szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elbocsátja dolgozóinak 14 százalékát, a 91 fős létszámcsökkentés egy 2008 elején indított hatékonyságjavító program része, amellyel a jegybank évi 1,7 milliárd forintot takarít meg – írta az index.hu az MNB által megerősített információ alapján szerdán.

A portál információi szerint az elbocsátások egyszeri költsége 111 millió forint. Az elmúlt év elején döntött úgy a Magyar Nemzeti Bank vezetése, hogy átfogó vizsgálatot indít a jegybanki működés hatékonyságának feltérképezésére.

Az átvilágításra kiírt jegybanki tendert nettó 392 millió forintos ajánlattal elnyerő McKinsey and Company nemzetközi tanácsadó cég – amely végül, mivel a szolgáltatás egy részét a jegybank nem vette igénybe, áfa nélkül 280 millióért dolgozott – hatékonyságvizsgálatának eredményeként az MNB a bank éves működési költségeinek 11 százalékát takarítja meg. Ez az összeg a hatékonyabb munkaszervezésből, a működési költségek csökkentéséből és a személyi költségek csökkentéséből jön össze – írja a hírportál. A létszámcsökkentéssel 2010 végére a bank létszáma a jelenlegi 652 főről várhatóan 561 főre apad.

Az index.hu úgy tudja, idén az elbocsátások első ütemében 41, 2009-ben összesen 67 dolgozót küldenek el, míg 2010-ben 24-et, valamint a bónuszok kifizetést erről az évről – a teljesítményértékelési rendszer átalakítása miatt – 2010-re halasztják.

A hatékonyságjavító program keretében feltérképezték a jegybank valamennyi tevékenységét, azok emberi, anyagi erőforrásait, idő igényét, majd javaslatokat készítettek arra, hogyan lehet az eddigieknél is hatékonyabban végezni munkát. A felmérés tapasztalatai alapján változtatnak a kompenzációs és a juttatási rendszeren is. A jegybank célja a költséghatékony működési feltételek biztosítása, és nem önmagában a létszám csökkentésére törekszenek.

Az MNB szerint a hatékonyságjavító programmal azt is elérhetik, hogy nemcsak beszélnek a közpénzekkel való takarékos gazdálkodásról, hanem hosszabb távon is ebben a szemléletben cselekszenek.

MTI Gazdaság

Az MNB újabb forráshoz juttatja a bankokat

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) új, hosszabb lejáratú eszközt vezet be, amelynek segítségével a magyar bankok tervezhetően és tartósan, 6 hónapos futamidőre, összességében maximum 5 milliárd euró forráshoz juthatnak - közölte az MNB.

MTI Gazdaság

MNB: 50 bázispontos kamatcsökkentés

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal, 9,5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. A hétfői ülésen a tagok többsége az 50 bázispontos kamatcsökkentésre szavazott, de emellett volt javaslat 75 és 100 bázispontos kamatmérséklésre is - mondta Karvalits Ferenc, a jegybank alelnöke a hétfői kamatdöntő ülést követően.

Akár 18 fok is lehet a jövő héten

Akár 18 fok is lehet a jövő héten

Ki lehet-e rúgni valakit próbaidő alatt, ha munkahelyi baleset miatt nem dolgozik?

Ki lehet-e rúgni valakit próbaidő alatt, ha munkahelyi baleset miatt nem dolgozik?

A szocdemek győztek a hamburgi választáson

A szocdemek győztek a hamburgi választáson