szerző:
hvg.hu

Bármilyen jó kapcsolatban vagy főnököddel, akadhatnak olyan pillanatok, amikor a legszívesebben elkerülnéd az irodáját. Szeretnél láthatatlanná válni, hogy ki ne derüljön: késtél vagy elrontottál valamit, és még nem volt időd helyrehozni? Tanácsok.

Még az idilli főnök-beosztott viszonyt is beárnyékolhatja a fizetésemelésre tett utalás, egy félbehagyott és be nem fejezett munka vagy egy panaszkodó üzlettárs. Úgy érzed, egy ideig nem akarsz a főnök szeme elé kerülni? Előbb rendbe hoznád, amit elrontottál, és nem szívesen magyarázkodnál, hogy ne hozd magad még kellemetlenebb helyzetbe?  Íme néhány ötlet, hogy megőrizhesd tartásodat!

Válj láthatatlanná!

Láthatatlan kaméleon?
© sxc.hu
Főnököd véleménye - egy fontos szakmai kérdésben - nem egyezik a tiéddel?  Nézeteltérésetek volt?  Elszúrtál valamit, és ez rosszul érinti a céget? Nem a legelegánsabb módszer, de hatásos, ha igyekszel látótávolságon kívül maradni, míg főnököddel tisztázzátok a félreértést. Ne keresd mindenáron felettesed társaságát, ne akard meg nem történtté tenni a dolgokat. Ha egész nap a szeme előtt vagy, igyekezz visszafogottan viselkedni, ne adj okot rá, hogy rossz véleményt alakítson ki rólad.  Várd ki a megfelelő időpontot, és hozd helyre hibádat, tisztázzátok a félreértést.

Ne pusmogj főnöködről a háta mögött!

Egy-egy hibát a legtöbb ember hajlandó elnézni, különösen, ha értékes munkaerőről van szó. Azt viszont már kevesen tűrik el, ha az, aki nyilvánvalóan hibázott, mások előtt az áldozat szerepében tetszeleg.  Azon túl, hogy mindenért - még a rossz döntésekért is - érdemes vállalni a felelősséget, arra is figyelj, hogy kinek, mit mondasz. Ne főnöködet okold, ha saját hibádból kellemetlen helyetbe kerültél! Hogyha úgy érzed, felettesed méltánytalanul bánt veled, téged okol, holott nem tehetsz semmiről, akkor se beszéld ki őt a háta mögött. Elvesztenéd hiteledet, ha kiderülne, hogy a távollétében mindennek elmondod, ám ugyanezt már nem mered a szemébe mondani. Ráadásul, ha nem vagy szimpatikus neki, és kiderül, hogy „fúrod” őt, villámgyorsan megválhat tőled.

Ne késs!

A cég jól jövedelmező üzlettől esett el, ami neked (is) köszönhető? Egy szakmai kudarc után pályád leszállóágban van? Húzd meg magad, és mindig ügyelj arra, hogy kéznél legyél: ha főnököd keres, ne kelljen az egész házat átkutatnia utánad. Arra figyelj, hogy soha ne késs, akkor sem, ha munkád hagy némi kívánnivalót maga után. Amellett, hogy igyekszel kimászni a gödörből, tartsd be a határidőket is, a megbízhatatlan, szétszórt munkaerőhöz ugyanis egyetlen cég sem ragaszkodik.

Ne teperj!

Hirtelen kezed-lábad töröd, hogy főnököd kedvében járj? Attól még nem fogja elnézni a hibákat, amelyeket munkád során követsz el, ha udvarolsz neki, fölajánlod, hogy hazaviszed - mikor azelőtt soha nem jutott eszedbe, hogy fuvarozd -, vagy behozol a gyerekének egy könyvet, amire a tiédnek már nincs szüksége. A teperéssel nem jó pontokat szerzel, inkább ellenségeket. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb cégvezető nem rajong a talpnyaló alkalmazottakért (sosem lehetnek biztosak benne, hogy a túlbuzgó munkaerő hogy viselkedik, ha nem látják, mit mond róluk a hátuk mögött). Viselkedj természetesen, abból nem lehet baj.

hvg.hu Karrier

Hogyan tálald önéletrajzodban, hogy kirúgtak?

Kirúgtak? Azon morfondírozol, beleírd-e önéletrajzodba előző munkahelyedet, kockáztatva ezzel, hogy az állásinterjún kiderül, elbocsátottak? Íme néhány ötlet, hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon.

hvg.hu Karrier

Tabuk az üzleti tárgyaláson

Kínában nem illik órát ajándékozni az üzletfeleknek, Hollandiában pedig nem nézik jó szemmel, ha az üzleti ebéden valaki kézzel eszi a szendvicset. A legtöbben tudják, hogy udvariatlanság kesztyűben kezet fogni, ám akadnak olyan íratlan szabályok, amelyek még a tapasztalt, külföldi partnerek körében sokat forgolódó tárgyalók figyelmét is elkerülik. Hogyan készülj fel egy külföldi megbeszélésre?

hvg.hu Karrier

Hat tipp, hogy az álláskeresés ne legyen rémálom

Ritka, hogy valaki pár nap alatt rátalál a vágyott állásra, a folyamat a tényleges elhelyezkedésig – a munkaszerződés aláírásáig – hónapokig is eltarthat. Hogyan vészelheted át ezt a bizonytalan időszakot? Ötletek.

hvg.hu Karrier

Interaktív ballépések: így égetheted le magad a kollégák előtt

Érezted már valaha, hogy a legszívesebben kiszállnál a beszélgetésből, de nem teheted, mert sok résztvevős konferenciahívásról van szó? Esetleg egy teremnyi ember kíséri minden mozdulatodat - a kivetítőn? A kellemetlen helyzeteken humorral és hidegvérrel kerekedhetsz felül. Ötletek.

hvg.hu Karrier

Lidércnyomás az irodában: ki dobja be a törölközőt?

Úgy érzed, hogy sínen vagy? Tiéd a megpályázott állás, sikeresen túlélted az első hetet, és éppen elégedetten dőlnél hátra - jó helyre kerültél -, amikor beüt a ménkű. Egyik kollégád kimutatja a foga fehérét: kezdeti kedvessége alábbhagy, ugráltat, parancsokat osztogat? Esetleg az álommunkáról kiderül, hogy csak rutinfeladatokat rejt? Ötletek a kezdeti nehézségek legyőzésére.

Olcsó villanyautóként támadt fel a jó öreg Suzuki Wagon R

Olcsó villanyautóként támadt fel a jó öreg Suzuki Wagon R

Karácsony Gergely: Köszönöm, Budapest!

Karácsony Gergely: Köszönöm, Budapest!

Pécsi választási balhé: Teljesen eltérő verziókat állítanak az érintett felek

Pécsi választási balhé: Teljesen eltérő verziókat állítanak az érintett felek

Alig marad el a rekordtól a választási részvétel

Alig marad el a rekordtól a választási részvétel

„A politikusok szeretik a káoszt”

„A politikusok szeretik a káoszt”

A pihenőhelyen kapcsolták le a bolgár brutáltrélert – videó

A pihenőhelyen kapcsolták le a bolgár brutáltrélert – videó