szerző:
MTI

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal, 9,5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. A hétfői ülésen a tagok többsége az 50 bázispontos kamatcsökkentésre szavazott, de emellett volt javaslat 75 és 100 bázispontos kamatmérséklésre is - mondta Karvalits Ferenc, a jegybank alelnöke a hétfői kamatdöntő ülést követően.

A jegyzőkönyv
Az ülés rövidített jegyzőkönyve 2009. február 13-án 14 órakor jelenik meg.
A monetáris tanács október 22-én 8,5 százalékról 11,5 százalékra emelte az alapkamatot, majd november 24-én, december 8-án és december 22-én 0,5-0,5 százalékponttal csökkentette, így alakult ki a 10,0 százalékos kamat, amely most 9,5 százalékra módosult.

A monetáris tanács megítélése szerint a következő időszakban a középtávú céltól elmaradó infláció és jelentős mértékű gazdasági visszaesés várható. Az MNB most készülő prognózisa várhatóan a korábban várt 1,7 százaléknál is nagyobb gazdasági visszaeséssel számol az idei évre; a jegybank az esetleges adóváltozásokról, áfamódosításokról csak a tényleges lépések egészét ismerve tud véleményt mondani – jelentette ki a jegybank alelnöke.  A kedvezőtlen gazdasági környezet miatt várhatóan újabb intézkedésekre lesz szükség az idei államháztartási hiánycél eléréséhez - tette hozzá.

A jegybanki alelnök elöljáróban kifejtette, hogy a monetáris tanács döntését leginkább az utóbbi időszak folyamatai befolyásolták. Az, hogy az újabb várakozások szerint a GDP a korábbi véleményekkel szemben még jobban visszaesik, tovább romlottak az európai konjunkturális kilátások és a magyarországi infláció csökkenése is erőteljesebb a korábban vártnál.

A monetáris politikának az inflációs és reálgazdasági szempontok mellett továbbra is kiemelt figyelmet kell fordítania a pénzügyi közvetítő rendszer stabilitásának megőrzésére és a tőkeáramlások folytonosságának biztosítására. Az elmúlt időszakban a külső finanszírozást övező kockázatok fokozatosan mérséklődtek, a pénzügyi közvetítő rendszer sokktűrő képessége javult. A bizonytalanság azonban ezzel együtt is számottevő, a monetáris politika továbbra is szűk mozgástérrel rendelkezik - áll a monetáris tanács indoklásában.

Karvalits Ferenc az ülést követően leszögezte, hogy a monetáris tanács szerint a monetáris kondíciók lazítása a jövőben csak olyan ütemben lehetséges, hogy az ne veszélyeztesse a magyarországi pénzügyi rendszer stabilitását és a tőkemozgást sem. Amennyiben a tőkeáramlások folytonossága és a pénzügyi közvetítő rendszer stabilitása lehetővé teszi, az alapkamat a következő hónapokban tovább csökkenhet.

Bár 2008-ban a fogyasztói árindex jelentősen mérséklődött, végig meghaladta a középtávú célként kitűzött 3 százalékos értéket, és az év utolsó hónapjától eltekintve kívül esett a +/-1 százalékos toleranciasávon is. Az éves átlagos infláció 2008-ban 6,1 százalék volt, a fogyasztói árindex azonban decemberben 3,5 százalékra csökkent.

Az infláció mértéke 2006 második felében lépett ki a toleranciasávból. 2006-2007-ben a magas áremelkedési ütemet jelentős részben a költségvetési kiigazításhoz kapcsolódó áremelő intézkedések idézték elő, ezzel szemben 2008-ban a magas inflációt főleg globális eredetű költségsokkok okozták, amelyek az év második felében mérséklődtek.

A célnál magasabb infláció kialakulásában jelentős szerepet játszott, hogy az élelmiszer- és nyersanyagárak 2008 közepéig rendkívül gyorsan, és előre nem látható mértékben emelkedtek. A monetáris politika késleltetve fejti ki hatását az inflációra, a 2008-as inflációs folyamatokra döntően a 2006-2007-es monetáris politika tudott hatást gyakorolni.

Az élelmiszer- és nyersanyagárak emelkedésének inflációs hatását csak a monetáris kondíciók gyors és drasztikus szigorításával lehetett volna teljes mértékben ellensúlyozni. Erre egyrészt 2008 februárjáig az árfolyamsáv miatt nem volt lehetőség, másrészt a túlzott reálgazdasági költségek miatt a monetáris tanács nem is látta indokoltnak. A tanács a költségsokkok másodlagos hatásait elkerülendő szigorította a monetáris kondíciókat a közlemény szerint.

A 2008 őszéig lezajlott dezinfláció azonban még az előre nem látható sokkok hatásának kiszűrése után is lassabb volt a jegybank várakozásainál. Ennek egyik oka az volt, hogy 2007-ben az MNB még úgy vélte, a fiskális kiigazítás következtében csökkenő belföldi kereslet számottevően fogja mérsékelni az áremelkedés ütemét. A bekövetkezett kereslet-visszaesés csökkentette az inflációt, ennek mértéke azonban a vártnál kisebb volt. A potenciális növekedési ütem mérséklődését ugyan a jegybank folyamatosan jelezte, annak mértéke valószínűleg nagyobb volt a vártnál. Emiatt 2008 őszéig a kereslet visszaesése nem vezetett a gazdaság kihasználatlan kapacitásainak számottevő növekedéséhez, így a dezinflációs hatása is kisebb volt.

A vártnál lassabb dezinflációhoz a munkapiaci folyamatok is hozzájárultak. A fajlagos munkabérköltségek alapján a versenyszféra a bérezési döntéseknél nem alkalmazkodott elég gyorsan a kedvezőtlen konjunkturális kilátásokhoz. Valószínűsíthető, hogy az elmúlt évek tartósan magas inflációja a gazdasági szereplők inflációs várakozásait is magasan tartotta.

A monetáris tanács meglátása szerint a 2008 végén végbement dezinfláció folytatódni fog, és az inflációs cél már 2009-ben is teljesülhet. A monetáris tanács kitüntetett figyelmet fordít arra, hogy az infláció csökkenése tartós legyen. A testület szerint az árstabilitás fenntartását segítheti, ha a gazdaság szereplői a jövőben a jegybank inflációs céljával összhangban hozzák meg árazási és bérezési döntéseiket.

Karvalits Ferenc  a monetáris tanács döntését követően a forint utóbbi napokban tapasztalt gyengülésére vonatkozóan hangsúlyozta: az MNB-nek nincs kijelölt, optimális forintárfolyam-szintje, a rendkívüli helyzetekben számítani lehetett a hazai valuta nagyobb árfolyammozgására. A monetáris politika hosszabb távon fordít csak figyelmet a forintárfolyam mozgásának hatásaira - húzta alá.

A jegybank alelnöke ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy az MNB szakértői tárgyalnak a svájci nemzeti bank képviselőivel arról, hogy milyen pénzügyi instrumentumokkal lehetne a magyar pénzpiacon erősíteni, javítani a svájci frank alapú likviditást. A jegybank azért tartja ezt szükségesnek, mert a magyar bankrendszer nagy szereplői jelentős hitelállományát helyezték ki svájci frank alapon.

Elelmzők további kamatcsökkentést várnak (Oldaltörés)


Piaci elemzők szerint a vártnak megfelelő mértékű volt az MNB 50 bázispontos hétfői kamatcsökkentése, a szakértők egyetértenek a jegybank értékelésével, miszerint a jelenlegi gyenge forint árfolyam mellett sem kerül veszélybe a kitűzött inflációs cél elérése, így folytatódhat a monetáris lazítás.

Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője elmondta: az 50 bázispontos csökkentés egybeesett a piaci konszenzussal, és ő maga is erre számított. A kamatdöntő ülésről kiadott közleményből véleménye szerint az derül ki, hogy a legutóbbi ülés óta a növekedési kilátásokkal kapcsolatban pesszimistábbá vált a jegybank, így a következő időszakra jelentős gazdasági visszaeséssel számol, miközben az infláció tovább javul.

Trippon Mariann szerint mivel a forint jelenlegi árfolyamszintje nem veszélyezteti az inflációs célt, az MNB arra törekszik, hogy amilyen gyorsan lehet lejjebb vigye az alapkamatot. Az elemző emlékeztetett arra, hogy az októberi 300 bázispontos emelésből - a hétfői csökkentéssel együtt - 200 bázispontot már "visszaadott" az MNB.

A CIB Bank elemzője úgy látja: az MNB arra helyezi a hangsúlyt, hogy a monetáris politika eszközeivel támogassa a növekedést. Ahhoz, hogy a hitelezési aktivitás újrainduljon, fontos, hogy a forintkamat olyan szintre kerüljön, ami már összemérhető egy devizahitel kamatkondícióival - fejtette ki Trippon Mariann, aki februárban újabb 50 bázispontos kamatcsökkentést vár, az év végére pedig 7 százalékos alapkamatot feltételez.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője szintén úgy vélekedett, hogy a vártnak megfelelő volt az MNB döntése. Az 50 bázispontos enyhítést egyrészt a rendkívül magas forintkamat, másrészt a gyorsan csökkenő infláció indokolja. A jelenlegi kilátások szerint 2009 elején már elérhető a kitűzött inflációs cél, ami azt jelenti, hogy bőven lehet tovább csökkenteni a kamatot, még a forint közelmúltban tapasztalt jelentős gyengülése ellenére is - fejtette ki az elemző. Megjegyezte, hogy a döntés nem okozott komolyabb kilengést a forint/euró árfolyamban.

A Raiffeisen Bank elemzője arra számít, hogy az MNB az első negyedévben nagy ütemben tovább csökkenti az alapkamatot, amely így március-áprilisra 8 százalékig csökken, az év végére pedig 6 százalékra süllyed.

Londoni elemzők szerint folytatni kell a kamatcsökkentést

Londoni feltörekvő piaci elemzők szerint is minden bizonnyal folytatódik a MNB pénzügypolitikai enyhítési kurzusa. Egyes citybeli vélemények szerint a forintnak a jelenlegi recessziós környezetben az tenne rosszat, ha a magyar jegybank szünetet tartana.

Ralph Sueppel, a BlueCrest Capital Management londoni befektetési társaság globális feltörekvő piaci főközgazdásza a monetáris tanács hétfői bejelentése után azt mondta: sem a gazdaság, sem a piac nem ad túl sok időt az MNB-nek a további kamatcsökkentések szüneteltetésére. A gazdaságra és az árdinamikára egyaránt folyamatos, lefelé ható nyomás nehezedik, mondta a szakértő, hozzátéve: várakozása szerint mind a reálgazdasági, mind az inflációs adatok el fognak maradni azoktól a szintektől, amelyeket jelenleg az elemzők zöme és a magyar jegybank is vár.

Sueppel úgy fogalmazott: ha ilyen helyzetben egy központi bank nem csökkenti időben alapkamatát, annak monetáris alapállását a piaci szereplők félreértelmezhetik, úgy tarthatják, hogy az adott jegybank indokolatlanul feszes pénzügypolitikát űz.

A BlueCrest Capital Management vezető londoni elemzője februárban is "legalább" fél százalékpontos mérsékléssel számol. Hozzátette azonban: ha az MNB el akarja kerülni az árfolyamkilengéseket, akkor jó eséllyel még nagyobb mértékű kamatcsökkentéseket kell végrehajtania. A londoni szakértő ugyanakkor úgy véli: egyértelműen nagyobb kockázat a forint árfolyam-volatilitása szempontjából a további ütemes kamatcsökkentések elmaradása, mint az esetleges enyhítési szünet.

Juliet Sampson, az HSBC bankcsoport londoni befektetési részlegének közép-európai közgazdásza is ugyanezt a gondolatot fogalmazta meg, mondván: ha a piac rendkívül ingatag és kaotikus, az nem a megfelelő idő a kamatcsökkentésre, azonban viszonylag nyugodt piaci helyzetben az okozna aggályokat a piaci szereplők körében, ha a jegybank nem csökkentené kamatát. Ha ugyanis az MNB elmulasztja hozzáigazítani a kamatszintet a külső kondíciókhoz, az minden másnál nagyobb kockázatot jelent a növekedésre, tette hozzá az HSBC elemzője.

Sampson ennek alapján - stabilizálódó piaci körülmények esetén - a monetáris tanács következő, februári ülésére a most végrehajtott fél százalékpontosnál nagyobb kamatcsökkentést is elképzelhetőnek tartott. Szerinte a mostani enyhítés mértéke is csak az elmúlt két hétben tapasztalt forintgyengülés miatt nem haladta meg a fél százalékpontot. Az HSBC londoni elemzője stabil piaci viszonyok közepette 5 százalékig süllyedő MNB-alapkamattal számol 2009 végén.

Idei első elemzéseikben a nagy londoni befektetési házak - a térség egészével együtt - meredeken tovább rontották a magyar gazdaság 2009-es növekedésére adott előrejelzéseiket, elsősorban a szintén erőteljesen romló euróövezeti kilátások miatt.

A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének új előrejelzése szerint például a cég közgazdászai most már azzal számolnak, hogy az euróövezeti gazdaság összkibocsátási értéke (GDP) az év egészében 1,8 százalékkal, ezen belül a fő exportpiacnak számító német gazdaság GDP-je 2,3 százalékkal csökken. Az eddigi előrejelzésekben 1,3 százalékos idei euróövezeti, illetve 1,4 százalékos német gazdasági visszaesés szerepelt.

Ebben a környezetben a Goldman Sachs londoni elemzői szerint Magyarországon a cég a korábbi prognózisokban szereplő 1,7 százalékos GDP-mínusz helyett immár nem kevesebb mint 4,2 százalékos egész éves teljesítménycsökkenés várható 2009-ben. A ház jövőre már növekedést vár Magyarországon, ennek ütemét is azonban az eddigi 1,3 százalékos jóslat helyett csak 0,6 százalékra valószínűsíti új elemzésében.
A GS az általa eddig is várt magyar recesszió mellett most már Csehországban és Lengyelországban is visszaesést jósol az idei évre.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Londoni elemzők: bizonytalan magyarországi kamatvárakozások

Meglehetősen bizonytalan - kamattartástól fél százalékpontnál nagyobb mértékű kamatcsökkentés lehetőségének felemlítéséig terjedő - előrejelzéseket adtak londoni feltörekvő piaci elemzők az MNB hétfői kamatdöntő ülésére, az általános citybeli nézet azonban az, hogy a legutóbbi árfolyammozgások valószínűleg elővigyázatosabbá teszik a Monetáris Tanácsot.

MTI Gazdaság

Az elemzők 50 bázispontos kamatcsökkentést várnak

Az elemzők többsége 50 bázispontos jegybanki alapkamat csökkentést vár hétfőn, és arra számít, hogy 2009 decemberére 7,0 százalékra esik az alapkamat, miközben az infláció a januári 3,3 százalékról az év végére 2,75 százalékra süllyed - áll a Reuters pénteken közölt januári felmérésében.

Most lényegében minden kiszivárgott a Huawei Mate 30 Próról

Most lényegében minden kiszivárgott a Huawei Mate 30 Próról

Nagyjából húsz luxusút árában van ez az osztályon felüli lakókocsi

Nagyjából húsz luxusút árában van ez az osztályon felüli lakókocsi

Közel félmilliót ér az öttalálatos szelvény a hatos lottón

Közel félmilliót ér az öttalálatos szelvény a hatos lottón

Sertésszállító teherautóba ment bele egy kamion Körmendnél

Sertésszállító teherautóba ment bele egy kamion Körmendnél

Orbán röhögve dőlhet hátra, míg Trócsányi legrosszabb napjai elé néz

Orbán röhögve dőlhet hátra, míg Trócsányi legrosszabb napjai elé néz

Fesztiválon próbálta meg lelőni a haragosát, de nem sült el a fegyvere

Fesztiválon próbálta meg lelőni a haragosát, de nem sült el a fegyvere