szerző:
hvg.hu

A munka utáni társas összejövetel amellett, hogy csapatépítő, élvezetes is lehet: a kollégák kibeszélhetik az aznap történteket, sérelmeket, élményeket. Iszogatás egy közeli kiskocsmában? Bowling-csata, esetleg egy társasjáték a céges tárgyalóban? Ötletek a nap végére.

'Happy hour’, azaz 'boldog óra'. A kifejezést az Egyesült Államokban előszeretettel használják a munka utáni laza kikapcsolódásra, melynek során a kollégák - egymás társaságát élvezve - levezetik a felgyülemlett feszültséget,és megosztják egymással élményeiket. Erre mondjuk azt, hogy munka után édes  a pihenés.

A CarrierBuilder.com nevű amerikai álláskereső oldal felmérése szerint öt munkavállalóból egy minden hónapban részt vesz valamilyen összejövetelen a kollégákkal. A válaszadók 82 százaléka a munkatársakkal kapcsolódik ki ilyenkor, míg 11 százalékuk inkább a főnökkel tölti ezt az időt.

Feltételezhetően ennek köszönhető, hogy a felmérésben részt vevők 15 százaléka mindig naprakész az irodai pletykákat illetően. Amerikában a 25 és a 34 év közöttiek képviseltetik magukat legnagyobb számban ezeken a kollegiális összejöveteleken, amelyeken előfordulhatnak váratlan események, balesetek is. A válaszadók 16 százaléka vallotta be, hogy ilyenkor bizony elítélően nyilatkozik egy-egy kollégáról, a főnökről, míg tíz százalék ilyenkor oszttja meg egyik féltve őrzött titkát munkatársával. A megkérdezettek öt százaléka ilyen összejöevtelen élt vissza valaki bizalmával, illetve fecsegett ki valamilyen üzleti titkot.

Iszogatás, kocsmalátogatás

© sxc.hu
A feszültség levezetésének legegyszerűbb módja, ha munka után a csapat megszállja a közeli kiskocsmát. Ilyenkor borítékolható, hogy lesz, aki többet fogyaszt, közvetlenebb lesz, beszédesebb és többet enged meg magának, mint az irodában. Mindez természetes, ám arra érdemes ügyelni az ilyen kiruccanásokon, hogy ne veszítsd el az önkontrollt. Ha többet iszol a kelleténél, jobban elengeded magad, előfordulhat, hogy másnap semmire sem emlékszel, esetleg értetlenül nézel – és kínosan feszengsz – ha szóba kerül, mit mondtál (fecsegtél ki), hogyan viselkedtél (énekeltél) a céges összejövetelen. Hogyan reagálj, ha egyik kollégád túl közel kerül hozzád? Finoman szereld le, ha úgy érzed, nyomul, de az érzéseit ne bántsd meg. Ha olyasmit akar elmondani, ami rá nézve kínos vagy kellemetlen következményekkel járhat, figyelmeztesd.

Céges hétvége

A csapatépítő tréningek, kirándulások ideálisak arra, hogy a kollégák közelebbről is megismerjék egymást, mindennapi helyzetekben, távol a vállalati közegtől. Ilyenkor mindig rajtad áll, mennyit mutatsz meg magadból. Ha jó a hangulat, és összetartó gárdáról van szó, nyugodtan elengedheted magad, nem kell félned attól, hogy a szemedre vetik, többet ittál a kelleténél az esti tábortűznél, vagy zajt csapsz reggel a fürdőszobában. Ha új vagy a cégnél, vagy olyan környezetben dolgozol, ahol a kollégák távolságtartóak, ne akarj mindenáron lazának és gondtalannak látszani, várd meg, míg oldódik a hangulat, és a többiek is megnyílnak. A közös programokon érdemes részt venni, akkor is, ha nincs kedved hegyet mászni vagy biciklizni, mert ha mereven elzárkózol, kiközösíthetnek.

Közös torna, izzadás

Előfordulhat, hogy a cég wellness-bérletet ajándékoz alkalmazottainak, hogy azok mozoghassanak, sportolhassanak az egész napos robot után. Ha kollégáiddal közösen látogatjátok a konditermet vagy a szaunát, ügyelj arra, hogy mindenki szabadon mozoghasson. Ne kösd le munkatársaid figyelmét, ne beszélj kényszeresen, hagyd őket sportolni. Ugyanez fordítva is érvényes: ha nincs kedved beszélgetni, óvatosan hozd a tudomásukra.

Spontán ötletek: darts, bowling, társasjáték

Nem kell messzire menni ahhoz, hogy a kollektíva munka után kikapcsolódhasson. Hogyha szívesen múlatjátok az időt egymás társaságában, és nagyjából ismeritek egymást, egy társasjátékozással töltött este – a céges tárgyalóban vagy valakinek a lakásán – esetleg egy bowling vagy darts meccs könnyed kikapcsolódást jelenthet.

Hogy a kellemetlen helyzeteket elkerüld - mielőtt kiruccansz a kollégákkal -, győződj meg róla, hogy elég pénz van nálad. Kínos lehet, ha enyhén illuminált állapotban kiderül, nincs miből kifizetned a következő kört, és esetleg olyantól kell kölcsönkérned, akivel az irodában kerülitek egymást. Hogy a későbbi félreértéseket elkerüljétek, legegyszerűbb, ha fogyasztásodat magad fizeted, és nem engeded, hogy egyik kollégád – akivel egyébként csak köszönőviszonyban vagytok - nagyvonalúan meghívjon.

Ha újonc kerül a csapatba, figyeljetek oda rá, ne érezze magát kirekesztve. Nincs annál rosszabb, mint amikor valaki bekerül egy összeszokott gárdába, és csak kapkodja a fejét, mert senki sem karolja föl.

Aranyszabály, hogy minden, ami a céges kiruccanásokon történik, vagy elhangzik, maradjon a résztvevők között, így senkinek nem kell feszengenie az egész cég előtt egy félresikerült vicc miatt.

hvg.hu Karrier

Hogyan tarolj az állásinterjú első tíz percében?

Az első benyomás a legfontosabb: az állásinterjún sincs ez másképp. Ha jó a megjelenésed és magabiztosan válaszolsz az első pár kérdésre, nyeregben érezheted magad. Tippek sikerre vágyó álláskeresőknek.

hvg.hu Karrier

Mi tántoríthat el az álomállástól?

Mielőtt elfogadod a felkínált állást, mérlegeld, biztosan azt kapod-e, amire vágysz. Alacsony a fizetés? Utálatosak a kollégák? Kizsigerelnek? A legfontosabb szempontok.

hvg.hu Karrier

Állásinterjú ötven felett

Az önéletrajzírás mellett az állásinterjú is komoly fejtörést okozhat a középkorú munkavállalóknak. Hogyan keltsenek jó benyomást? Hogyan győzzék meg a náluk fiatalabb interjúztatót, hogy felveszik a versenyt a pályakezdőkkel? A lényegre törő válaszok, az átgondolt stratégia és a magabiztosság meggyőző lehet. Ötletek.

hvg.hu Karrier

Hogyan találj fogást az interjúztatón?

A „döglött hal”- fogás, vagyis az erőtlen, határozatlan kézfogás sokat elárul az állásinterjún a jelölt jelleméről. Milyen a tökéletes bemutatkozás? A határozott, ám nem túl erős szorítás és a folyamatos szemkontaktus pozitív benyomást kelt az interjúztatóban. Tippek.

Hableány-baleset: kiengedték a letartóztatásból az ukrán hajóskapitányt

Hableány-baleset: kiengedték a letartóztatásból az ukrán hajóskapitányt

Hatvanéves lett Apa, aki 21-szer járt a világ tetején

Hatvanéves lett Apa, aki 21-szer járt a világ tetején

Elon Musk bemondta: a SpaceX legkésőbb júniusban embert küld a világűrbe

Elon Musk bemondta: a SpaceX legkésőbb júniusban embert küld a világűrbe

Feljelentést tett a fővárosi kormányhivatal a fertőzéssel végződött budaörsi szemműtétek után

Feljelentést tett a fővárosi kormányhivatal a fertőzéssel végződött budaörsi szemműtétek után

Lehet, hogy lesz egy meglepetés is az új Samsung Galaxyk bemutatóján

Lehet, hogy lesz egy meglepetés is az új Samsung Galaxyk bemutatóján

Radar360: Fordulat az orosz metrókocsik ügyében, Trumpnak kínos pillanatai lesznek

Radar360: Fordulat az orosz metrókocsik ügyében, Trumpnak kínos pillanatai lesznek