szerző:
MTI

Semmiféle kész, konkrét javaslat a tandíjról vagy a térítési díj jövőbeni kiszámításáról nincs - közölte Manherz Károly, a felsőoktatási tárca szakállamtitkára egy napilap értesüléseit cáfolva.

A Magyar Nemzet hétfői számában írt arról, hogy információi szerint, ha a népszavazáson nem kötelezik a tandíj eltörlésére a kormányt, akkor a jelenleginél sokkal kedvezőtlenebb rendszert vezethetnek be. A legkedvezőtlenebb javaslat megszüntetné az államilag támogatott és költségtérítéses képzést, s a jelenlegi tandíj összegénél jóval magasabb térítési díjat vezetne be.

Manherz Károly szerint szó sincs arról, hogy megszűnne az államilag támogatott képzés. Hosszú távon sem gondolkodik ebben a tárca - mondta kérdésre válaszolva. Hároméves költségvetés készült a felsőoktatás támogatásáról, a következő tanévben 56 ezer hallgató folytathatja tanulmányait államilag finanszírozott képzésben. Emellett 3500 hely várja a mesterképzésre jelentkezőket, s ezer hely van a doktori képzésben. 
Az oktatási tárcának ugyanakkor nincs végső változata a tandíjról - jelentette ki.

Az államtitkár kacsának nevezte az újság információt. "Nincs semmilyen titkos tervünk semmivel kapcsolatban" - fogalmazott Manherz Károly. Felidézte, hogy február 7-én tartott ülést a Felsőoktatási Kerekasztal, amelyet több hónapos szakértői egyeztetés előzött meg.

A tárgyalásokról készült egy szakértői összefoglaló anyag, amely a nemzetközi példákat is sorra vette a tandíj ügyében. A kerekasztalon abban állapodtak meg, hogy megvárják, milyen eredménnyel zárul a népszavazás március 9-én. Emellett a Magyar Rektori Konferencia is saját javaslatot tesz le április közepéig - tette hozzá. Abban nincs vita, hogy valamilyen képzési hozzájárulást fizetni kell; a módjáról kell megegyezni - mondta Manherz Károly.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Rektorok: a tandíj bevezetése elkerülhetetlennek látszik

Aligha lehet kitérni a tandíj elől a felsőoktatásban, különösen azután, hogy az Európai Unióban általánossá válik a fizetős képzés gyakorlata. A tandíjra szükségük van az intézményeknek, de ma Magyarországon még feszültségeket okozhat a képzési díj beszedése, amely esetenként korlátozhatja az esélyegyenlőséget. Az egyetemi rektorok véleménye az alábbiakban olvasható.

hvg.hu Itthon

Szavazzon a munkásőrségről és a tandíjról egyszerre!

Egy hónap múlva három kérdésben is dönthetünk. Boross Péter egykori kormányfő a népszavazások dömpingjétől fél, szerinte egy évben egynél több referendumot nem lehet az országra „ráengedni”. Mi azért összegyűjtöttük az 1989 óta már leszavazott, az előttünk álló, illetve a lehetséges népszavazási kérdéseket, hogy olvasóink kedvükre szavazhassanak újra, először vagy előre. Egyszerre voksolhatnak tehát a pártszervek munkahelyi kitiltásáról, a határon túliak állampolgárságáról vagy éppen a sebességkorlátozásáról.

MTI Itthon

HÖOK: a tandíj nem politikai kérdés

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) folytatja tandíj ellenes küzdelmét, a tandíj ugyanis nem politikai kérdés, és rendkívül fontos a társadalom véleménye a március 9-i népszavazáson - mondta Miskolczi Norbert, a hallgatói szervezet elnöke.

Itt a Jégvarázs 2 előzetese: Elsáék egy őszi erdőben fognak kalandozni

Itt a Jégvarázs 2 előzetese: Elsáék egy őszi erdőben fognak kalandozni

Lincshangulat és sztrájk Miskolcon

Lincshangulat és sztrájk Miskolcon

Cornstein nincs jól, átmenetileg más vezeti az amerikai nagykövetséget

Cornstein nincs jól, átmenetileg más vezeti az amerikai nagykövetséget

Elios-botrány: eltűnt Jávor feljelentése

Elios-botrány: eltűnt Jávor feljelentése

Börtönbe kerülhet a lány, aki az Instán közvetítette, ahogy egy széket dob ki a 45.-ről

Börtönbe kerülhet a lány, aki az Instán közvetítette, ahogy egy széket dob ki a 45.-ről

Mikor sportoljunk - munka előtt vagy után?

Mikor sportoljunk - munka előtt vagy után?