szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az önéletrajzírás mellett az állásinterjú is komoly fejtörést okozhat a középkorú munkavállalóknak. Hogyan keltsenek jó benyomást? Hogyan győzzék meg a náluk fiatalabb interjúztatót, hogy felveszik a versenyt a pályakezdőkkel? A lényegre törő válaszok, az átgondolt stratégia és a magabiztosság meggyőző lehet. Ötletek.

A munkaadók gyakran már az álláshirdetésben hangsúlyozzák, hogy tapasztalt, gyakorlott munkaerőt keresnek, ám amikor élesben – a felvételi beszélgetésen – arra kerül sor, hogy ezekről a jelölt számot is adjon, bizony előfordul, hogy a sokéves tapasztalat inkább hátrány, mint előny. „Túlképzett ehhez a munkához”, „néhány év múlva úgyis nyugdíjba megy, már idős”, „túl sokba kerül a cégnek, inkább egy pályakezdőt veszünk fel” – ezek a leggyakoribb kifogások, miért választják a munkaadók mégis a kevesebb tapasztalattal bíró, ámde jóval szerényebb igényű, húszas-harmincas éveikben járó munkavállalókat.

„Az 55-60 éves alkalmazottaknak nem kell félniük attól, hogy kevesebbet érnek, mint a fiatalok, és nem lesz szükség rájuk” – véli Jon Zion, a munkaerőpiacon vezető szerepet betöltő, amerikai Robert Half International cég egyik részlegének elnöke. Hogyan győzhetik meg erről az interjúztatókat is?

Tömör, frappáns önéletrajz

© sxc.hu
Harminc év munkaviszonnyal a háta mögött minden munkavállaló kész regényt tálalhat önéletrajza helyett. Ám ez nem célravezető! Az önéletrajzban csak a legfontosabb karrier-állomások szerepeljenek, évszámokkal, adatokkal ellátva. Ha a jelentkező minden részletre ki akar térni, szétfolyó, szerteágazó cv-t állít össze, ezt pedig az interjúztatók az első körben kiszűrik. Az önéletrajz akkor se legyen több másfél-két oldalnál, ha az álláskereső az évek során tucatnyi munkahelyen megfordult. Sőt, érdemes csak a legfontosabb karrierállomásokat feltüntetni, mert nem vet jó fényt a jelöltre, ha kiderül, hogy harminc év alatt számos területen kipróbálta magát, ám sehol sem tudott hosszabb ideig megmaradni. (Az interjúztatóban felmerülhet a gondolat, hogy a pályázó igazából semmihez sem ért, azért váltott olyan gyakran munkahelyet, mert sehol sem boldogult.)

Az életkor, a tapasztalat velejárói

„Elhiszem, hogy húsz éve a szakmában dolgozik, de ez nem jogosítja fel arra, hogy kioktasson!” – a panasznak legtöbbször valós alapja van. Ha az ötven év körüli munkavállaló megjelenik az állásinterjún, joggal várja el – hogy már csak korából adódóan is – tisztelettel bánjanak vele. Ám akadnak olyanok, akik kikérik maguknak, ha az interjúztató egy kalap alá veszi őket a fiatalabb jelentkezőkkel. A fensőbbséges magatartás, a kioktató hangnem lehet, hogy tiszteletet parancsoló, de nem segíti elő, hogy a középkorú jelölt elnyerje a megpályázott posztot. Ennek ellenkezője sem vet jó fényt a jelöltre: ha hozzáállásán, viselkedésén látszik, hogy csak egy „megtűrt”, ötvenes munkavállaló, akinek mindegy, milyen munkát kap, csak dolgozhasson még pár évig, egyetlen interjúztatóban sem merül föl a gondolat, hogy az illető lenne az összes jelentkező közül a legrátermettebb. A közép út a legjobb megoldás: a visszafogott, ámde határozott jelölt többnyire jó benyomást kelt a munkaadóban.

Értékes munkaerő

Minden munkaadónak imponál, ha látja, hogy a jelölt, aki a meghirdetett posztért indul, értékes kapcsolatokkal, befolyásos ismerősökkel rendelkezik. Hasznos lehet, ha az állásinterjú előtt a jelentkező készít egy listát, amelyen szerepelnek azok az ügyfelek, akikkel az évek alatt, a munkája során kapcsolatba került. Erről az üzletfelek, tárgyalópartnerek se maradjanak le, valamint a szakmai sikereket, elismeréseket, díjakat is érdemes feltüntetni. A jó referencia villámgyorsan megnyithatja a kaput a középkorú munkaválalló előtt.

hvg.hu Karrier

Öt mondat, amit soha ne mondj ki az állásinterjún

„Izgultam, kicsúszott a számon valami butaság” – sokan így mentegetőznek, amikor tudatosul bennük, hogy elbukták az állásinterjút, mert olyasmit is kiböktek, ami bizony nem vet jó fényt rájuk. Mikor érdemes hallgatni? Tippek.

hvg.hu Karrier

Mi tántoríthat el az álomállástól?

Mielőtt elfogadod a felkínált állást, mérlegeld, biztosan azt kapod-e, amire vágysz. Alacsony a fizetés? Utálatosak a kollégák? Kizsigerelnek? A legfontosabb szempontok.

hvg.hu Karrier

Az állásinterjú négy legkegyetlenebb gyilkosa

Úgy érzed, felkészültél a felvételi beszélgetésre? A trükkös kérdésekre is tudod a választ: hogy képzeled el magadat öt év múlva, mit nyújthatsz a cégnek és mit vársz tőle? Kipihenten és pontosan érkezel, majd a kellő lélekjelenléttel belépsz az ajtón. De mi vár rád ott? Tanácsok.

hvg.hu Karrier

Négy tipp, hogyan törj be az álláspiacra

Az első munkahely kiválasztását és megszerzését a legtöbb álláskereső élet-halál harcként éli meg. Az önéletrajz írás, az izgatott várakozás, vajon behívnak-e az állásinterjúra, a felkészülés, majd a szóbeli beszélgetés a leendő a fönökkel olyan, mint egy csata, amelyben a nehéztüzérséggel kell szembenézni. Előtte nem árt felvértezni magad! Tippek.

hvg.hu Karrier

Hogyan tarolj az állásinterjú első tíz percében?

Az első benyomás a legfontosabb: az állásinterjún sincs ez másképp. Ha jó a megjelenésed és magabiztosan válaszolsz az első pár kérdésre, nyeregben érezheted magad. Tippek sikerre vágyó álláskeresőknek.

hvg.hu Karrier

A négy leggyakoribb ok a lógásra

Kellemes munka, túlóra és idegeskedés nélkül, segítőkész kollégákkal? Keveseknek adatik meg, hogy maradéktalanul elégedettek legyenek állásukkal. Akad, aki kompromisszumot köt, mások minden alkalmat megragadnak a lógásra. Melyek a kedvetlenség, elégedetlenség leggyakoribb okai?

3,2 millió számítógépet fertőzött meg egy ismeretlen vírus, fotókat készített a felhasználókról

3,2 millió számítógépet fertőzött meg egy ismeretlen vírus, fotókat készített a felhasználókról

Most már biztos: összefüggés van a légszennyezés és az elbutulás között

Most már biztos: összefüggés van a légszennyezés és az elbutulás között

24 000 éve fagyott, de szaporodásra képes organizmusokat találtak Szibériában

24 000 éve fagyott, de szaporodásra képes organizmusokat találtak Szibériában