a munkavállalók világába!

hvg.hu Karrier

Munkád megkeseríti életedet? Lépj időben!

Bármennyire igyekszel és fogadat összeszorítva hajtasz, úgy érzed, hogy munkád leszívja energiádat, lassan belefásulsz a mindennapi robotba? Ne hagyd, hogy felőröljön a munkahelyi idegeskedés, inkább derítsd ki, hogyan teremthetsz nyugodt, kellemes légkört magad körül, amelyben termékenyen alkothatsz! Ötletek.

hvg.hu Karrier

Hátborzongató tippek merész álláskeresőknek

Mire vagy képes, hogy megszerezd a tökéletes állást? Attól sem riadsz vissza, hogy lekenyerezd leendő főnöködet egy apró ajándékkal, esetleg az első akadálytól visszarettensz, és másik munka után nézel, ha a kiszemelt álláshoz göröngyös út vezet? Bizarr taktikák vagány keresgélőknek.

hvg.hu Karrier

Az öt legfontosabb elvárás az állásinterjún

Gondoltál már rá, hogy miért nem hívtak vissza az első állásinterjú után? Nem kaptad meg az áhított állást, holott régóta vadásztál rá, míg egy másik jelentkező rövid keresgélés után megcsípte a kiszemelt posztot? A sikertelenségnek számtalan oka lehet: amellett, hogy mit mondtál az állásinterjún, az is sokat nyom a latban, amit nem mondtál. Tippek.

hvg.hu Karrier

A munkahelyi kapcsolat hátulütői

Életed párja is a vállalatnál dolgozik, mi több, nap mint nap együtt kávéztok vagy ebédeltek? A munkahelyi kapcsolatoknak számos hátulütője van, az irigy pillantások és a gonosz szóbeszéd mellett az is gondot okozhat, hogyha magánéletedet nem tudod az irodai falain kívülre száműzni. Hogyan kezeld a kényes helyzeteket? Tippek és tanácsok.

hvg.hu Karrier

Ötből egy munkavállaló hazudik. Te is?

Fölmerült már benned a gyanú, hogy valamelyik munkatársad olykor nem a teljes igazságot mondja? Esetleg veled is előfordult már, hogy kitaláltál egy mesét, azért, hogy ne maradj szégyenben főnököd, kollégáid előtt? Az igazság gyakran akkor is kiderül, ha minden erőddel igyekszel elkendőzni azt.

hvg.hu Karrier

Nyolc idegesítő szokás, amellyel tönkreteheted az állásinterjút

A legtöbb állásvadász fején számtalan kérdés és jó tanács cikázik át, amikor felvételi beszélgetésre készül. Mit ne viseljen az állásinterjún? Hogyan viselkedjen? Mit mondjon, hogy végül övé legyen az állás? Íme néhány zavaró apróság, amellyel végleg elvághatod magad leendő főnöködnél!

Radar360 extra: 50% közelében a részvétel, Borkai mosolyogva szavazott feleségével

Radar360 extra: 50% közelében a részvétel, Borkai mosolyogva szavazott feleségével

Karácsony Gergely: Munkamániás vagyok, ráadásul mindig kell valami újat is csinálnom

Karácsony Gergely: Munkamániás vagyok, ráadásul mindig kell valami újat is csinálnom

Pécs új, ellenzéki polgármestere elszámoltatással kezdi a munkát

Pécs új, ellenzéki polgármestere elszámoltatással kezdi a munkát

Márki-Zay Péter és Grezsa István is a piacon kezdte a napot Hódmezővásárhelyen

Márki-Zay Péter és Grezsa István is a piacon kezdte a napot Hódmezővásárhelyen

Orbán a Borkai-ügyről: "Majd hétfőn mondom el a véleményem"

Orbán a Borkai-ügyről: "Majd hétfőn mondom el a véleményem"

Szijjártó Péter: Orbán hétfőn dönt Borkairól, azt érdemes kivárni

Szijjártó Péter: Orbán hétfőn dönt Borkairól, azt érdemes kivárni