szerző:
hvg.hu

Kellemes munka, túlóra és idegeskedés nélkül, segítőkész kollégákkal? Keveseknek adatik meg, hogy maradéktalanul elégedettek legyenek állásukkal. Akad, aki kompromisszumot köt, mások minden alkalmat megragadnak a lógásra. Melyek a kedvetlenség, elégedetlenség leggyakoribb okai?

„Nincs kedvem dolgozni, mi lenne, ha beteget jelentenék?” - nincs olyan, aki ne vágyna legalább egyszer arra, hogy munka helyett otthon pihenhessen. Akad, aki csak a kimerültségtől szabadulna pár potya szabadnappal, míg mások úgy érzik, a mindennapi taposómalomból akár hazugság árán is menekülnének, ezért nem riadnak vissza attól, hogy betelefonáljanak az irodába és közöljék főnökükkel, hogy megbetegedtek. Súlyosabb a helyzet, ha betegségre hivatkozva valaki hosszú heteket tölt otthon, kiszámíthatatlan, mikor tud dolgozni, és mikor „betegszik meg” újra.

Unalmas munka, hiányzó kihívások

Ha belefásultál a mindennapi robotba és nincs lehetőséged arra, hogy más és más közegben mozogj, új impulzusok érjenek; érdekes feladatokkal, kihívásokkal szembesülj, érdemes elgondolkodnod azon, nem érett-e meg az idő a váltásra. Amikor úgy érzed, inkább otthon maradsz és beteget jelentesz, minthogy húzd az igát, kedvetlenül ücsörögj munkahelyeden, ideje elbeszélgetned főnököddel! Ha félsz a váltástól, nem vagy biztos benne, hogy egy másik helyen, hasonló munkakörben jobban éreznéd magad - és a kollégákkal sincs bajod -, törekedj arra, hogy jelenlegi munkádat feldobd. Ehhez sokszor elég egy, a megszokottól eltérő munkanap, ha kizökkensz a régi kerékvágásból. Kérdezd meg főnöködtől, nem lenne-e valami plusz feladat számodra, ami ugyan nem tartozik szorosan munkakörödhöz, mégis el tudod végezni. A sikerélmény átlendíthet a holtponton.

Hajszolt életmód, stresszes mindennapok

Lógás. Fel is út, le is út.
© sxc.hu
Míg az unalmas munkába könnyű belefásulni, addig a pörgős, hajtós munka is hamar kifejti romboló hatását: a dolgozó a felmerülő egészségügyi problémákon kívül (stressz, fej- és hátfájás a monitor előtti gubbasztástól, szív- és érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség) lelkileg is „elhasználódik”. Az agyonhajszolt dolgozó szervezete ugyan felveszi a tempót, ám ha hosszú távon az illető nem tud lazítani, kikapcsolódni, csak arra tud gondolni, hogy behozza a lemaradást, minél többet és jobban teljesítsen munkahelyén (a teljesítményalapú bérezés rákfenéje), hamar kiég. Hogy ezt elkerüld, mindig szánj időt a regenerálódásra, családra, barátokra. Ne vidd haza a munkát és a benti gondokat!

Kibírhatatlan főnök, idegesítő kollégák

Egy maximalista főnök, néhány háklis, rosszindulatú vagy pletykás kolléga megkeserítheti a mindennapokat. Sokszor már a benti szurkálódás, folyamatos bírálás is elég ahhoz, hogy gyomorgörccsel ébredjen valaki, és úgy menjen be a munkahelyére, hogy arra gondol, csak ezt a napot élje túl. Ha főnököd kiállhatatlan és személyes ellentétek feszülnek köztetek, nehéz rávenni magad, hogy négyszemközt beszélj vele a problémáról, ám érdemes megragadni a kínálkozó alkalmat. Ha személyes ellenérzéseteket nem tudjátok - vagy csak felettesed nem képes - háttérbe szorítani a közös munka idejére, a hatékony együttműködésnek is lőttek. Ugyanez a helyzet a kellemetlenkedő kollégákkal. Ha nem jönnek rá, hogy a közös munka záloga a kiegyensúlyozott munkakapcsolat, beszélgess el velük egy kávé mellett vagy egy céges rendezvényen, ahol oldottabb a hangulat, mint az irodában.

Felelősség, kockázat

Előfordulhat, hogy valaki azért jelent beteget, mert nem készült el egy határidős munkával, nem akar részt venni a céges megbeszélésen, esetleg úgy érzi, ha kimarad egy induló projekt tervezéséből, később kevesebb feladata lesz, kisebb felelősség hárul majd rá. Ha nem bírod a rád nehezedő nyomást, elúsztál munkáddal, kérj segítséget kollégáidtól. Jobb, ha személyesen keresed meg őket, és szívességet kérsz tőlük, mintha azzal szembesülnek, hogy kész helyzet elé állítottad őket: dolgozniuk kell helyetted. Kellemetlen, ha csak akkor értesülnek a plusz munkáról, amikor a  főnök utasítja őket, hogy végezzék el határidős feladataidat, mert te beteget jelentettél. Ne szúrj ki kollégáiddal, így kisebb az esély rá, hogy ők is kibabrálnak veled.

hvg.hu Karrier

Négy tipp, hogyan kerülheted el a főnök bosszúját

Bármilyen jó kapcsolatban vagy főnököddel, akadhatnak olyan pillanatok, amikor a legszívesebben elkerülnéd az irodáját. Szeretnél láthatatlanná válni, hogy ki ne derüljön: késtél vagy elrontottál valamit, és még nem volt időd helyrehozni? Tanácsok.

hvg.hu Karrier

Lidércnyomás az irodában: ki dobja be a törölközőt?

Úgy érzed, hogy sínen vagy? Tiéd a megpályázott állás, sikeresen túlélted az első hetet, és éppen elégedetten dőlnél hátra - jó helyre kerültél -, amikor beüt a ménkű. Egyik kollégád kimutatja a foga fehérét: kezdeti kedvessége alábbhagy, ugráltat, parancsokat osztogat? Esetleg az álommunkáról kiderül, hogy csak rutinfeladatokat rejt? Ötletek a kezdeti nehézségek legyőzésére.

hvg.hu Karrier

Hízelgés a főnöknek: amire ráfaraghatsz

Felejtsd el a megjegyzést, amely a főnök nyakkendőválasztása láttán kis híján kicsúszik a szádon, és a dicsérő szavakat is, amelyek új cipőjére – és kifinomult ízlésére – vonatkoznak! A hízelgés kétségkívül hatásos módja annak, hogy megkedveltesd magad feletteseddel, ám ha túllősz a célon, igyekezeteddel épp az ellenkezőjét éred el: kis teperőnek könyvelnek el. Hogyan ne viselkedj?

hvg.hu Karrier

Tippek elkeseredett negyvenes munkavállalóknak

Sokan elkeseredetten konstatálják, hogy negyvenéves fejjel már öregnek számítanak, a cégnél ugyanis szép lassan lecserélődött a kollektíva, fiatal pályakezdők vették át az „uralmat”. A tapasztalat ugyanakkor semmivel sem pótolható, a középkorú munkavállalók ügyesen kiaknázhatják lehetőségeiket. Tippek.

hvg.hu Karrier

Interaktív ballépések: így égetheted le magad a kollégák előtt

Érezted már valaha, hogy a legszívesebben kiszállnál a beszélgetésből, de nem teheted, mert sok résztvevős konferenciahívásról van szó? Esetleg egy teremnyi ember kíséri minden mozdulatodat - a kivetítőn? A kellemetlen helyzeteken humorral és hidegvérrel kerekedhetsz felül. Ötletek.

hvg.hu Karrier

Hogyan tálald önéletrajzodban, hogy kirúgtak?

Kirúgtak? Azon morfondírozol, beleírd-e önéletrajzodba előző munkahelyedet, kockáztatva ezzel, hogy az állásinterjún kiderül, elbocsátottak? Íme néhány ötlet, hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon.

hvg.hu Karrier

Tabuk: mit ne tegyen az újdonsült főnök?

Ki ne álmodna arról, ha jól teljesít, és egyre feljebb jut a ranglétrán, előbb-utóbb a főnöki székben találja magát? Egyeseknek ölébe pottyan a lehetőség, mások keményen megdolgoznak érte, ám olyanok is vannak, akik hiába hajtanak megállás nélkül, sosem töltenek be vezető pozíciót. Ki hogyan tud élni a lehetőséggel?

Először született gyermeke egy rákbeteg nőnek mesterségesen érlelt és lefagyasztott petesejtekből

Először született gyermeke egy rákbeteg nőnek mesterségesen érlelt és lefagyasztott petesejtekből

Doku360: "Mindenkit megutálnak, ha befut, ennyire egyszerű"

Doku360: "Mindenkit megutálnak, ha befut, ennyire egyszerű"

Merkel szavai után szinte biztosan kemény csatára számíthat Orbán Brüsszelben

Merkel szavai után szinte biztosan kemény csatára számíthat Orbán Brüsszelben

Elhagyhatják az utasok a Diamond Princess üdülőhajót

Elhagyhatják az utasok a Diamond Princess üdülőhajót

Egy sarkköri norvég kikötő lehet az új Szingapúr

Egy sarkköri norvég kikötő lehet az új Szingapúr

Megbénult a vonatközlekedés Hegyeshalomnál

Megbénult a vonatközlekedés Hegyeshalomnál