szerző:
MTI

A következő egy évben 45 ezerrel nőhet a foglalkoztatottak száma az elbocsátások és a létszámfelvételek egyenlegeként, erre lehet következtetni az Állami Foglalkoztatási Szolgálat legutóbbi munkaerőpiaci felméréséből, amelynek első eredményeit most tették közzé.

URLguru

További hasznos weblapokat szeretne a témában? Esetleg Ön osztana meg másokkal érdekes linkeket? Kattintson az URLguru.hu oldalra!

Az idei második negyedéves felmérés már a nyolcadik volt a 2005 harmadik negyedévben kezdett felmérések sorában. Most is körülbelül 9000 cégnél érdeklődtek és 7000 választ kaptak, hasonlóan a korábbi eredményekhez.

A válaszadó munkáltatók összesen mintegy 650 ezer munkavállalót foglalkoztatnak. A válaszok jól reprezentálják az adott régió munkaerőpiaci helyzetét, és azokból következtetni lehet a nemzetgazdasági tendenciákra is.

A legnagyobb, mintegy tízezer fős létszámnövelésre a gépiparban lehet számítani, a kereskedelem, javítás ágazatban több mint hétezer lehet a bővítés, az építőiparban ötezer, a fémalapanyag gyártás, fémfeldolgozás területén háromezer, a szálláshely ágazatban csaknem kétezer. Az oktatás területén viszont több mint ezer, az egészségügy, személyi szolgáltatásban csaknem kétezer fős létszámcsökkenés számítható a válaszok alapján.

Egy éves viszonylatban a válaszolók országos átlagban 1,6 százalékos foglalkoztatás bővülést jeleztek. A megyék közül a legnagyobb 3-5 százaléknál is magasabb létszámbővítésre Pest és Komárom-Esztergom megyében lehet számítani, Békés megyében viszont 0,9 százalékos csökkenésre.

Régiós szinten Közép-Magyarországon, Közép-Dunántúlon, Nyugat-Dunántúlon, Észak-Magyarországon a gazdálkodók kismértékű, 2,5 százalék körüli létszámbővítésre számítanak. A Dél-Dunántúlon valamennyi megyében, a Dél-Alföldön két megyében, az Észak-Alföldön szintén két megyében a nagyvállalatok leépítést terveznek.

A válaszok az idei harmadik negyedéves munkaerőpiaci várakozásokra is vonatkoznak. Ezek szerint országos átlagban körülbelül 2 százalékot érhet el a foglalkoztatás bővítése. Ez abból adódik, hogy a válaszolók 4,1 százalékos létszámfelvételre és 2,1 százalékos elbocsátásra számítanak. Ez létszámban 27 ezres felvételt és 14 ezres elbocsátást jelent. A megkérdezett vállalatok felénél három hónapon belül, 45 százalékánál az elkövetkező egy évben lényegében változatlan marad a létszám.

A harmadik negyedév során főként gyártósori szerelőket, szabó, varrónőket, segéd és betanított munkásokat vennének fel a válaszadók. Ugyanakkor az elbocsátásokat is elsősorban ezeken a szakterületeken tervezik. A részletes eredményeket ősszel közlik.

MTI Itthon

A legjobban kereső tanárokat bocsátják el

Általános tapasztalatok szerint a magasan képzett, tapasztalt pedagógusokat fenyegeti leginkább az elbocsátás veszélye, mert egyetemi végzettségük és szolgálati idejük miatt ők állnak a bértábla élén - írta a csütörtök számában a Magyar Hírlap.

MTI Itthon

Sok a szakképzetlen munkanélküli Borsodban

Az országban Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legtöbb a munkanélküli, ennek ellenére az esetleges nagy befektetők nem találnának kellő számú szakképzett munkaerőt - írta az Észak-Magyarország hétfői számában.

MTI Itthon

Kevesebb munkanélkülit mutat a KSH

A KSH munkanélküliekre vonatkozó adata egyes megyékben megegyezik a magukat a munkaügyi intézményrendszernél regisztráltató álláskeresők létszámával, más megyékben viszont a regisztrált létszám akár a kétszeresét is eléri a KSH által közöltnek.

Papírpalack fejlesztésébe szállt be a Coca-Cola

Papírpalack fejlesztésébe szállt be a Coca-Cola

Orbán Balatonalmádiban értékel

Orbán Balatonalmádiban értékel

Kigyulladt a Kolozsvár–Budapest–Bécs-vonat mozdonya

Kigyulladt a Kolozsvár–Budapest–Bécs-vonat mozdonya

Orbán nem szeretne női biztosjelöltet megnevezni

Orbán nem szeretne női biztosjelöltet megnevezni

Szeretettel Pozsonyból: A szlovák belpolitika sem jobb a Deákné vásznánál

Szeretettel Pozsonyból: A szlovák belpolitika sem jobb a Deákné vásznánál

Őrizetbe vette a rendőrség "az osztrák Józsefet" a világtól elzártan élt holland család miatt

Őrizetbe vette a rendőrség "az osztrák Józsefet" a világtól elzártan élt holland család miatt