szerző:
hvg.hu

Üzletfeled egyik kollégádon élcelődik? Hangos szóváltásra kerül sor a mindent eldöntő megbeszélésen, amelyet hónapokig készítettél elő csapatoddal? A lidércnyomás leküzdhető, kellő lélekjelenléttel és toleranciával kifoghatod a szelet akadékoskodó, arrogáns partnered vitorlájából. Légy te a torreádor, vörös kendő nélkül!

Amikor egy üzleti tárgyalásra, megbeszélésre készül a csapat, ahol az alkupozíció a kollégák fellépésen múlik, nagy felelősség nehezedik a főnök vállára, illetve a kollektíva vezetőjére, aki összehangolja a csapatmunkát. Egy csoporton belül mindig adódhatnak véleménykülönbségek – ahogy a dolgozók vérmérséklete sem azonos –, személyes konfliktusok, illetve egyes kollégák között állandó rivalizálás folyhat. A jó vezető törekszik arra, hogy a csapaton belüli ellentétek élesben – amikor a vállalat jövője a tét – háttérbe szoruljanak, és a kollégák kizárólag a közösen kitűzött célra koncentráljanak.

Egyet nem értés a kollégák között

Gyors terelés, villámgyors hárítás. Ki irányít?
© sxc.hu
Érdemes közösen kidolgozni egy válság-stratégiát, hogyan viselkedjen a csoport, amikor minden törekvés ellenére két kolléga a nyílt színen harcol a maga igazáért – mindezt pedig egy üzleti tárgyaláson. A legjobb, ha ilyenkor senki nem foglal állást egyik fél mellett sem, a tárgyalás vezetője pedig magára vállalva a békebíró szerepét, egy frappáns megjegyzéssel kizökkenti a vitatkozó feleket, hogy azok felismerjék, az egyet nem értés gyengíti a kollektívát.

Adódhatnak olyan helyzetek, amikor a bírálat – a másik fél igazának megkérdőjelezése – elengedhetetlen. Ilyenkor az építő jellegű kritikát érdemes egyetlen mondatba sűríteni, ezt pedig két ártalmatlan állítás közé ékelni. Például: „Ez az ötlet további lehetőségeket sejtet. Ha a gazdasági szempontokat vesszük figyelembe, akadnak gyenge pontjai. Ezeket azonban – közösen – ki lehet küszöbölni, így mindannyian meggyőződhetünk róla, hogy az elgondolás működőképes.”

Az egyetértés hiánya nem jelenti azt, hogy a találkozó szükségszerűen kudarcba fullad. A felek közötti információcsere, érvelés és ellenérvek felsorakoztatása elősegíti, hogy két fél között előnyös megállapodás szülessen. A hangsúly az érvelés minőségén és a felek viselkedésén van: az intelligens, baráti hangnemben folytatott vita építő jellegű lehet mindkét fél számára, míg az öncélú okoskodás, szándékos kötekedés, és erőfitogtatás alááshatja a partnerek közötti harmonikus kapcsolatot. Éppen ezért a kritika mentes legyen a személyeskedéstől és az érzelmektől, minden esetben csak a tárgyaláson elhangzottakra vonatkozzon – a tartalomra – és ne konkrét személyre.

Vita, rossz poénok és a kolléga, aki tárgyalás közben elalszik (Oldaltörés)

Amikor a vita elfajul

Előfordulhat, hogy egy-egy vita során kiéleződnek az ellentétek a felek között, és az üzleti tárgyaláson az érzelmek bizony háttérbe szorítják a józan észt. Ilyenkor a főnök – vagy a tárgyalást vezető fél – feladata, hogy lecsillapítsa a vitatkozókat, és a tárgyalás menetét újra a normális mederbe terelje. Ha a szép szó nem elég, érdemes drasztikusabb eszközökhöz folyamodni, például felszólítani a kakaskodó felet/feleket, hogy hagyják el a tárgyalás helyszínét, vagy fogják vissza magukat. A felelősségteljes, határozott fellépésű vezető számára nem jelenthet gondot, ha irányító szerepet kell betöltenie, miközben arra is ügyelnie kell, hogy a cég presztízse megmaradjon, és a kollégák közötti nézeteltérés ne befolyásolja az üzletkötés sikerét.

A kínos helyzetek elkerülhetők, ha tárgyalás előtt a vezető felkészíti kollégáit, hogyan viselkedjenek, ha úgy érzik, nekik van igazuk, és meg kell cáfolniuk, amit partnerük, üzletfelük mond. A szituációs gyakorlatok, négyszemközti beszélgetések erre kiválóan alkalmasak, mert ezek segítségével a kollégák lemérhetik, hogyan reagálnának hasonló helyzetben.  

Durva beszólások, szexista megjegyzések

URLguru

További hasznos weblapokat szeretne a témában? Esetleg Ön osztana meg másokkal érdekes linkeket? Kattintson az URLguru.hu oldalra!

Még azokon az üzleti tárgyalásokon, megbeszéléseken is előfordulhat, hogy valaki elsüt egy szexista poént, vagy megereszt egy kétértelmű célzást, ahol a felek magas rangú tisztviselők, vállalatvezetők. Ha valaki egy üzleti megbeszélésen sem tudja megfékezni vaskos humorral megáldott természetét, legjobb, ha a résztvevők eleresztik fülük mellett az elhangzottakat, és nem szállnak be a „poéngyártásba”. Hogyha az egyik kolléga rovására szórakozik az illető, a célszemélynek nem kell szó nélkül hagynia azt, udvariasan felszólíthatja a viccelődőt, hogy ne rajta köszörülje a nyelvét. A tárgyalás vezetője ilyenkor finoman jelezheti, hogy a poénkodó eltér a megbeszélés tárgyától.

Támad az unalom

Nem mindennapos eset, de előfordulhat, hogy egyik munkatársad, aki éjszakába nyúlóan dolgozott a legújabb projekt sikerén, a mindent eldöntő tárgyaláson elalszik, vagy elkalandozik a figyelme. Ilyenkor elég, ha finoman – de nem látványosan – megbököd, hogy magához térjen. Kerüld a feltűnést, ne kérd tőle számon fennhangon, hogy miért pilledt el. Igyekezz minél egyszerűbben és gyorsabban megoldani a helyzetet!

Ha úgy látod, hogy munkatársad bármelyik pillanatban – két mondat között – elalhat, kínáld meg egy pohár vízzel, vagy kérdezd meg tőle, jól érzi-e magát. A legfontosabb, hogy észhez térítsd anélkül, hogy megaláznád. A jó csapatmunka ismérve a tolerancia, a megértés és az együttműködés; ezek nélkül nem ütőképes a munkahelyi kollektíva.

hvg.hu Karrier

Irodai pletyka: hogyan profitálhatsz belőle?

Régi, jól bevált tanács: ne terjesszünk irodai pletykákat! Mi tagadás, ha konfliktusok nélkül, zökkenőmentesen szeretnénk együtt dolgozni kollégáinkkal, akkor bizony evidens, hogy nem adjuk tovább az irodában szárnyra kapó szaftos történeteket. De mi van akkor, ha a munkavállaló bizonytalan jövőjéről keringenek kósza hírek? Hogyan hasznosíthatod a kávészünetben fölcsipegetett információkat? Ötletek.

hvg.hu Karrier

Munka és élvezet: hogyan szítsd fel a szenvedélyt?

Azt kívánod, bárcsak azon szerencsések közé tartoznál, akik gyermekkoruk óta tudják, hogy mivel szeretnének foglalkozni? Ha felnőtt fejjel még mindig nem látod, merre indulj, vagy úgy érzed, semmi örömöt nem lelsz munkádban, ne ess kétségbe! Tépelődés helyett értékeld karriered eddigi állomásait, és tervezd meg a jövőt! Ötletek.

hvg.hu Karrier

A munkahelyi ajándékozás buktatói

A nyári ajándékosztás – amikor a szabadságról hazatérve csemegékkel, apró szuvenírrel halmozod el munkatársaidat - kedves gesztus. Ám érdemes odafigyelni arra, hogy kinek, mit hozol a messzi távolból, nehogy az illető úgy érezze, le akarod kenyerezni, esetleg épp ellenkezőleg: kihagyod a szórásból. Mit ne vegyél munkatársaidnak? Ötletek.

hvg.hu Karrier

A mesteri tárgyalás tízparancsolata

Amikor a gazdasági helyzet kedvező, az álláskeresők többsége úgy véli, ostobaság lenne, ha egyezkedés, alkudozás nélkül vállalna el egy munkát. Amint ennek ellenkezője érvényesül, a helyzet gyökeresen megváltozik: sokan bepánikolnak, és rögtön rábólintanak az első ajánlatra, nem kockáztatják meg, hogy elveszítsék a kiszemelt állást. Alkudozni, tárgyalni - ésszerű keretek között - viszont ilyenkor is érdemes! Ötletek.

hvg.hu Karrier

Tabu kérdések az állásinterjún

Ha nem vagy elég felkészült, és nem válaszolsz frappánsan az interjúztató kérdéseire, könnyen elbaltázhatod esélyeidet, és lecsúszhatsz az állásról, melyet megpályáztál. Ám a helyzet az interjúztató szemszögéből nézve sem kellemes, hiszen egyes kérdések sérthetik a jelentkező személyiségi jogait - hátrányos megkülönböztetést sejtetnek -, vagy egyszerűen csak érdektelenségről árulkodnak. Ezeket egy profi interjúztató elkerüli. Melléfogások, melyekért nem a jelentkezőnek kell pirulnia.

hvg.hu Karrier

Elhízás: az irodai munka legnagyobb átka

Egy szép, kövér összeg havonta: ez minden munkavállaló álma! Ám a gyarapodás legtöbbször nem a dagadó pénztárcán mérhető le, sokkal inkább a dolgozó egyre bővülő ruhaméretén. Minden nap az írósztal mögött görnyedsz, nem veted meg a nassolást, ám sportolni nincs időd? Íme néhány ötlet, hogyan előzheted meg a zsírpárnák kialakulását!

Beleírták a Gothár-ügyet a színházakról szóló törvényjavaslatba

Beleírták a Gothár-ügyet a színházakról szóló törvényjavaslatba

Ezen a karácsonyi koncerten Föld körüli utazást tehet

Ezen a karácsonyi koncerten Föld körüli utazást tehet

Meghalt Ormos Mária

Meghalt Ormos Mária

Az éjszakai autópályán bukkant fel a Tesla Cybertruck – videó

Az éjszakai autópályán bukkant fel a Tesla Cybertruck – videó

Az egyik legismertebb torrentoldalon is lehet már filmeket nézni, semmit nem kell letölteni

Az egyik legismertebb torrentoldalon is lehet már filmeket nézni, semmit nem kell letölteni

Egyre több a halálos baleset a vasúti átjárókban

Egyre több a halálos baleset a vasúti átjárókban