szerző:
hvg.hu

Nem bízol magadban? Úgy érzed, nem kapod meg az állást, mert önéletrajzod – karrierutadhoz hasonlóan – egyszerű, ezért inkább felturbóznád? A lebukásveszély sokakat visszatart. Néhány extrém „nagyotmondásból” szemezgettünk.

A teljesítménykényszer, a megfelelni vágyás, a munkaerő-piaci versenyhelyzet sokakat elkeseredett lépésre sarkallhat: még a hazugságtól sem riadnak vissza. Az álláskeresés azonban ingoványos terep, a valótlanságok a legtöbbször kiderülnek, a jelentkező pedig eláshatja magát, egyetlen nívós cég sem fogadja majd tárt karokkal. Szerencsés esetben gazdagabb lesz egy rossz tapasztalattal. De hol a határ a hazugság és a kozmetikázás között? Néhány színes részlet is a jelentkező ellen hangolja az interjúztatót?

Az egyik neves fejvadász cég munkatársa szerint az egyértelmű hazugságok, a nem létező bizonyítványok, iskolák, munkahelyek „tálalása” kizáró ok; ha a jelöltről kiderül, hogy hazudott – az okmányhamisításról nem is beszélve –, megütheti a bokáját. A „kozmetikázás” egyes esetekben megengedhető: a különböző tanfolyamok, képzések, amelyek nem kapcsolódnak szorosan az egyén szakterületéhez, valamint a szóbeli nyelvtudás felülértékelése gyakori jellegzetesség. Mivel az önéletrajz a leghatékonyabb marketingeszköz, amellyel biztosíthatod helyedet, természetes, hogy a legtöbbet igyekszel kihozni belőle. Ám értelmetlen próbálkozások, szemérmetlen hazudozók mindig akadnak. Íme néhány hazai és külföldi példa:

Mindig az igazat?
© Stiller Ákos
Az egyik amerikai vezető álláskereső oldal felidézte több felsővezető tapasztalatait, akik arról számoltak be, hogy volt olyan jelentkező, aki azt állította magáról, a Kennedy-család leszármazottja. Akadt, aki azzal dicsekedett, hogy korábban már dolgozott együtt a cég HR-esével (gyorsan kiderült, hogy hazudott). Egy fiatalember pedig nem létező katonai gyakorlatát hangoztatta, amelyet dátumhoz is kötött: a születése előtti évekhez.

A CarrierBuilder nevű álláskereső oldal felmérése szerint a megkérdezett önéletrajzírók 18 százaléka hazudott képességeiről cv-jében, 12 százalékuk az alkalmazásának dátumát – tényleges munkavégzésének hosszát – változtatta meg, míg 10 százalék a végzettségéről állított valótlanságot.

Utóbbi két jellegzetesség a hazai jelentkezőkre is jellemző, itthon még a nyelvvizsga-bizonyítvány és az előző munkahelyek felsorolása is olyan pont, ahol a jelöltek megpróbálják átverni az interjúztatót és a leendő munkaadót – meséli a hvg.hu-nak egy nemzetközi munkaerő-kölcsönző cég tanácsadója.

Óvatosan a kozmetikázott adatokkal!

Az iskolai bizonyítvány, a jelölt végzettségét igazoló dokumentum kelte, vagy a nyelvvizsga-bizonyítvány valódisága a gyakorlott interjúztató számára villámgyorsan kiderül. Nem érdemes azzal kísérletezni, hogy a tényeket megváltoztasd, a HR-es ugyanis utánajár, utánakérdez, ha alkalmasnak tűnsz a meghirdetett posztra, és komolyan számolnak veled. Ilyenkor karrierállomásod minden mérföldkövét leellenőrzik, iskolai végzettségedtől kezdve az előző munkahelyedig.

A nyelvtudás kincset ér, de hazudni nem érdemes

Villámgyorsan kiderül az is, ha önéletrajzodban félrevezetted leendő munkaadódat: a felvételi beszélgetésen nyilvánvalóvá válik, hogy nem beszélsz a megjelölt idegen nyelven. A kellemetlen helyzeten túl ez szakmai megítélésedre is rányomhatja bélyegét. Ha nincs nyelvvizsgád, de jól beszélsz egy nyelvet, tüntesd fel önéletrajzodban, a többit pedig bízd az interjúztatóra, ugyanis, ha minden másban megfelelsz az elvárásoknak, és a nyelvi akadályokat is jól veszed a felvételi beszélgetésen, a bizonyítvány hiánya nem lesz akadálya alkalmazásodnak.

A referencia hiánya nem bűn

Nem tudsz felmutatni egyetlen ajánlólevelet sem? Ne kreálj képzeletbeli főnököket és munkahelyeket, inkább arra törekedj, hogy önéletrajzodban erősségeidet hangsúlyozd. Ez lehet külföldi gyakorlat és tapasztalat, vagy kiemelkedő képesség, tulajdonság, esetleg megjelent publikáció. Gyengeségeidet ne hozd szóba, így nem adsz táptalajt a kellemetlen kérdéseknek.

hvg.hu Karrier

Túlélési tippek egy fárasztó munkanapra

Gépelsz, mint egy robot, a megválaszolatlan e-mailek pedig csak gyűlnek? Cseng a telefon, a kollégád a segítségedet kéri, és a másnapi tárgyalásra még nem készítetted elő az anyagot? Hogyan fokozhatod aktivitásodat? Tanácsok.

Karrier

Hogyan add el magad önéletrajzoddal?

A munkavállalók leggyakrabban használt marketingeszköze az önéletrajz. Elkészítésekor ne felejtsd el, miért is írod: hogy személyes meghallgatást „szerezzen” neked.

hvg.hu Karrier

A tökéletes alkalmazott hat ismérve

A tökéletes alkalmazott, aki mindenhol ott van, mindent megold, sosem fáradt és nem hibázik, a munkáltatók álma. De van ilyen? Vajon elég, ha a legfontosabb elvárásoknak megfelelünk? Tanácsok.

hvg.hu Karrier

Főbenjáró bűnök az állásinterjún

Nem egyedi jelenség, hogy az állásra jelentkező tudtán kívül negatív üzenetetet közvetít, amely azt sugallja az interjúztatónak, hogy ne juttassa tovább az illetőt a következő körbe, mi több, azonnal szórja ki. Melyek a figyelmeztető jelek és hogyan tudod elkerülni a kommunikációs zavarokat?

hvg.hu Karrier

Hogyan tálald önéletrajzodban, hogy kirúgtak?

Kirúgtak? Azon morfondírozol, beleírd-e önéletrajzodba előző munkahelyedet, kockáztatva ezzel, hogy az állásinterjún kiderül, elbocsátottak? Íme néhány ötlet, hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon.

hvg.hu Karrier

Tippek törtetőknek: így teheted nélkülözhetetlenné magad!

Nem áll távol tőled a teperés? Szeretnél bevágódni a főnöknél, és nincsenek aggályaid, hogy a többiek kiközösítenek, kibeszélnek a hátad mögött, mert látványosan keresed a főnök kegyeit? Ha nem vagy „pedálgép”, akkor is jól jöhet néhány ötlet, hogyan hívhatod fel magadra – diszkréten – felettesed figyelmét.

Porosenko: nem hosszabbítják meg a hadiállapotot, ha nem lesz orosz támadás Ukrajna ellen

Porosenko: nem hosszabbítják meg a hadiállapotot, ha nem lesz orosz támadás Ukrajna ellen

Újabb emeletes vonatokat vett a MÁV

Újabb emeletes vonatokat vett a MÁV

Másfél év alatt 200 ezer dollárt hozott össze a 12 éves vállalkozó

Másfél év alatt 200 ezer dollárt hozott össze a 12 éves vállalkozó

Pénzeken is terjed a tüntetések fő jelszava – fotó

Pénzeken is terjed a tüntetések fő jelszava – fotó

A közmédiának mocskolódva, de végre sikerül beszámolnia honlapján az eseményekről

A közmédiának mocskolódva, de végre sikerül beszámolnia honlapján az eseményekről

Tüntetőkkel találkozhat Orbán Bécsben

Tüntetőkkel találkozhat Orbán Bécsben