szerző:
MTI

Február elsejétől határozatlan időre sztrájkot hirdet a VDSZSZ Szolidaritás MÁV Start társasági szervezete.

A szakszervezet ügyvivő testületének pénteki ülését követően Halasi Zoltán vezető ügyvivő elmondta, hogy február elsejétől bármikor lehet sztrájk, amikor a munkatársak felhatalmazást kapnak erre, majd abbahagyják, és egy újabb bizonytalan időpontban folytatják a munkabeszüntetést.

A munkabeszüntetést azért hirdették meg, mert a MÁV-START Zrt.-nél elhúzódtak a bértárgyalások, követeléseiket nem vették figyelembe. A szakszervezet a 2008-ra ajánlott béremelésen felül 10 százalékos bérfejlesztést kér a kiszervezés miatt 2007. július elsejéig visszamenőleg, illetve 2,5 havi bért követel a MÁV Cargo privatizációs bevételéből - tette hozzá.

Herczog László a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára hangsúlyozta, a sztrájktörvény kimondja, hogy a sztrájkjog gyakorlása során a munkáltatónak és a munkavállalóknak együtt kell működni. A sztrájkjoggal való visszaélés tilos. Az a bejelentés, hogy február elsejétől bármikor lehet sztrájk, amit abbahagynak, majd egy újabb bizonytalan időpontban folytatnak ellentétes az együttműködési kötelezettség teljesíthetőségével.

Egyes ágazatokban a sztrájktörvény szerint a még elégséges szolgáltatást biztosítani kell a sztrájk ideje alatt, erről is egyeztetni kell a sztrájk előtt. A sztrájk konkrét időpontja nélkül ez az egyeztetési kötelezettség se teljesíthető - jegyezte meg Herczog László.

A VDSZSZ január 7-én kollektív munkaügyi vitát kezdeményezett a MÁV Zrt.-nél, a MÁV-START-nál, a MÁV Gépészeti Zrt.-nél, illetve a MÁV Trakció Zrt.-nél. Mindegyik társaságnál a MÁV Cargo eladásából befolyó bevételéből 2,5 havi bért, illetve a MÁV Zrt.-ből kiszervezett társaságoknál 10 százalékos béremelést követelnek amiatt, hogy az átszervezéssel kedvezményektől esnek el a munkavállalók.

A kollektív munkaügyi vita keretében lefolytatott egyeztetések eredménytelensége miatt a VDSZSZ személyszállítási és gépészeti szervezete hirdetett sztrájkot február elsejétől meghatározatlan időre. Hasonló bejelentés várható eredménytelen tárgyalás esetén a MÁV Zrt.-nél illetve a MÁV Trakció Zrt.-nél.

A MÁV-START Zrt. csütörtökön kiadott közleményében irreálisnak tartotta a VDSZSZ Szolidaritás által - egyedül - követelt, összességében mintegy 20 százalékos bérnövekedést, és arra hívja fel a figyelmet, hogy megegyezés hiányában nem tudja tervezni a béren kívüli juttatások keretét.

A VDSZSZ a Vasutasok Szakszervezetével (VSZ) közösen 2007. november 7-én 6 és 8 óra között két órás figyelmeztető sztrájkot tartott a vasúti mellékvonalak tervezett bezárása elleni tiltalkozásul, majd november 21-én 6 és 12 óra között a két vasutas szakszervezet munkabeszüntetést tartott ugyancsak a vasúti mellékvonalak bezárása miatt. Mindkét esetben a VDSZSZ a társadalombiztosítás tervezett átalakítása ellen is tiltakozott.

A VDSZSZ december 17-én csatlakozott a Liga és a Munkástanácsok nyomásgyakorló akciójához, 6 órától 22 óráig sztrájkolt az egészségbiztosítási törvény-javaslat és a nyugdíjszámítási szabályok megváltoztatása miatt, és tiltakozott a vasúti mellékvonalat bezárása ellen.

A VDSZSZ-nek a MÁV-csoporthoz tartozó társaságoknál több mint 10 ezer tagja van, ebből a MÁV-START-nál 2600 tagjuk van, a gépészet 3200 dolgozójának harmadát tömörítik.

hvg.hu Karrier

A tíz legszexibb szakma

Zord tekintetű cowboy? Hosszú lábú szupermodell? Kisportolt testű atléta? Az egyik vezető amerikai karrieroldal olvasói véleménye alapján összeállította tízes listáját a legszexisebbnek tartott foglalkozásokról.

MTI Karrier

Vonzó lengyelek: többet keresnek a magyaroknál

Folyamatosan növekszik Lengyelország vonzereje a külföldi befektetők szemében, annak ellenére, hogy a bérszint magasabb, mint a környező országokban, Magyarországon, vagy Csehországban - állapította meg elemzésében egy osztrák személyzeti tanácsadó cég.

hvg.hu Karrier

Szemtől szemben a fejvadásszal - videó

Bemutató interjúnkból kiderül, hogyan zajlik egy felvételi beszélgetés, mire számíthatsz, ha megpályázol egy pozíciót. Izzasztó helyzet, tanácsok a szakértőtől.

MTI Gazdaság

A reálkereset január és november között 4,7 százalékkal csökkent

Az elmúlt év január-novemberében a bruttó átlagkeresetek 8,3 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 2,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a reálkereset (a fogyasztóiár-index 8,0 százalékos növekedése mellett) 4,7 százalékkal csökkent – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

MTI Karrier

Stresszes csehek: az előrelépés ára

A csehek több mint fele szenved munkahelyi stressztől és kimeríti őket a munka - írja egy szociológiai tanulmányra hivatkozva a Pravo című cseh napilap.

Theresa May vagánykodik

Theresa May vagánykodik

Figyelem, ma éjfél az adóbevallás határideje!

Figyelem, ma éjfél az adóbevallás határideje!

Unokázós csalás: egy 16 éves, káli lány is lebukott

Unokázós csalás: egy 16 éves, káli lány is lebukott

Félnek a törökszentmiklósi romák Toroczkaiék tüntetésétől

Félnek a törökszentmiklósi romák Toroczkaiék tüntetésétől

Milyen volt a II. világháborús tengeralattjárókba zárt katonák élete? Realisztikus játék jött, megnéztük

Milyen volt a II. világháborús tengeralattjárókba zárt katonák élete? Realisztikus játék jött, megnéztük

Az abortusz lehet Trump 2020-as kampányának központi témája

Az abortusz lehet Trump 2020-as kampányának központi témája