szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mielőtt elfogadod a felkínált állást, mérlegeld, biztosan azt kapod-e, amire vágysz. Alacsony a fizetés? Utálatosak a kollégák? Kizsigerelnek? A legfontosabb szempontok.

Hiába csörren meg a telefonod, és hangzik el a várva várt ajánlat - ahhoz a céghez hívnak, ahol mindig is dolgozni szerettél volna -, érdemes minden tényezőt figyelembe venni, mielőtt döntesz. Hiába a sok pénz, az ideális munkahelyi környezet vagy a jó megközelíthetőség, ha a legfontosabb körülmények nem adottak.

Vágyott munka, alacsony fizetés

Nincs annál rosszabb, mint mikor kiderül, hogy minden a szád íze szerint való: tiéd a megpályázott poszt, ideális környezetben, igazi csapatban dolgozhatsz, ám mindezért olyan keveset fizetnek, hogy megélhetésed veszélybe kerül. Mielőtt megjelensz az állásinterjún, gondold át a bérezéssel kapcsolatos igényedet: kalkuláld ki, hogy mi az a reális összeg, ami alatt nem éri meg elvállalni az állást (mert nem tudod kifizetni a rezsit, a lakás törlesztőrészletét, esetleg nem tudod eltartani a családot). Ha drasztikusan össze kell húznod a nadrágszíjat, a megélhetési gondok előbb-utóbb munkakedvedre is rányomják bélyegüket.

© sxc.hu
Mi lehet a megoldás? Ha leendő munkáltatód irreálisan alacsony fizetést kínál (utánanéztél, és tisztában vagy vele, hogy ugyanezen a területen, hasonló munkakörben, más cégek mennyit fizetnek alkalmazottaiknak), mondd el főnöködnek aggályodat. Ha rátermett szakembert keres, biztos meghallgat, sőt, ha igényed nem túlzó, nem zárkózik majd el a béralkutól sem. Ha ódzkodik a beszélgetéstől, még mindig mérlegelheted, hosszú távon megéri-e, hogy a cég kötelékébe lépj.

Vágyott munka, ingázás

Minden nap órákig utazol munkahelyedre és vissza, mindezt állandó feszültségben, mert egyfolytában rohansz? Ha úgy érzed, az ingázásra nem vagy felkészülve, előbb-utóbb egészséged, esetleg magánéleted sínyli meg ezt. Az amerikai Robert Half intézet munkavállalók körében készített felméréséből kiderül, hogy az ingázó amerikaiak 17 százalékát a munkaadó szállítja - céges busszal, autóval - , míg 11 százaléknak jár valamilyen extra szolgáltatás – céges telefon, utazási hozzájárulás -, hogy az ingázás költségeit csökkenthessék. Különösen azoknak érdemes elgondolkodni az ingázás hátrányain, akik ezzel családjuktól veszik el az időt.

Ha van rá lehetőséged, és úgy érzed, a lakóhelyedtől való távolság visszatart attól, hogy elvállald a felkínált állást, beszélj a cégvezetővel, hátha találtok megoldást. Abban az esetben, ha munkád más városhoz köt, és nincsenek családi kötelezettségeid, jó megoldás lehet a munkahelyhez közeli céges lakás. Amerikában és az unióban bevett szokás, hogy a dolgozók egy-egy állás kedvéért átköltöznek egy másik városba, esetleg országrészbe. Ennek költségeit néhol a munkaadó állja - ez persze függ a betöltött poszttól. (Egy vezető pozícióban dolgozó munkatárs „megtartása”, „megszerzése” presztízskérdés lehet a cégnek.) Családos alkalmazottaknál a vállalati autó megkönnyíti az ingázást, ám a munkáltatók alaposan megfontolják, kinek biztosítják ezt a lehetőséget. Leginkább azok kapnak céges autót, akik munkájukból kifolyólag amúgy is sok időt töltenek utazással. Ha a bérelt lakás költségeit - egy másik városban - munkáltatód nem állja, gondold át, hogy fizetésedből fent tudod-e tartani, mindent egybevetve érdemes-e föladni megszokott életedet.

Biztos, nyugalmas állás vagy a bizonytalan „álommunka”

Előfordulhat, hogy valaki akkor jut a régen vágyott álláshoz, amikor már éveket töltött egy cégnél, ahol megszokta munkáját és biztonságban érzi magát. A bizonytalanért, amely sok jóval kecsegtet, ám éppen ezért óvatosságra int, csak akkor érdemes otthagyni előző állásodat, ha gondosan számításba vetted az új pozíció előnyeit és hátrányait. A racionális érvek mellett - fizetés, feladatok, kollégák, előrejutás, tapasztalat - a személyiség is döntő szerepet játszik abban, hogy valaki mi alapján mérlegel. A vállalkozó szelleműek, akik nem riadnak vissza a kalandtól, gyorsabban rábólintanak a váratlanul jött, kecsegtető ajánlatra, míg az óvatosabbak szeretik alaposan megrágni a dolgot, figyelembe véve az összes körülményt, problémát, amely a munkahelyváltás kapcsán felmerülhet.

Ha elégedett vagy jelenlegi állásoddal, és nem vonzanak a kihívások, a kockázat, visszariadsz attól, hogy mindent elölről kezdj - új környezetben, új kolllégákkal körülvéve -, akkor ne hagyd el a járt utat. Ha jól érzed magad jelenlegi helyeden, ám kicsit elégedetlen vagy, már érdemes elgondolkodni a távozáson. 

Egyéb körülmények

A már felsorolt tényezőkön kívül személyes okok, egyéb körülmények is meghatározhatják, hogy valaki elvállal-e egy állást. Kisgyermekes szülőként fontos szempont lehet, hogy milyen messze van az óvoda, iskola a munkahelytől. Nem mellékes szempont a munkaidő sem, a rugalmas időbeosztást csak kevés vállalat - munkakör - teszi lehetővé. Akadnak, akiknél döntő szerepe van a parkolási lehetőségnek: ha a cég közelében nincs a dolgozók számára kijelölt parkolóhely, és havonta több tízezer forintba kerül a kocsi „tárolása”, inkább más állás után néznek.

 

hvg.hu Karrier

Az állásinterjú négy legkegyetlenebb gyilkosa

Úgy érzed, felkészültél a felvételi beszélgetésre? A trükkös kérdésekre is tudod a választ: hogy képzeled el magadat öt év múlva, mit nyújthatsz a cégnek és mit vársz tőle? Kipihenten és pontosan érkezel, majd a kellő lélekjelenléttel belépsz az ajtón. De mi vár rád ott? Tanácsok.

hvg.hu Karrier

Hogyan tarolj az állásinterjú első tíz percében?

Az első benyomás a legfontosabb: az állásinterjún sincs ez másképp. Ha jó a megjelenésed és magabiztosan válaszolsz az első pár kérdésre, nyeregben érezheted magad. Tippek sikerre vágyó álláskeresőknek.

hvg.hu Karrier

A négy leggyakoribb ok a lógásra

Kellemes munka, túlóra és idegeskedés nélkül, segítőkész kollégákkal? Keveseknek adatik meg, hogy maradéktalanul elégedettek legyenek állásukkal. Akad, aki kompromisszumot köt, mások minden alkalmat megragadnak a lógásra. Melyek a kedvetlenség, elégedetlenség leggyakoribb okai?

hvg.hu Karrier

Öt mondat, amit soha ne mondj ki az állásinterjún

„Izgultam, kicsúszott a számon valami butaság” – sokan így mentegetőznek, amikor tudatosul bennük, hogy elbukták az állásinterjút, mert olyasmit is kiböktek, ami bizony nem vet jó fényt rájuk. Mikor érdemes hallgatni? Tippek.

hvg.hu Karrier

Tippek elkeseredett negyvenes munkavállalóknak

Sokan elkeseredetten konstatálják, hogy negyvenéves fejjel már öregnek számítanak, a cégnél ugyanis szép lassan lecserélődött a kollektíva, fiatal pályakezdők vették át az „uralmat”. A tapasztalat ugyanakkor semmivel sem pótolható, a középkorú munkavállalók ügyesen kiaknázhatják lehetőségeiket. Tippek.

hvg.hu Karrier

Négy tipp, hogyan törj be az álláspiacra

Az első munkahely kiválasztását és megszerzését a legtöbb álláskereső élet-halál harcként éli meg. Az önéletrajz írás, az izgatott várakozás, vajon behívnak-e az állásinterjúra, a felkészülés, majd a szóbeli beszélgetés a leendő a fönökkel olyan, mint egy csata, amelyben a nehéztüzérséggel kell szembenézni. Előtte nem árt felvértezni magad! Tippek.

Állítólag ezeket az iPhone-okat már nem fogja támogatni az Apple

Állítólag ezeket az iPhone-okat már nem fogja támogatni az Apple

Volt Spiegel-főszerkesztő: Európa a legjobb a világhatalmak közül

Volt Spiegel-főszerkesztő: Európa a legjobb a világhatalmak közül

Fauci: két héten belül jóváhagyják a Johnson & Johnson vakcináját

Fauci: két héten belül jóváhagyják a Johnson & Johnson vakcináját