szerző:
hvg.hu

Kínában nem illik órát ajándékozni az üzletfeleknek, Hollandiában pedig nem nézik jó szemmel, ha az üzleti ebéden valaki kézzel eszi a szendvicset. A legtöbben tudják, hogy udvariatlanság kesztyűben kezet fogni, ám akadnak olyan íratlan szabályok, amelyek még a tapasztalt, külföldi partnerek körében sokat forgolódó tárgyalók figyelmét is elkerülik. Hogyan készülj fel egy külföldi megbeszélésre?

A nemzetközi cégek ma már a világ minden tájáról begyűjtik a rátermett munkaerőt: dolgozóik nem csak a cég székhelyén tevékenykednek, tartják a kapcsolatot a leányvállalatokkal, a külföldi partnerekkel is. Egy nemzetközi csapatban a zökkenőmentes munka megköveteli, hogy a kulturális - és nyelvi - különbségekből adódó eltérő szokásokat és kifejezésmódokat az érdekelt felek összehangolják.

Ahhoz, hogy sikeres és gyümölcsöző üzleti kapcsolatokat építs ki külföldön is, nem csak arra van szükség, hogy ismerd szakmád minden csínját-bínját; ismereteidet, tapasztalataidat megfelelő formában - és modorban - tálald. Mielőtt külföldre utazol vagy külföldi partnerekkel találkozol, nézz utána, mit diktál a nemzetközi etikett!

Információgyűjtés

Tárgyalás, megbeszélés előtt tanulmányozd a vendéglátó ország szokásait - még akkor is, ha csak a „szomszédba”, Ausztriába, Szlovákiába vagy Romániába látogatsz. Ha akad olyan ismerősöd, aki jártas a nemzetközi etikett terén, esetleg gyakran utazik a célországba - ahová készülsz -, kérdezd ki! Interneten is utánanézhetsz, hogy melyek azok a szokások, témák, amelyeket el kell kerülnöd, ha vendéglátóddal tárgyalsz, illetve mit várnak el tőled, hogyan viselkedj a tárgyaláson, üzleti ebéden vagy a programokon, amelyeket vendéglátód szervez.

Welcome! Szívélyes üdvözlet
© sxc.hu
Ez fordítva is működjön! Ha külföldi tárgyalópartnereket, potenciális ügyfeleket fogadsz, törekedj arra, hogy vendégeid jól érezzék magukat, ne idegenkedjenek az új - a számukra esetleg idegen - környezetben. Ehhez elég egy szívélyes üdvözlés - a külföldi partner anyanyelvén - vagy egy apró figyelmesség: az olasz tárgyalópartnereknek habos kapucsínó, az angoloknak tej a tea mellé. Arról se feledkezz meg, hogy méltányold erőfeszítéseiket. Ha magyarul köszönnek, vagy tört magyarsággal szólalnak meg, ne arra koncentrálj, hogy mit mondanak - helyesen ejtenek-e egy-egy szót -, a szándékot díjazd.

Szóbeli kommunikáció

Még mielőtt sor kerül a személyes találkozóra, memorizáld üzletfeleid vezeték- és keresztnevét, titulusát, valamint a cég nevét, amelyet képviselnek: így nem jössz zavarba a bemutatkozásnál. Ahhoz, hogy magabiztosan foghass kezet tárgyalópartnereddel, tartsd észben, az illető hogy ejti a nevét, és tudd meg, hogy szólíthatod. A megbeszélésre nem személyesen, csak telefonon, esetleg videofonon, webkamerán keresztül kerül sor? Akkor is ügyelj a részletekre: artikulálj és beszélj érthetően, hogy a másiknak ne kelljen visszakérdeznie.

A poénokat óvatosan adagold! Ami szerinted vicces, lehet, hogy külföldi partneredet sérti. A történelmi eseményekkel nem illik viccelődni, sem olyasmivel, ami sértheti az illető vallási meggyőződését, faji hovatartozását. A nemi identitására vonatkozó vaskos tréfákat és minden egyéb kényes témát, amelyet egy üzleti megbeszélésen amúgy sem hoznál szóba, érdemes mellőzni. Sokan úgy érzik, ha külföldivel tárgyalnak, feltétlenül szórakoztatniuk kell partnerüket, gyakran az illető kontójára. Egy-egy rosszul elsült skótvicc vagy brit anekdota hallatán nem csoda, ha megfagy a levegő. Az irónia, szarkazmus, a szójáték, szóvicc is kerülendő, mert ezeket az érintettek másképp értelmezik: többnyire nincsenek tudatában annak, milyen kép alakult ki róluk (nemzetükről).

Kontroll, elhivatottság (Oldaltörés)

Élesben

Érdemes elkerülni a szlenget és a mutogatást is. Ha nem beszélsz folyékonyan egy idegen nyelvet, inkább kérd tolmács segítségét, vagy fogalmazz egyszerűen, ne kezdj el hadonászni, kézzel-lábbal mutogatni.  Jó pont lehet, ha üdvözléskor a külföldi partner nyelvén szólalsz meg, így köszöntöd őt. Néhány udvarias gesztus elég ahhoz, hogy más nációbeli üzletfeled lássa, nem közömbös számodra a tárgyalás kimenetele, a siker érdekében mindent megteszel.

Ami a szavak mögött van 

Testbeszédedre különösen ügyelj, ha külföldi üzletféllel találkozol. Ha négyszemközt beszélsz partnereddel,  esetleg videokonferencián veszel részt, ahol legapróbb mozdulataidat, legfinomabb rezdüléseidet is figyelik, mindig tudd, hogy mit - miért és hogyan - mondasz! Figyelj arckifejezésedre, testtartásodra, mozdulataidra. Ne mutogass, ne lépj be a partnered intim zónájába (ehhez ismerned kell, hogy melyik országban mit tekintenek ideális távolságnak). A legtöbb európai országban udvariatlanságnak tartják, ha valaki zsebre tett kézzel beszél. Az üzleti tárgyaláson különösen ügyelj arra, hogy kezed ne kalandozzon zsebedben, miközben üzletfeleddel beszélgetsz - akkor sem, ha álltok.

Alapvető figyelmesség

Az üzleti tárgyalások velejárója, hogy a partnerek névjegykártyát cserélnek. Ilyenkor nem elég, ha udvariasan megköszönöd és átveszed (leendő) üzletfeledtől, illik elolvasni, mielőtt a tárcádba süllyeszted. Ha hivatalos eseményen jelensz meg, sok résztvevővel együtt, általában egy arra kijelölt helyre - tálcára, tartóba - helyezheted névjegyedet.  
 

hvg.hu Karrier

Interaktív ballépések: így égetheted le magad a kollégák előtt

Érezted már valaha, hogy a legszívesebben kiszállnál a beszélgetésből, de nem teheted, mert sok résztvevős konferenciahívásról van szó? Esetleg egy teremnyi ember kíséri minden mozdulatodat - a kivetítőn? A kellemetlen helyzeteken humorral és hidegvérrel kerekedhetsz felül. Ötletek.

hvg.hu Karrier

Öt bosszantó tulajdonság, amiért munkatársaid utálhatnak

Állandó késés, szedett-vedett öltözék, átható testszag - nemcsak ezekkel kergetheted őrületbe kollégáidat. A gyámoltalan, határozatlan, esetleg fontoskodó munkatársakat a legtöbben igyekeznek elkerülni. Mitől óvakodj? Tanácsok.

hvg.hu Karrier

Hogyan tálald önéletrajzodban, hogy kirúgtak?

Kirúgtak? Azon morfondírozol, beleírd-e önéletrajzodba előző munkahelyedet, kockáztatva ezzel, hogy az állásinterjún kiderül, elbocsátottak? Íme néhány ötlet, hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon.

hvg.hu Karrier

Hat tipp, hogy az álláskeresés ne legyen rémálom

Ritka, hogy valaki pár nap alatt rátalál a vágyott állásra, a folyamat a tényleges elhelyezkedésig – a munkaszerződés aláírásáig – hónapokig is eltarthat. Hogyan vészelheted át ezt a bizonytalan időszakot? Ötletek.

hvg.hu Karrier

Cseles kérdés az állásinterjún: miért válasszanak téged?

Miért önt venném föl? - a jól időzített kérdéssel a legtöbb álláskeresőt zavarba lehet hozni. Tényleg, miért is? Mi tudsz nyújtani a cégnek, amit egyetlen álláskereső sem? Készülj fel a kérdésre, amely a legváratlanabb pillanatban érkezhet! Tanácsok.

hvg.hu Karrier

Lidércnyomás az irodában: ki dobja be a törölközőt?

Úgy érzed, hogy sínen vagy? Tiéd a megpályázott állás, sikeresen túlélted az első hetet, és éppen elégedetten dőlnél hátra - jó helyre kerültél -, amikor beüt a ménkű. Egyik kollégád kimutatja a foga fehérét: kezdeti kedvessége alábbhagy, ugráltat, parancsokat osztogat? Esetleg az álommunkáról kiderül, hogy csak rutinfeladatokat rejt? Ötletek a kezdeti nehézségek legyőzésére.

Borkai az ügyei elévülésére játszhat és ez veje miatt Orbán érdeke is lehet

Borkai az ügyei elévülésére játszhat és ez veje miatt Orbán érdeke is lehet

A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot a roma önkormányzatiságban

A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot a roma önkormányzatiságban

Évtizedek óta nem volt annyi halálos baleset az utakon, mint most

Évtizedek óta nem volt annyi halálos baleset az utakon, mint most

Elképzelhető, hogy a paradicsom és a retek is megterem a Marson

Elképzelhető, hogy a paradicsom és a retek is megterem a Marson

Emberrablással vádolnak egy szolnoki párt

Emberrablással vádolnak egy szolnoki párt

A Washington Post erősen rácsodálkozva ír arról, hogy Borkait a botránya után is újraválasztották

A Washington Post erősen rácsodálkozva ír arról, hogy Borkait a botránya után is újraválasztották