2007. decemberben a munkáltatók 26 349 új álláshelyre jelentettek be munkaerőigényt, ami 5 ezerrel meghaladja a novemberi értéket. Az új álláshelyek egynegyedét a közép-magyarországi munkaadók kínálták, emellett jelentős az észak-magyarországi és a dél-alföldi régióban a hónap folyamán igényelt létszám.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat  (ÁFSZ) kirendeltségein a közvetítéshez rendelkezésre álló álláshelyek száma 47 ezer volt decemberben, ebből a zárónapig 20,2 ezer maradt betöltetlen - olvasható a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal közleményében, amely az Állami Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adatai alapján készült.

Decemberben tovább mérséklődött a pályakezdők száma. A nyilvántartott pályakezdő álláskeresők létszáma a decemberi zárónapon 40 180 fő volt. Ez az előző hónaphoz képest 1,1 ezer fős csökkenést, a tavaly decemberi számukhoz képest 3,3 ezer fős növekedést jelent.

Az ÁFSZ kirendeltségein 2007. december végén 445 ezer fő volt a nyilvántartott álláskeresők száma, mely az előző hónaphoz képest 25,1 ezer fős, az egy évvel korábbihoz képest 41,6 ezer fős növekedést jelent. Egy év alatt az átlagosnál kisebb mértékben emelkedett az álláskeresők száma Fejér (0,7 százalék), Veszprém (4,2 százalék), Győr-Moson-Sopron (5,9 százalék) és Zala (6 százalék) megyékben, Komárom-Esztergom megyében 6,7 százalékkal csökkent az álláskeresők száma a 2006 decemberi állapothoz képest.
 
Az álláskeresők körében a rendszeres szociális segélyben részesülők 140 ezren voltak 2007. decemberben, számuk 20,2 ezer fővel gyarapodott az utóbbi egy év alatt.

Tovább bővült az aktív foglalkoztatási eszközökben résztvevők létszáma. A foglalkoztatást elősegítő támogatásokban résztvevők októberi 73,4 ezer fős létszáma 1,5 százalékkal haladta meg a szeptemberit. Legtöbben bér- és járulék jellegű támogatások (34,6 százalék), és közhasznú  foglalkoztatás (32,3 százalék) révén  kaptak munkalehetőséget, munkaerő-piaci képzésben 23 százalékuk vett részt, az egyéb eszközök részaránya alig haladta meg a  10 százalékot.

Az év első tíz hónapjában összesen mintegy 100 ezer fő kapcsolódott be a különböző aktív foglalkoztatási programokba. A belépők közel fele közhasznú munkára, egynegyede pedig munkaerő-piaci képzésbe került, további 21,3 százalék-a bér- és járulék jellegű támogatás igénybevételével jutott munkalehetőséghez.

Növekedett a nyilvántartásba belépők száma. Részben időjárás függő ágazatok téli leállása következtében a nyilvántartásba 2007. decemberben belépők száma 67 464 fő volt, 18 539 fővel növekedett a novemberben belépők számához, és 6100 fővel az előző év decemberi belépő létszámhoz képest.

A nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 2007. decemberben 10,1 százalék volt, ami az előző hónaphoz képest 0,6 százalékpontos, az előző év decemberéhez képest 0,9 százalékpontos emelkedést jelent.

Az Európai Unió tagországaiban előírt definíció szerinti munkanélküliségi ráta KSH által publikált legfrissebb adata 7,5 százalék, ami a munkaerő-felmérésből a 2007. szeptember-novemberi időszakra, a 15–74 éves népességre vonatkozóan kapott országos adatot mutatja.

MTI Karrier

Hol dolgozhatnak munkavállalási engedély nélkül a magyarok?

Szabadon vállalhatnak munkát a magyarok a régi európai uniós tagországok közül tízben, öt országban viszont még mindig megkövetelik a munkavállalási engedélyt - olvasható az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapján közölt EU-tájékoztatóban.

MTI Tech

Dolgozófigyelő kémszoftverrel rukkol elő a Microsoft

A vállalati számítógépek előtt ülő alkalmazottak teljesítményének folyamatos figyelésére és értékelésére alkalmas szoftvert fejlesztett ki a Microsoft, amely a londoni The Times szerdai értesülése szerint már szabadalmi engedélyt is kért találmányára.

MTI Karrier

Kétmilliárd forint a tehetséges diákoknak

Az Útravaló programban 27 ezer tanuló vesz részt, ezért szükséges a program kiterjesztése az 5-6. osztályos gyerekekre is - mondta Rózsa Endre, az MSZP országgyűlési képviselője.

Fradista leszámolás: az Ügyészség súlyosbításért fellebbez

Fradista leszámolás: az Ügyészség súlyosbításért fellebbez

Aretha Franklin három végrendeletet is hátrahagyott, az egyiket a nappaliban, a párnák alatt

Aretha Franklin három végrendeletet is hátrahagyott, az egyiket a nappaliban, a párnák alatt

A Porsche, amire BMW-logót tettek

A Porsche, amire BMW-logót tettek

New York Times: Menekülnek a képzetlen munkavállalók az amerikai nagyvárosokból

New York Times: Menekülnek a képzetlen munkavállalók az amerikai nagyvárosokból

Itt a hatalmas BMW X7 M50i: 530 lóerő elég lesz?

Itt a hatalmas BMW X7 M50i: 530 lóerő elég lesz?

Marabu FékNyúz: Tessék választani!

Marabu FékNyúz: Tessék választani!