szerző:
MTI

A legnagyobb példányszámú amerikai napilapot, a USA Todayt kiadó Gannett vállalkozás egyhetes fizetés nélküli szabadságra küldi több ezer alkalmazottját, hogy megbirkózzon a pénzügyi nehézségekkel - írta a csütörtöki The New York Times.

A Gannett - amely 85 napilappal az Egyesült Államok legnagyobb lapkiadó vállalata - az intézkedéssel az elbocsátásokat akarja megelőzni. A cég nem közölte, hogy pontosan hány emberről van szó és mekkora megtakarítást remél, de annyi bizonyos, hogy a 31 ezer alkalmazott nagy részét kényszerszabadságra küldik.

Craig A. Dubow elnök-vezérigazgató tudatta, hogy önmagát beleértve a vállalat vezetői is egy hét fizetés nélküli szabadságra mennek az első negyedévben. Reményét fejezte ki, hogy a lépés nyomán nem lesz szükség elbocsátásokra. A Gannett nem kényszerítheti egyoldalúan kényszerszabadságra szakszervezeti dolgozóit, akiket szerződés véd, de Dubow arra kérte az alkalmazottak érintett részét, mintegy 12 százalékát, hogy önként csatlakozzanak az akcióhoz.

A Gannett - amely az Egyesült Államokban a USA Today mellett olyan nagy lapokat tulajdonol, mint a The Detroit Free Press vagy a The Arizona Republic, ezenkívül 23 televízió és több száz ritkábban megjelenő újság van a birtokában, Nagy-Britanniában pedig 17 napilapot ad ki - 2007-ben és 2008-ban már 3500 dolgozójától volt kénytelen megválni.

A lépés bejelentésével egy időben a naponta 2,3 millió példányban megjelenő USA Today közölte dolgozóival, hogy egy évre befagyasztja a fizetéseket.

A The Wall Street Journal csütörtökön arról számolt be: a nyomtatott sajtó nehéz pénzügyi helyzete miatt két nagy kiadó is tárgyalásokat folytat arról, hogy a nemzetközi hírágazatot kihelyezi más cégekhez. A Tribune, amelyek nyolc vezető napilap, köztük a Los Angeles Times és a The Chicago Tribune kiadója, a The Washington Posttal egyeztet: fizetne utóbbi lapnak a külföldi és az országos hírekért. A New York Daily News, amely 630 ezres példányszámával az ötödik legnagyobb amerikai újság, a bostoni GlobalPost médiavállalat külföldi stringereinek munkáját venné igénybe.

Karrier

Kényszerszabadság: négy óra munka

A nem tipikus foglalkoztatási formák, így a távmunka és a részmunkaidő ösztönzésével növelné az aktivitást a kormány. Ám e kényszerhelyzetek ritkán tartósak vagy biztonságosak.

MTI Karrier

Leépítés az RFI francia rádiónál

A külföldre sugárzó legnagyobb francia rádió, a Radio France International (RFI) vezetősége csütörtökön bejelentett modernizációs programja részeként 206 munkahely megszüntetését tervezi a jelenlegi 1040-ből, és 34 új állás "lehetséges" létrehozásával számol.

MTI Karrier

Románia: kényszerszabadság egy gyár kétezer alkalmazottjának

Várhatóan másfél hónapra kényszerszabadságra küldi mintegy kétezer alkalmazottját a romániai Azomures vegyipari kombinát, amely a műtrágya iránti kereslet csökkenése miatt kénytelen felfüggesztenie tevékenységét - közölte pénteken a vállalat.

MTI Karrier

Kényszerszabadságra küldi dolgozóit a Michelin

Kényszerszabadságra küldi romániai alkalmazottjait a Michelin. A gumiabroncsokat gyártó vállalat három romániai gyárának összesen 3450 alkalmazottja számára december 12-től két hétig tart majd a kényszerpihenő - adta hírül a kolozsvári Krónika napilap internetes oldalán.

Három helyettest már kinézett Karácsony

Három helyettest már kinézett Karácsony

Egy olasz falu azért könyörög, hogy senki ne használja a Google Térképet

Egy olasz falu azért könyörög, hogy senki ne használja a Google Térképet

Mészáros Lőrinc öccsének cége is állami megbízáshoz jutott

Mészáros Lőrinc öccsének cége is állami megbízáshoz jutott

Dulakodás volt a Zeneakadémiánál, egy DK-st elvitt a mentő

Dulakodás volt a Zeneakadémiánál, egy DK-st elvitt a mentő

15 év börtönre ítéltek egy újságírót a donyecki szakadárok

15 év börtönre ítéltek egy újságírót a donyecki szakadárok

Kiszabadult a férfi, akinek a gyilkossága elindította a hongkongi tüntetéseket

Kiszabadult a férfi, akinek a gyilkossága elindította a hongkongi tüntetéseket