HVG Extra Business
HVG Extra Business
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A gyermektelen férfiak zöme, ha valóban tudná, mivel jár az apaság, talán sohasem vállalna gyermeket. A gyakorló apák többsége pedig visszatekintve tragédiaként értékelné, ha gyermek nélkül kellett volna eltöltenie az életét. Az ellentmondásra a férfiak személyiségfejlődése ad választ.

1. Férfinak lenni

A férfiak érésének legkeményebb és folyamatos tesztje az apaság. Apának lenni – különösen jó apának lenni – rendkívül összetett, nehéz döntéseket és vállalásokat hordozó feladat, amely újra és újra azt kívánja meg a férfiaktól, hogy túllépjenek képességeiken. Az ok egyszerű. Felelősek lesznek egy emberi lényért, annak életpályájáért, életminőségéért, és ennek függvényében hagyhatnak maguk után nyomot.

2. A születés csodája

A férfiakat régen elzavarták a szülőszobák környékéről, ami kifejezte, hogy a szülés és a gyerekkel való törődés a nő dolga, a családról való anyagi gondoskodás és a védelem pedig a férfié. Ez a szemlélet oldódott, átalakult, és elhárultak az akadályok a gyermekkel kapcsolatos férfiörömök egyik legnagyszerűbbikének átélése elől. Azaz az apák résztvevői lehetnek gyermekük születésének szerelmes érzelmekkel és vad izgalommal teli eseményének.

©

3. A tanító-tanuló apa

A sikeresség különféle receptjei ott vannak az apák tarsolyában, és a legfontosabb dolgokat folyamatosan igyekeznek megtanítani gyermeküknek. A gyermek fejlesztése azonban az apa fejlődését is óhatatlanul magával hozza: különösen a tudásátadásban, a kommunikációs technikákban és érzelmi intelligencia szintjükben fejlődnek nagyot. Az apa többszörös diadalként él meg minden sikeres információátadást. Egy gyökvonási példa helyes megoldása siker a gyermeknek, siker az apának a megfelelő módszer alkalmazása miatt, ráadásul még a feleségétől is be lehet söpörni az elismerést.

©

4. Kőszikla

Dagadhat-e jobban az apai kebel annál, amikor gyermeke tanácsért fordul hozzá, vagy biztonságot keres nála? Aligha, pedig az apa jól tudja, hogy utódát pontosan erre igyekezett nevelni egészen kis korától. Ha a bizalom fennmarad szülő és gyermek között idősebb korban is, az hatalmas lökés lehet az önértékelésen – az apák ugyanis titokban visszaigazolást várnak gyermekeiktől nevelésük kérdésében.

5. A felelősségvállalás mámora

Amíg egy férfi nem próbálta ki magát apaként, ritkán kerül olyan helyzetbe, hogy egy másik emberi lény élete folyamatosan rá legyen bízva. Ráadásul a felelőssége nemcsak a biológiai, hanem a társadalmi lényre is kiterjed. A felelősség érzése nem azonnal alakul ki: a szülészetről hazahozott gyermekhez az apák (különösen az első gyermeknél) még hozzányúlni is alig mernek. De aztán a hormonok segítenek az önzetlen és aggódó, felelősségteljes magatartás kialakításában. Mélyen átélik, hogy van valamijük, ami mindennél drágább – családjuk. Ennek megtapasztalása sokaknak flow szerű, már-már mámorító élményt ad.

6. Jelen lenni a mérföldköveknél

A flow az apa és gyermek közötti kapcsolatban rendre megjelenhet, akár egy elmerült játék során is. Persze valószínűbb, hogy az önfeledt és megismételhetetlen pillanatok, amelyekben megáll az idő, a gyermek életének valamely fontos eseményéhez kapcsolódnak – tanulmányi eredményhez, sportteljesítményhez, az első vers megírásához, az első nyilvános fellépéshez, vagy akár egy betegség legyűréséhez.

©

7. A nagyszerűség felfedezése

Kezdetben minden apa ab ovo zseninek látja a gyermekét, aki a szomszéd kölykénél előbb tud beszélni, járni, belerúgni a labdába. Később ez a kritikátlan lelkesedés enyhül, és átveszi helyét az őszinte rácsodálkozás a gyermek valós képességeire. Mesés, amikor a lurkó krétával tökéletes Tapsi Hapsit rittyent a járdára, 49-et dekázik váltott lábbal, önállóan elsajátítja első angol szavait a neten keresztül vagy fejből felmondja az összes magyar királyt. Az apa számára ilyenkor nagyobbra nő a világ, mert kiderül, hogy gyermeke esetleg többre és másra képes, mint ő.

8. Lesz belőle valami

Szülője válogatja, ki mit tekint a gyermekkor végének – a diploma megszerzését, a házasságot vagy a közösség elismerésének kivívását. Mindenesetre, ha „lesz a gyerekből valami”, különösen, ha túltesz a szülein, sőt túlszárnyalja a közösséget, amelyből kinőtt, az hallatlan büszkeség forrása, mert a gyermeknevelés célja, az erkölcsi és kulturális útmutatások átplántálása ezzel teljes mértékben értelmet nyer. Sokan azonban joggal éreznek elégedettséget akkor is, ha gyermekük egy adott nehéz helyzetben megállja a helyét, vagy ha egyszerűen csak tisztességes ember lesz belőle.

9. Tisztelet és hosszú élet

Az apaság hozzásegít, hogy tartós, tisztelettel és nagyra értékeléssel teli kapcsolat alakuljon ki a gyermek anyjával, ami jelentősen hozzájárul az apák pszichikai és érzelmi egészségének fenntartásában. A férfi megismeri, hogy házastársa milyen áldozatokra képes a család érdekében, maga is bevonódik a feladatokba, közös életcélokat jelölhetnek ki, biztonságos hátországot teremthetnek érzelmileg és anyagilag egyaránt. Az apa felismeri, hogy ebben a közegben többre viheti, több boldogság és támogatás jut neki, mint különben. Ezek fényében nem csoda, hogy a tartós házasságban élő férfiak egyes kutatások szerint átlagosan 32 százalékkal tovább élnek, mint az egyedülállók.

©

10. Biztonságos életforma

A kutatások szerint az apák gyermekük megszületése után biológiai és társadalmi változásokon is átmennek: szervezetükben csökken az agresszióért és fokozott libidóért felelős hormon, a tesztoszteron szintje, és növekszik a szülői gondoskodást ösztönző prolaktin szintjük. A gondoskodással összefüggésben kimutatható, hogy az apák többet kezdenek dolgozni, és több pénzt adnak haza, kevesebbet járnak szórakozni, de többet a támogató közösségekbe. A családban élő apák ezeknek köszönhetően kimutathatóan többet keresnek, kevesebb közöttük a munkanélküli, a depressziós, és elégedettebbek az életükkel szingli vagy gyermektelen társaiknál.

Meixner Zoltán cikke eredetileg a HVG Extra Businessben jelent meg.

Friss lapszámunkban olyan etikus befolyásolási módszereket mutatunk be, amelyekkel jobb hellyé tehetjük a világot, javíthatunk megítélésünkön vagy könnyebben eladhatjuk termékeinket. Keresse a magazint az újságárusoknál, vagy rendelje meg itt kedvezménnyel! Ha megtetszett az újság, fizessen elő egy évre, és Simon Sinek A jó vezetők esznek utoljára című könyvét adjuk az előfizetés mellé.

Ha érdeklik a gazdasági, üzleti témák, lájkolja a HVG Extra Business Facebook-oldalát!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
TASZ: Mondvacsinált indokkal bírságolta meg a rendőrség egy antifasiszta tüntetés szervezőjét

TASZ: Mondvacsinált indokkal bírságolta meg a rendőrség egy antifasiszta tüntetés szervezőjét

Bankot, vevőket és még egymást is átverte egy autókereskedő páros

Bankot, vevőket és még egymást is átverte egy autókereskedő páros

Azoknál is szorongást okoz a koronavírus, akik nem fertőződtek meg

Azoknál is szorongást okoz a koronavírus, akik nem fertőződtek meg