szerző:
hvg.hu

Mennyit kerestek tavaly a legjobban fizetett női felsővezetők Amerikában? A Forbes magazin összeállított egy tízes listát a sokmillió dolláros fizetést bezsebelő hölgyekről, akik egytől-egyig világvállalatot irányítanak.

Barack Obama januárban aláírta a törvényt (Lilly Ledbetter Fair Pay Act), amely - elvben - garantálja az egyenlő fizetési feltételeket a hasonló pozíciót betöltő nőknek és férfiaknak. Törvény ide-oda, máig megmaradt a két nem képviselőinek fizetése közötti rés.  Noha idén Amerikában a legjobban kereső női felsővezetők átlagosan 3,9 millió dollárt (körülbelül 718 millió forintot) vittek haza, a hasonló munkakört betöltő férfiak ennek nagyjából háromszorosát, átlagosan 11,9 millió dollárt (több mint kétmilliárd forintot)kaptak.

Lynn Elsenhans esete jól mutatja, hogyan küzdenek a vezető pozíciót betöltő nők a megbecsülésért: Elsenhans az egyetlen hölgy, aki egy nagy olajcég élén áll, munkájáért tavaly 2,2 millió dollárt tehetett zsebre a Sunoco olajipari vállalatnál. Összehasonlításképpen: Bruce Smith, a Tesoro olajfinomító konszern vezetője  18,6 millió dollárt keresett tavaly.

Andrea Jung
© AP
Tény tehát, hogy a legjobban kereső nők fizetése jócskán elmarad a férfiakétól, ám ez sok egyéb tényező mellett a vállalat profiljától. piacon betöltött szerepétől is függ. Míg a legjobban fizetett bankvezér, Ronald Hermance Jr., a Hudson City Bancorp feje évi 42 millió dolláros fizetést vág zsebre, a legjobban kereső amerikai nő, Andrea Jung „mindössze” 11,8 millió dollárért (körülbelül kétmilliárd forintért) dolgozott tavaly. Az is igaz, hogy az 51 éves Jung nem a bankszektorban tevékenykedik, a kozmetikai cikkeket gyártó Avon Products vezérigazgatója.

A fizetési feltételek kialakításakor – az illető nemétől függetlenül – számos körülményt vesznek figyelembe. Fontos szempont, hogy az illető mióta dolgozik a szakmában, milyen tapasztalatai, összeköttetései, ajánlásai vannak, hogyan vélekednek róla szakmai berekben, vagyis annak alapján ítélik meg, mi tett le az asztalra. A felsővezetők „szemérmetlenül” magas éves bevételét nem csak havi bérük teszi ki, a havi fizetés mellett prémium is megilleti őket, a cég bevételétől függően. Ehhez jönnek még az extrák, például a részvényekben kapott egyéb juttatások vagy az ebből befolyó haszon.

A Forbes-lista második helyén álló 56 éves Carol Meyrowitz, a TJX ruházati cég vezérigazgatója múlt évben 11,1 millió dollárt (közel kétmilliárd forintot) kaszált. A vállalat bevételei nem csökkentek, noha 2006-ban személyes adatok ellopása miatt csúnya ügybe keveredett.

Indra Nooyi
© AP
Az indiai származású, 54 éves Indra Nooyi a Pepsi üdítőipari cég fejeként az elmúlt három évben megerősítette a vállalat piaci pozícióját, többek között a környezettudatosság egyik úttörőjeként (és a cég palackos vizének népszerűsítésével). Munkáját 9,4 millió dollárral (körülbelül egymilliárd 700 millió forinttal) honorálták.

Az Egyesült Államok negyedik legjobban kereső üzletasszonya 2008-ban Susan Ivey volt, a Reynolds American dohányipari vállalat vezetője, aki 30 éves, a dohányiparban szerzett tapasztalattal (veteránnak számít szakmájában) immáron öt éve tölti be ezt a posztot. Az 51 éves Ivey az USA második legnagyobb dohányipari óriásvállalatának feje, aki Nooyihoz hasonlóan tavaly 9,4 millió dollárt vitt haza.

A lista ötödik helyét az 53 éves Tamara Lundgrean, a Schnitzer Steel Industries vezérigazgatója foglalja el. Éves fizetése 6,6 millió dollár (körülbelül egymilliárd kétszázmillió forint) volt tavaly, ám a lista elkészítésekor még csak tíz hónapja állt a fémeket újrafeldolgozó vállalat élén.

A Kraft élelmiszeripari cég vezérigazgatója, Irene Rosenfeld három éve igazgatja a sok egyéb mellett édességeket, rágcsálnivalókat és gyorsan elkészíthető ételeket gyártó birodalmat. Rosenfeld 56 éves, munkájáért tavaly 5,7 millió dollárt (hozzávetőlegesen egymilliárd forintot) vihetett haza.

Irene Rosenfeld
© AP
A Forbes listáján Kay Krill a hetedik. A ruházati termékeket gyártó és forgalmazó Ann Taylor Stores vezérigazgatója már négy éve kormányozza a hajót, mindezért 5,3 millió dollárt (körülbelül 975 millió forintot)kapott 2008-ban.

A nyolcadik helyen tanyázó Brenda Barnes szintén az ötvenes éveiben jár, és már öt éve irányítja az élelmiszerpiacon előkelő helyet betöltő Sara Lee vállalatot. Előtte 22 évet húzott le a Pepsinél, fizetése tavaly 4,6 millió dollár (846 millió forint) volt.

Patricia Woertz, a mezőgazdasági termékeket, takarmányokat gyártó Archer Daniels Midland cég feje 30 éves, az olajiparban szerzett tapasztalatokkal érkezett a vállalathoz, amelyet három éve vezet. A hölgy 56 éves és tavaly 4,5 millió dollárt keresett.

A tízes lista utolsó helyén a 48 éves Angela Brady áll. Két éve igazgatja az egészségügyi szolgáltatások terén piacvezető WellPoint vállalatot, 2008-ban 4,1 millió dollárt (hozzávetőlegesen 750 millió forintot) keresett.

MTI Karrier

Mennyit keresnek a nők és a férfiak Ausztriában?

Mintegy 25 százalékkal kevesebbet keresnek Ausztriában a nők, mint a férfiak, ez az európai uniós országok sorában a második legrosszabb eredmény - figyelmeztetett az Osztrák Szakszervezeti Szövetség (ÖGB) egy hétfői közleményben.

Napon hagytak egy kikötött kutyát, belepusztult

Napon hagytak egy kikötött kutyát, belepusztult

Elkészült a világ legnagyobb chipje, 400 000 mag van benne

Elkészült a világ legnagyobb chipje, 400 000 mag van benne

Nagy a baj: már az űrből is látni az amazonasi erdőtüzeket

Nagy a baj: már az űrből is látni az amazonasi erdőtüzeket

Kövér László: Aggasztó az emberi intelligencia csökkenése

Kövér László: Aggasztó az emberi intelligencia csökkenése

Macron: Biodiverzitási alapokmány kell

Macron: Biodiverzitási alapokmány kell

Egy részeg férfi megvert egy gyereket, mert kicsúfolta

Egy részeg férfi megvert egy gyereket, mert kicsúfolta